Hyppää sisältöön

Vaikuttiko Venäjän tilanne Suomen MotoGP-kisan perumiseen? Nyt puhuu ratojen turvallisuudesta vastaava päällikkö

MotoGP-kisojen turvallisuudesta vastaava päällikkö Franco Uncini kertoo Yle Urheilulle, että kisan peruminen johtui pääasiassa materiaalikuljetusten viivästyksistä.

Kymiringillä ei ajeta MotoGP-kisaa tänäkään vuonna. Kuva: Petri Niemi / Yle

Viime viikolla uutisoitiin Suomen MotoGP-kisan peruuntumisesta. Ratamoottoripyöräilykisa oli tarkoitus ajaa Iitin Kymiringin radalla heinäkuun toisena viikonloppuna.

Rata ei läpäissyt Kansainvälisen moottoripyöräliitto FIM:n suorittamaa tarkastusta. Yle Urheilu tavoitti tiistaina FIM:n MotoGP-kisojen turvallisuudesta vastaavan päällikön Franco Uncinin.

Kymiringin toimitusjohtaja Riku Rönnholm kertoi aiemmin Ylelle, että suurin haaste liittyi rengasvalleihin. Uncinin mukaan suurin tekijä kisojen perumiselle oli toimitusketjujen katkokset. Tästä johtuen radalle ei saatu kaikkia tarvittavia materiaaleja. Myös aika tuli vastaan.

Uncini sanoo, että viivästykset johtuivat etenkin aiemmin koronavirustilanteesta. Tällä hetkellä myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on aiheuttanut erilaisiin toimituksiin viivästyksiä.

– Ymmärrän tällaiset ongelmat. Koronapandemiasta johtuen kaikki materiaalikuljetukset viivästyivät. Ehkä suurin ongelma liittyi materiaalikuljetuksiin, Uncini kertoo.

Uncicin mukaan monet erinäiset asiat olivat puutteellisia. Rengasvallien lisäksi muun muassa radan nurmialueet eivät olleet valmiita. Hänen mukaansa myös terveyskeskukseen liittyi MotoGP-kisan näkökulmasta puutteita.

– Oli joitakin pieniä ongelmia. Mutta kun ne kaikki lasketaan yhteen, kyse on isommasta ongelmasta.

– Olemme pahoillamme Kymiringin ja Suomen puolesta. Riskit kisan järjestämisen suhteen ovat kuitenkin suuret, kun kaikki ei ole valmista. Kuljettajat kritisoisivat ja kysyisivät, miksi me olemme täällä.

Maantieteellisellä sijainnilla ei vaikutusta

FIM:n tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) yhdeksi syyksi perumiselle todettiin "meneillään olevan geopoliittisen tilanteen aiheuttamat riskit". Tiedotteessa ei kuitenkaan avattu, mitä riskeillä tarkoitetaan.

Uncinin mukaan Venäjän ja Ukrainan tilanteella tai Suomen läheisellä maantieteellisellä sijannilla Venäjään ei ole kuitenkaan mitään vaikutusta kisan perumiseen.

– Tämä tilanne (Ukrainan sota) vaikuttaa kaikkiin. Se vaikuttaa Suomeen ja meihin. Me työskentelemme sen eteen, että voimme kilpailla tulevaisuudessa Suomessa.

– Sillä, että Venäjä on lähellä Suomea, ei ole mitään tekemistä perumisen kanssa. Me emme keskustelleet koskaan siitä. Totta kai otamme huomioon maailmantilanteen, mutta se ei ollut yksi siirtämisen syistä. Sillä ei ole mitään tekemistä.

Uncini nostaa puheeksi myös Suomen Nato-hakemuksen. Hänen mukaansa sekään ei vaikuta Kymiringin osakilpailun perumiseen.

– En usko, että Venäjä tulee reagoimaan Nato-hakemukseen, Uncini sanoo.

Uncini uskoo, että Suomessa ajetaan MotoGP-kisa kesällä 2023.

– Olen varma siitä, että vuodessa radasta tulee valmista.

Lue myös:

Millä tavalla Venäjän tilanne vaikutti Suomen MotoGP-kisan perumiseen? Lajiliiton tiedotteessa puhuttiin "geopoliittisen tilanteen aiheuttamista riskeistä"

MotoGP-kisa Kymiringillä on peruttu turvallisuuspuutteiden vuoksi – toimitusjohtajan mukaan rengasvallien rakentaminen viivästyi

Valentino Rossi nautti jättisuosiota, mutta matkaan sisältyi yksi iso häpeätahra – tällainen oli legendan äskettäin päättynyt ura