Hyppää sisältöön

Helmareissa 15 vuotta pelannut Tuija Hyyrynen etsii tällä hetkellä uutta seuraa – saa tehdä valinnan "hyvistä vaihtoehdoista"

Helmareiden kanssa EM-kisoihin valmistautuva Tuija Hyyrynen on salamyhkäinen tulevaisuuden suunnitelmistaan. Sekä uusi seurajoukkue että jatko maajoukkueessa ovat harkinnan alla.

Helmareiden Tuija Hyyrynen kamppaili pallosta Slovakian Martina Surnovskan kanssa syyskuussa 2021. Kuva: Martin Rose, Uefa / Getty Images

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue on mukana EM-kisoissa. Kisat käydään Englannissa 6.–31. heinäkuuta. Kaikki Helmarien ottelut nähdään Ylen kanavilla.

Helmareiden kokenut puolustaja Tuija Hyyrynen pelasi viisi vuotta Juventuksen riveissä Italian pääsarjassa. Liigamestaruus tuli jokaisella kaudella ja liigacupissa hän nosteli mestaruuspokaalia kahdesti.

Suomalaisen pitkä ura "Vanhassa rouvassa" päättyi tähän kauteen. Hyyrynen kertoo saaneensa sopimustarjouksia sen verran, että hän saa valita tulevan seurajoukkueensa "hyvistä vaihtoehdoista".

– Voin rauhassa katsoa, mitä sydän sanoo, mihin haluan mennä ja mitä haluan tehdä. Pitää katsoa, mikä on kiinnostavin kokonaisuus, Hyyrynen sanoo.

– Muutin kaikki kamat Italiasta jo Suomeen. Sen enempää en voi sanoa maista, mistä tarjouksia on tullut.

Hän kertoo pitäneensä kaikki ovet avoinna. Mukavaa olisi, jos joukkueessa olisi suomalainen pelikaveri tukena. Se helpottaisi arkea ja sopeutumista.

– Mutta tähänkin asti olen mennyt joukkueisiin, joissa ei ole ollut ketään tuttuja tai suomalaisia. Sinällään sillä ei ole niin isoa väliä.

Tuija Hyyrynen (vas.) ja Juventus-kollega Linda Sembrant juhlivat Italian cupin voittoa toukokuussa. Kuva: Juventus FC / Getty Images

Hyyrynen ei ole myöskään tehnyt maajoukkueuransa suhteen päätöksiä. Kokenut puolustaja pelasi ensimmäisen A-maaottelunsa syyskuussa 2007 eli lähes viisitoista vuotta sitten. Otteluita Helmareissa on kertynyt 119 eli kautta aikain neljänneksi eniten.

Kolmossija häämöttää kahden ottelun päässä. Edellä 120 ottelulla on Sanna Valkonen. Silminnähden yllättynyt Hyyrynen ottaa tilaston ilolla vastaan ja toteaa "ajan hurahtaneen".

– Nyt olen EM-kisoissa mukana ehkä eri roolissa kuin nuorempana pelaajana. Nyt voin olla se vastuunkantaja ja suunnannäyttäjä. Pystyn myös tukemaan nuorempia pelaajia, kahdet EM-kisat urallaan pelannut Hyyrynen arvioi.

Helmareiden EM-kisajoukkue julkistettiin torstaina. Suomi on samassa alkulohkossa Espanjan, Saksan ja Tanskan kanssa.

Hyyrysen mukaan paineet ovat vastustajilla, koska heillä on "paperilla parempia joukkueita". Tärkeää on etenkin tiivis puolustupeli, nopeat vastahyökkäykset ja pelitilanteiden voittaminen molempien kenttäpäätyjen rangaistusalueilla, hän arvioi.

– Iso juttu koko Suomi-futikselle, että ollaan mukana. Tuossa oli jo kahdet kisat putkeen, joihin Suomi ei päässytkään. Pelaajien lisäksi se on todella iso juttu pienille pelaajille. He voivat nyt katsoa kisoja, ja unelmoida siitä, että kaikki on mahdollista.

Katso Tuija Hyyrysen vierailu Ylen Urheiluruudussa alta.

Helmareiden Tuija Hyyrynen vieraili Ylen Urheiluruudussa torstai-iltana. Katso koko haastattelu klikkaamalla kuvaa.

Hyyrynen kertoo lyhyellä lomallaan olleensa flunssassa ja antibioottikuurilla. Tauti kesti niin pitkään, että koko loma meni sairastaessa. Nyt Helmarit jo valmistautuu 7. heinäkuuta alkaviin EM-kisoihin.

Naisten jalkapallon hyvästä kehityskulusta on viime vuosina puhuttu paljon. Hyyrysen mukaan isoin askel on, että esimerkiksi Suomen maajoukkuepelaajista jokaisella on ammattimainen arki – oikeasti mahdollisuus keskittyä vain jalkapalloon.

Suunta on oikea, ja siksi Hyyrynen on innoissaan Englannissa järjestettävistä EM-kisoista. Hänen mukaansa Englannissa on tällä hetkellä voimissaan iso buumi naisten jalkapallossa.

– Uskon, että nämä kisat tulevat olemaan tähän asti suurimmat kisat naisten jalkapallossa. Ja varmasti voidaan ottaa oppia myös Suomeen, että miten iso juttu jalkapallo voi olla, kun panostetaan naisten jalkapalloon.

Helmarit kohtaa maaottelussa Japanin 27. kesäkuuta Turun Kupittaalla. Ottelu nähdään Yle TV2:ssa kello 18.00 alkaen.

Lue myös:

.
.