Hyppää sisältöön

Helmareiden Amanda Rantasen ranne leikattiin – hyökkääjä vakuuttaa toipuvansa EM-kisoihin: "Jos minut valitaan, aion pelata siellä"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen Amanda Rantanen loukkaantui perjantaina ottelussa Eskilstunaa vastaan. Hänen ranteensa leikattiin tiistaina.

Amanda Rantanen on harjoittelukiellossa pari viikkoa, mutta vakuuttaa toipuvansa EM-kisoihin. Kuva: Peter Sonander/SPP/Shutterstock/All Over Press

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen hyökkääjä Amanda Rantanen mursi ranteensa perjantaina, kun hänen seurajoukkueensa Örebro kohtasi Eskilstunan. Rantanen kaatui pallontavoittelutilanteessa ja laskeutui epäonnisesti ranteensa päälle.

Käsi leikattiin tiistaina Ruotsissa.

– Ranne murtui aika pahasti ja meni samalla sijoiltaan. Olen todella onnellinen, että vain kaksi viikkoa joudun olemaan poissa treenikentiltä. Joudun olemaan tekemättä mitään, kunnes tikit ja kipsi poistetaan, mutta heti kahden viikon päästä saa vetää jo nappikset jalkaan ja mennä normaalisti treeneihin. Aluksi pitää totta kai varoa vähän kontaktia, mutta muuten saa olla normaalisti mukana. Todella helpottava uutinen, Rantanen kommentoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Suomalaisittain helpottava uutinen on myös, etteivät hyökkääjän EM-kisat ole näillä näkymin vaarassa.

– Jos minut valitaan, aion siellä pelata. Olemme lääkäreiden kanssa puhuneet, että sinne olen valmis menemään, jos kaikki menee suunnitellusti käden ja kuntoutuksen kanssa, Rantanen kertoo.

Rantanen debytoi maajoukkueessa ikimuistoisella tavalla joulukuussa 2020, kun hän tuli vaihdosta lisäajalla kentälle ja iski Suomelle elintärkeän 1–0-voittomaalin Skotlantia vastaan. Sen jälkeen peliaikaa on tullut kymmenessä maaottelussa. Päävalmentaja Anna Signeul on usein vaihtanut Rantasen lopussa kentälle, ja mitä todennäköisimmin haluaisi hyökkääjän myös kesän EM-kisajoukkueeseen.

Amanda Rantasen 1–0-voittomaali Skotlannista on jäänyt osaksi suomalaista jalkapallohistoriaa. Kuva: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

Viimeinen mahdollinen päivä joukkueiden kokoonpanon ilmoittamiselle on 26. kesäkuuta. Pelaajia saa kuitenkin vaihtaa rajattomasti (siirryt toiseen palveluun) lääketieteellisistä syistä aina kisojen avauspäivään eli 6. heinäkuuta asti. Maalivahteja voi vaihtaa myös kesken turnauksen, vaikka kokoonpanossa olisikin terveitä maalivahteja. Sääntö johtuu koronapandemiasta. Suomen naisten EM-kisajoukkue nimetään 9. kesäkuuta. Jalkapallon EM-kisat pelataan Englannissa 6.–31. heinäkuuta.

"Parhaimmasta on hyvä jatkaa"

Rantanen siirtyi ruotsalaisseuraan kesällä 2021. Tällä kaudella suomalaishyökkääjä on iskenyt yhdessätoista pelaamassaan ottelussa neljä osumaa. Esitykset ovat miellyttäneet myös Örebrossa.

– Koko ajan esitykset ovat mielestäni parantuneet ja nyt näin loppua kohden alkoi tuntua todella hyvältä. Sitten tulikin tämä käsi, mutta onneksi on hyvä jatkaa parhaimmasta, mihin jäin. Tiedän, että pystyn kehittymään ja pystyn vieläkin parempaan. Onneksi on pystynyt tekemään muutamia maaleja ja saanut varsinkin viimeisissä peleissä hyvin peliaikaa. Olen ollut omaan tekemiseen tyytyväinen, Rantanen vakuuttaa.

Suomalaishyökkääjä oli mukana rakentamassa myös perjantain ottelun ainoaksi jäänyttä osumaa. Örebron 1–0-voittomaali merkattiin lopulta Eskilstunan omaksi maaliksi, sillä Rantasen veto kimposi kahden vierasjoukkueen pelaajan kautta maaliin.

Linda Sällström ja Amanda Rantanen juhlivat helmikuussa 2021 varmistunutta EM-kisapaikkaa. Kuva: Yle/Tomi Hänninen

Voitto katkaisi kolmen ottelun tappioputken, mutta vastassa olivatkin sarjan kärkijoukkueet Rosengård, Häcken ja Vittsjö. Varsinkin huhtikuu oli Örebrolta vahva esitys, ja poiki myös joukkueen suomalaispuolustaja Elli Pikkujämsälle ehdokkuuden sarjan kuukauden pelaajaksi.

Joukkue on sarjassa tällä hetkellä kahdeksantena.

– Totta kai siinä tuli kolme kovaa peliä, joissa emme saaneet pisteitä, mutta pelasimme pelillisesti hyvin. Uskon, että pelimme kehittyy. Meillä on paljon uusia pelaajia, jotka pääsevät paremmin sisään ja varmasti joukkueena olemme syyskaudella vieläkin vahvempia, Rantanen uskoo.

Jalkapallon EM-kisat näkyvät Ylen kanavilla 6.–31. heinäkuuta. Yle näyttää Areenassa myös Helmareiden EM-kisajoukkueen julkaisun 9. kesäkuuta.

Lue myös:

.
.