Hyppää sisältöön

19 kuljettajaa koittaa kaataa Tuomas Tähtelän SM-viikolla – karsintasarjan voittaja Lassi Juurinen: "Mustana hevosena on hyvä lähteä"

Kaksinkertainen digitaalisen autourheilun Suomen mestari Tuomas Tähtelä puolustaa titteliään lauantaina SM-finaalissa. Kilpailu näkyy suorana Yle Areenassa kello 16.00 alkaen ja ratkaisuhetket Yle TV2:ssa kello 17.00.

Digitaalisen rata-autoilun suomenmestari vuosimallia 2022 ratkotaan lauantaina SM-viikolla. Kuva: Niko Röytiö / SEUL

SM-viikolla kilpaillaan tänäkin vuonna myös e-urheilussa. Salohallissa ratkotaan lauantai-iltana kahden mestaruuden kohtalo, sillä kilpailun voittajalle on jaossa niin autourheilun kansallisen lajiliiton AKK:n SM-titteli kuin Suomen elektronisen urheilun liiton SEULin eSM-tittelikin.

Digitaalisen rata-autoilun Suomen mestari vuosimallia 2022 selvitetään iRacing-simulaattorialustaa käyttäen. Autoina kilpailijoilla on italialaisen Dallaran LMP2-luokan autojen virtuaaliversiot ja ratana Brasilian Sao Paulon legendaarinen Interlagos.

Kilpailun 20 kuljettajaa valikoituivat Saloon karsintasarjan kautta. Viiden osakilpailun mittaisen sarjan voittoon ajoi Lassi Juurinen, joka voitti sarjassa myös yhden osakilpailun.

27-vuotias Juurinen on kotimaisilla kilpakentillä tuore tekijä. Järvenpäässä asuvalle autoasentajalle laji on tarjonnut mieluisaa vastapainoa työlle ja mahdollisuuden kilpailla maailman parhaiden joukossa.

Karsintasarjan voitto Juuriselle yllätys

Vuonna 2019 iRacing-tilin luonut Juurinen on noussut vauhdilla kohti Suomen kärkeä. Karsintasarjan voitto oli kuitenkin yllätys myös kuljettajalle itselleen.

– En ihan tätä odottanut. Auto sopii tietysti omaan ajotapaan eivätkä kaikki kovimmat kuljettajat ajaneet sarjaa loppuun, mutta kyllä voitto yllätti, Juurinen kertoo Yle Urheilulle.

Lassi Juurinen jahtaa menestystä digitaalisen rata-autoilun SM-finaalista. Kuva: Niilo Lintulahti / KOVA

Karsintasarjassa Juurinen edusti vielä saksalaista Impulse Racing -tiimiä, mutta vaihtoi keväällä suomalaisen KOVA Esportsin riveihin. Tiimivaihdoksen myötä Juurinen on päässyt harjoittelemaan vielä aiempaa paremmin.

– Kokeneemmilta tiimikavereilta on tullut valtavasti apua omaan ajamiseen. Telemetriakäppyröitä on tuijoteltu ja lisää vauhtia on löydetty etenkin jarrutuksista, Juurinen kertoo.

Tutut kärkinimet vastaan uudet haastajat

KOVA-kuljettajista hallitsevana mestarina Saloon saapuva Tuomas Tähtelä sai jättää karsintasarjan väliin, mutta muuten tiimin esitys oli karsintasarjassa vakuuttava.

Viime vuoden pronssimitalisti Antti Aholan, vuonna 2020 SM-pronssia napanneen Valtteri Alanderin, karsintasarjan avausosakilpailun voitolla finaalipaikan lunastaneen Matti Sipilän ja karsintasarjan viidenneksi sijoittuneen Oskari Rinteen vinkit ja harjoitteluapu ovat auttaneet Juurista kehittymään kuljettajana. Tiimin kuljettajat ovat treenanneet omatoimisesti ja myös yhdessä, mikä on mahdollistanut kisastrategioiden testaamisen.

Tuomas Tähtelä puolustaa Salossa mestaruuttaan. Kuva: Niko Ryötiö / SEUL

KOVAn kuusikko saa Salossa vastaansa suomalaisilta e-urheilukentiltä tutun kilpakumppanin. CS:GO-pelissä Suomen ykkösjoukkueen tittelistä KOVAn kanssa kamppaileva HAVU kiinnitti nimittäin Inertia Simracingin kuljettajat talliinsa ja tiimi tekee Salossa debyyttinsä virtuaalisilla kilparadoilla.

HAVUn kuskeina Salossa nähdään muun muassa kaksinkertainen Suomen mestari Matti Kaidesoja ja viime vuonna hopeaa voittanut Matias Vitikainen. Juurinen pitää silti omia tallikavereitaan kovimpina kilpakumppaneina taistelussa SM-tittelistä.

– Ollaan tiimin kesken puhuttu, että top 6:n valloittaminen voisi olla hyvä tavoite, Juurinen sanoo ja nauraa.

Debyytti on luvassa myös Juurisella, joka ajaa finaaleissa ensimmäistä kertaa kilpaa lanitapahtumassa.

– Tuomas (Tähtelä) ja Matti (Sipilä) menevät ainakin todella kovaa. Ei tässä ainakaan vielä ole itselle paineita tullut. Mustana hevosena on hyvä lähteä, Juurinen toteaa.

Urheilun monilajitapahtuma SM-viikko on käynnissä Salossa. Lähetys digitaalisen rata-autoilun SM-finaalista käynnistyy Yle Areenassa kello 16.00 ja kilpailun ratkaisuhetket näytetään myös Yle TV2:ssa kello 17.00 alkaen. Katso SM-viikon kaikki lähetysajat täältä.

Lue myös:

.
.