Hyppää sisältöön

Huuhkajien myllätty puolustus etsii uusia sankareita, joista yksi voi olla Miro Tenho – muutos tarjoaa myös uudenlaisia mahdollisuuksia

Huuhkajat haluaa Kansojen liigassa löytää luotettavat keskuspuolustajat. Joona Toivion ja Paulus Arajuuren aikakausi on päättynyt, joten päävalmentaja Markku Kanerva tarvitsee nyt uusia onnistujia.

Suomen keskuspuolustaja Leo Väisänen (vas.) kamppaili pallosta ranskalaishyökkääjä Karim Benzeman kanssa marrakuussa 2021. Arkistokuva. Kuva: Getty Images

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat kohtaa Bosnia-Hertsegovinan lauantaina 4. kesäkuuta Kansojen liigassa. Lähetys on katsottavissa Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 18.00 alkaen. Itse ottelu alkaa Ylen kanavilla kello 19.00.

Huuhkajien kokoonpano on nuorentunut viime vuoden EM-kisojen jälkeen.

Huuhkajien keski-ikä oli EM-kisojen neljänneksi korkein (28,1 vuotta), mutta nyt mukana olevan Kansojen liigan pelaajiston keski-ikä on 26,7 vuotta.

Erityisesti toppariosastolla on tapahtunut muutoksia. Pitkään Huuhkajien matkassa olleet Joona Toivio (34 vuotta) ja Paulus Arajuuri (33) lopettivat maajoukkueuransa marraskuussa päättyneiden MM-karsintojen jälkeen.

Parin viime vuoden aikana vastuun ovat ottaneet Daniel O'Shaughnessy (27), Robert Ivanov (27) ja Leo Väisänen (24). Nyt Kansojen liigan alkaessa heitä kirittävät Miro Tenho (27), Sauli Väisänen (27) ja ensikertalainen Richard Jensen (26).

Viime kesän EM-turnauksessa Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva peluutti kolmikkoa O'Shaughnessy, Arajuuri ja Toivio. Nuoremmista toppareista etenkin O'Shaughnessy näyttää vakiinnuttaneen paikkansa. "DOS" on nytkin mukana maajoukkueessa.

Helsingin Jalkapalloklubin päävalmentaja Toni Koskela nostaa entisen valmennettavansa O'Shaughnessyn valtiksi vasenjalkaisuuden. Hänen mukaansa isokokoisia ja hyvin syöttäviä vasenjalkaisia toppareita ei ole "millään markkinoilla liikaa".

– Vaikutus ennen kaikkea hyökkäämiseen on iso. Vasenjalkainen pelaaja ensimmäisessä linjassa, etenkin kolmella topparilla pelatessa, antaa paljon erilaisia vaihtoehtoja aina pelinavaamisesta maalitilanteiden luomiseen väli- ja laitakaistalta, Koskela sanoo Yle Urheilulle.

Päättyneitä uria ja uusia nimiä

Toivion ja Arajuuren ohella maajoukkueuransa on päättänyt kapteeni Tim Sparv, joka operoi keskikentällä. Muun muassa heidän ja maalivahti Lukas Hradeckyn johdolla Suomi eteni lopputurnaukseen voittaen EM-karsinnoissa kuusi ottelua – kaikki ilman päästettyä maalia.

Toppariehdokkaista Kansojen liigan kokoonpanossa eivät ole mukana myöskään Juhani Ojala (32) tai Jukka Raitala (33).

HJK:ssa loistava Tenho pelasi tämän vuoden maaliskuussa ensimmäiset 90 minuuttiaan Islantia vastaan. Tenho katsoo nuorten toppareiden ehkä tuoneen lisää pallollista osaamista Huuhkajiin.

– Se näkyy esimerkiksi avauspelissä niin, ettei tarvita niin paljon pelaajia alas tuomaan palloa ylös. Sitä kautta meillä on myös enemmän pelaajia hyökkäysalueella, jonka myötä on helpompi hyökätä, Tenho arvioi maajoukkueen muutosta Yle Urheilulle.

HJK-luotsi Koskela on valmentanut kolmea kuudesta Huuhkajien mukana olevista keskuspuolustajista; O'Shaughnessya ja Tenhoa HJK:ssa, Leo Väisästä sekä Klubi 04:ssä että Rovaniemen Palloseurassa.

Myös Koskela uskoo maajoukkueeseen tulevan nuorten pelaajien mukana pallollista vahvuutta.

– Ei pidä yleistää, koska aina on erilaisia pelaajaprofiileita, mutta 1990-luvun puolenvälin nurkilla syntyneet pelaajat ovat jo osittain erilaisen pelikulttuurin kasvatteja. He ovat kasvaneet muuttuneiden pallollisten suoritusten kanssa, Koskela sanoo.

Hänen mukaansa pelin kehityksen myötä valmentajilla on viime vuosien aikana ollut kasvavissa määrin odotuksia keskuspuolustajille.

– Topparin pitää pystyä syöttämään ahtaisiin väleihin, kuljettamaan palloa lähelle vastustajan ylintä linjaa ja tuomaan etua joukkueelle myös pallon kanssa.

Tim Sparv (vas.) ja Paulus Arajuuri päättivät maajoukkueuransa MM-karsintoihin. Maalivahti Lukas Hradecky on vielä Huuhkajien mukana. Arkistokuva. Kuva: Tomi Hänninen

Huuhkajien topparilinjassa kolme ryhmitystä

Vaikka viime vuoden MM-karsinnat päättyivät pettymykseen, saivat nuoremmat keskuspuolustajat tärkeää kokemusta maajoukkueotteluista.

Toivion ja Arajuuren ohella avauskokoonpanossa nähtiin neljä topparia, joista yksi oli nyt puuttuva Raitala. Kaksi viimeistä karsintaottelua aloitettiin jo varsin vakiintuneilla maajoukkuepelaajilla: O'Shaughnessy–L. Väisänen–Ivanov.

– Jos esimerkiksi "Roba" (Ivanov) tekee tietyn liikkeen, tiedän, miten reagoida. Ei tarvitse liikaa miettiä, joka auttaa, koska kentällä kaikki tapahtuu niin nopeasti. Jos tämä ei ole automaattista, virheitä sattuu, O'Shaughnessy kuvailee kolmikon yhteispeliä.

Tenho tai O'Shaughnessy eivät murehdi ryhmitystä, vaan sanovat olevansa valmiita pelaamaan niin kahden kuin kolmen keskuspuolustajan kokoonpanolla. He voittivat viime kaudella Suomen mestaruuden HJK:ssa. Yhteinen historia saattaa vielä auttaa heitä lentoon myös Huuhkajissa.

Päävalmentaja Kanervan käyttämä ryhmitys on useimmiten ollut 5–3–2. Kolmen keskuspuolustajan tukena puolustuksessa pelaavat laidalla niin sanotut "wing-backit", kuten Jere Uronen ja Nikolai Alho.

Vuoden 2021 alusta alkaen Kanerva on pelannut 5–3–2-ryhmityksellä yhdeksän ottelua 17:stä. Lisäksi hän on peluuttanut viidessä pelissä myös hieman hyökkäävämpää kokoonpanoa, 3–5–2. Kanervan hyökkäysvetoisin viritelmä on ollut perinteinen 4–4–2, jolla on otteluun lähdetty kolmesti.

Kanerva selvästi haluaa pelata kolmen keskuspuolustajan taktiikalla. Kilpailullisissa otteluissa, EM-kisoissa ja MM-karsinnoissa, on kerran pelattu kahdella keskuspuolustajalla. Erilaisia ryhmitysmuunnelmia on kokeiltu harjoitusotteluissa.

Täten on todennäköistä, että lauantaina Bosnia-Hertsegovinaa vastaan kentällä aloittaa kolme topparia. Peliminuuttien pohjalta toppareina voidaan arvata aloittavan O'Shaughnessy, Ivanov ja Leo Väisänen.

Keskuspuolustaja Daniel O'Shaughnessy. Arkistokuva. Kuva: Getty Images

Kovaa kilpailua peliajasta

Huuhkajat pelaa Kansojen liigassa neljä ottelua yhdentoista päivän aikana. Jos Kanerva peluuttaa 5–3–2-ryhmitystä, joku keskuspuolustajista mahdollisesti joutuu lepäämään jonkin otteluista.

Tarjolla saattaa jopa olla kaikille näytönpaikka. O'Shaughnessyn ja Tenhon mukaan käynnissä on kova kilpailu peliajasta. HJK:n Toni Koskela uskoo, että Tenho kamppailee peliajasta etenkin Väisäsen ja Ivanovin kanssa.

– Missä hän voisi tuoda ekstraa, on oman boksin puolustaminen ja kamppailupelaaminen, Koskela sanoo.

Hän näkee Tenhossa yhtäläisyyksiä Arajuuren kanssa. Koskelan mukaan Tenholla on halu ja kyky puolustaa tavalla, jossa oma vartalo laitetaan häikäilemättä laukausten tielle.

Tenho kertoo Yle Urheilulle tavoittelevansa vakituista paikkaa Huuhkajien avauskokoonpanossa. Lisäksi mielen päällä on "seurasteppi" Veikkausliigasta johonkin muuhun sarjaan. Koskela ei näe esteitä Tenhon suunnitelmille.

– En osaa sanoa, koska siirto tapahtuisi. Muuttujia on aina niin paljon, että milloin ja mitä tapahtuu. Jos Miro jatkaa samalla tavalla, varmasti se lähtö jossain vaiheessa tapahtuu, Koskela sanoo.

Lue myös:

Joel Pohjanpalo taisteli Turkissa maalipörssin voitosta, sitten peliaika väheni – seura antoi tylyn vastauksen: "Ei siinä voinut lähteä kitisemään"

Kevin De Bruyne tyrmäsi kilpailun, josta Huuhkajien pelaajat ovat innoissaan – tästä kiistellyssä Kansojen liigassa on kyse

Teemu Pukki teki Norwichissa kaikkensa, mutta välimallin joukkueen putoaminen varmistui jo hyvissä ajoin – "Varmasti yksi uran vaikeimmista kausista"

Huuhkajien toppari valmistautuu maajoukkuepeleihin – sukulaiset sodan jaloissa: "Toistaiseksi ei ole onneksi kuulunut mitään vakavampaa"