Hyppää sisältöön

Kommentti: Yksi prosentti lätkäfaneista on päättänyt tuhota kauniin juhlakaavan – haluatteko te todella kyynelkaasua ja mellakkapoliiseja?

99 prosenttia kannattajista taitaa juhlaetiketin täydellisesti, mutta se yksi prosentti yrittää pilata koko porukan maineen, kirjoittaa Jussi Paasi. 

Muun muassa Helsingissä Kauppatori täyttyi Leijonien maailmanmestaruuden jälkeen. Kuva: Mikko Stig/Lehtikuva

Jääkiekon MM-kisat on upea tapahtuma. Kaksi ja puoli viikkoa kestävä karnevaali, jossa kaikilla on kivaa.

Sain olla paikan päällä Tampereella raportoimassa tämän vuoden turnauksen käänteitä, ilmiöitä ja uskomattomia draaman kaaria. Hienoista persoonista puhumattakaan.

Taas kerran toistui sama kaava: kaikki fanit juhlivat, nauroivat, itkivät ja kannustivat sulassa sovussa koko kisojen ajan.

MM-kisojen henki on lähes käsittämättömän positiivinen. Toki alkoholinhuuruinen, mutta isompia järjestyshäiriöitä ei tähän leikkiin silti mahdu.

Katsomoon voi huoletta istuttaa vierekkäin vaikkapa brittiläiset ja saksalaiset fanit. Miettikääpä mitä tapahtuisi, jos heidät pantaisiin samaan katsomolohkoon jalkapallostadionilla. Ei, ei kannata edes ajatella. Mutta jääkiekon MM-kisoissa tuokin on mahdollista.

Ja kun Suomi voittaa kultaa, kansa menee sekaisin. Torilla tavataan.

On sympaattista, jopa liikuttavaa, kuinka sama kaava toistuu aina, kun Leijonat voittaa.

Myös joukkueen ja kannattajien yhteisessä kultajuhlassa vedetään läpi setti, jossa ei yllätyksiä kaivata. Samat esiintyjät, likipitäen samat ohjelmanumerot ja vuorosanat. Paula Vesala ja Finlandia-hymni. Miksi muuttaa voittavaa konseptia?

Ainoa muutos tämän kevään juhlissa oli, että tori (tai aukio) vaihtui parkkipaikaksi. Tampereen Hakametsän jäähallin viereinen parkkipaikka oli täydellinen paikka kultajuhlille. Sympaattista, supisuomalaista.

Kymmenet tuhannet parkkipaikalle kokoontuneet osasivat käyttäytyä yhtä hyvin kuin itse kisoissa. 99 prosenttia lätkäfaneista taitaa juhlaetiketin täydellisesti.

Mutta sitten kuvaan astuu se yksi prosentti. Tämä joukko on päättänyt pilata koko porukan maineen.

Yhdessä prosentissa tyhmyys tiivistyy oksettavalla tavalla. Aivopieruja aivopierujen perään.

Otetaan ensin Helsinki. Hei, hajotetaan suoja-aidat Havis Amandalta ja vastustetaan vartijoita väkivaltaisesti, mikä älynväläys! Kiivetään historiallisesti arvokkaan ravintola Kappelin katolle ja pompitaan siellä niin, että juuri tehty miljoonaremontti on kohta uudestaan edessä.

Sitten Turku. Jee, tunkeudutaan toriparkkityömaalle! Kiipeillään telineiden ja tikapuiden avulla rakenteilla olevien uusien paviljonkien päälle, jotta saadaan varmasti jotain tuhoa aikaan!

Voi hyvä luoja, mitä urpoja.

Haluatko sinä, joka kuulut tähän yhteen prosenttiin, seuraaviin Leijonien kultajuhliin mukaan kyynelkaasun ja mellakkapoliisit? Katsopa esimerkkejä maailmalta. Mitä tapahtuu, kun pieni osa kannattajista alkaa rettelöimään? Tuorein tapaus nähtiin jalkapallon Mestarien liigan finaalissa. Tätäkö sinä haluat Suomeen?

Esitän kaksi toivetta, tai oikeastaan suoranaista vaatimusta:

1. Te, jotka ette syty jääkiekosta, älkää leimatko kaikkia faneja, sillä 99 prosenttia juhlii juuri niin kuin pitääkin.

2. Te yhden prosentin valopäät, te olette oikeita urheilufaneja vasta sitten, kun lopetatte sekoilun ja kunnollisten kannattajien maineen pilaamisen.

Lue lisää:

.
.