Hyppää sisältöön

"Vetivätkö tuomarit suomalaiset korvista kultaan?" – Venäjän mediassa kritisoitiin rajusti Leijonien MM-voittoa

Venäjän urheilumediat arvostelivat jääkiekon MM-finaalin tuomarityöskentelyä, KHL:n jättäneitä suomalaispelaajia ja sitä, ettei jääkiekon suurmaalla ollut asiaa Suomen MM-turnaukseen. Jukka Jalonen sai kuitenkin tunnustusta.

Mikko Lehtonen (vas.) ja Hannes Björninen juhlivat Tampereella Suomen jääkiekkohistorian neljättä MM-kultaa. Kuva: Tomi Hänninen

Häpeällinen finaali häpeällisessä MM-turnauksessa: Kanadan maajoukkue tuhottiin kyynisesti Suomessa

Valtava skandaali MM-finaalissa! Vetivätkö tuomarit suomalaiset korvista kultaan?

Jääkiekkoa pelaavat monet, MM-finaalissa Kanada ja Suomi. Tampereella voittivat kuitenkin... tuomarit

He pakenivat Venäjältä ja tulivat maailmanmestareiksi. Suomalaiset säästivät voimia MM-kisoihin KHL:n mestaruustaiston sijaan

Suomen jääkiekkomaajoukkueen historian neljäs MM-kulta ei jäänyt huomioimatta Venäjän urheilumedian otsikoissa.

Venäjä ja Valko-Venäjä eivät saaneet osallistua tämän vuoden MM-turnaukseen Venäjän valtionjohdon Ukrainassa aloittaman sodan vuoksi, mutta itänaapurin kiekkotoimittajat seurasivat tiiviisti sunnuntain MM-finaalia Suomen ja Kanadan välillä. Suomi vei kotikisoissaan kultaa Sakari Mannisen 4–3-jatkoaikaosumalla.

MM-finaalin tuomaritoiminta on kerännyt sittemmin kovaa arvostelua, eikä venäläismedia ollut tässä poikkeus.

Ruotsalaistuomarien Mikael Nordin ja Linus Öhlundin päätös lähettää Kanadan Cole Sillinger kolmannessa erässä jäähyboksiin korkeasta mailasta ei miellyttänyt lähellekään kaikkia. Sillinger kamppaili laidassa Miro Heiskasen kanssa, mutta myöhemmin hidastuskuvista näkyi, että Heiskasen kasvoihin osui tämän oma maila. Suomi pääsi kahden pelaajan ylivoimalle, jonka myötä Mikael Granlund tasoitti ottelun 1–1:een.

– Ruotsalaiset tuomarit päättivät auttaa maantieteellisiä naapureitaan. Kolmannessa erässä isäntäjoukkueen hyväksi vihellettiin kolme jäähyä, kun kanadalaiset olivat hyökkäysalueella. --- Sillingerin jäähy vedettiin kirjaimellisesti hatusta. Tarvittiin kovaa halua, jos siinä aikoi nähdä sääntörikkeen, urheilusivusto Championat (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti.

Myös jatkoerässä nähtiin porua herättänyt tilanne, kun Thomas Chabot passitettiin jäähyaitioon Hannes Björnisen kaatamisesta. Ylivoiman aikana Manninen laukoi Suomen MM-kultaan.

Championat-sivuston lisäksi muun muassa valtionmediat Sovetski Sport (siirryt toiseen palveluun) ja Match TV (siirryt toiseen palveluun) kokivat tuomarien avittaneen Leijonat voittoon.

Kreml-myönteisyydestään tunnetun urheilukanavan Match TV:n kiekkotoimittaja Pavel Lysenkov kirjoitti leikitelleensä ajatuksella, jossa Venäjä olisi pelannut MM-finaalissa Kanadan sijaan.

– Meillä ei olisi ollut mitään mahdollisuutta, vaikka meillä olisi ollut maalissa (Andrei) Vasilevski ja hyökkäyksessä (Nikita) Kutsherov ja (Artemi) Panarin. Suomessa meidät olisivat tuhonneet tuomarit, tosin vielä kyynisemmällä tavalla kuin Kanadan, Lysenkov kirjoitti ja kuvaili tämänvuotista MM-turnausta harmaimmaksi ja lahjattomimmaksi vuosikymmeniin.

"Miten jalkapalloa voisi katsoa ilman Brasiliaa?"

Venäläismedian reaktioista paistoi myös pettymys, ettei jääkiekon suurmaa ollut mukana tämänvuotisissa MM-kisoissa.

– MM-kisat ilman Venäjää eivät ole sitä, mitä lajiasiantuntijat ja fanit haluavat nähdä. Tilanne on todella outo. En tiedä, miten jalkapalloa voisi katsoa ilman Brasiliaa tai koripalloa ilman yhdysvaltalaisjoukkuetta, jääkiekkovalmentaja Konstantin Kurashev sanoi Sports.ru-sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Suosittu urheilulehti Sport Ekspress (siirryt toiseen palveluun) muistutti, että Suomen MM-joukkueessa oli useita KHL:ssä kuluneella kaudella pelanneita kiekkoilijoita, kuten ratkaisumaalin iskenyt Sakari Manninen. Manninen edusti Salavat Julajev Ufaa, mutta lähti monen eurooppalaispelaajan tavoin KHL:stä sen jälkeen, kun Venäjän hyökkäsi helmikuun 24. päivä Ukrainaan.

Sport Ekspress ei suhtautunut suomalaispelaajien lähtöön ymmärryksellä, vaan kirjoitti Mannisen, maalivahti Jussi Olkinuoran ja kumppaneiden "pettäneen seuransa kauden tärkeimmällä hetkellä". Artikkelin kommenttiosiossa moni lukija asettautui tosin puolustamaan suomalaispelaajia.

– He tekivät ihan oikein, kun lähtivät. Kohtalo palkitsi heidät oikeasta valinnasta, yksi kommentoijista kirjoitti.

"Jalosen loistavaa työtä ei käy kieltäminen"

Kritiikin keskellä venäläiset kiekkotoimittajat antoivat myös tunnustusta Suomen sisukkuudelle ja päävalmentaja Jukka Jalosen luomalle voittamisen kulttuurille.

– Jukka Jalosen viime vuosien loistavaa työtä ei käy kieltäminen. Hänen joukkueensa voitti olympiafinaalissa Venäjän rehdin ja kovan taistelun päätteeksi, Championat muisteli Leijonien taivalta Pekingin olympialaisissa.

– Jalonen on tehnyt suomalaisista kansainvälisiä dominoijia: kolmessa vuodessa tuloksena on ollut kolme MM-finaalia, kaksi kultaa ja olympiavoitto, Sports.ru (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti.

Jääkiekkobloggaaja Nikita Petuhov nosti Suomen menestyksen salaisuudeksi (siirryt toiseen palveluun) tinkimättömän työn ja intohimoisen rakkauden lajia kohtaan.

– Näen kuvia, jossa suomalaiset miehet kiipeilevät onnessaan lyhtypylväisiin, näen pääministeri Sanna Marinin kannustavan joukkuettaan viinilasi kädessään ja alan ymmärtää, mistä maajoukkueen menestys kumpuaa, Petuhov kuvaili.

– Suomalaiset iloitsevat ja palaavat sitten päivittäiseen työhönsä – he rakentavat liigaansa, kasvattavat pelaajiaan ja kehittävät maajoukkueen pelitapaa. Siksi heidän voittoputkensa ei pääty.

Lue myös:

.
.