Hyppää sisältöön

Häirintäilmoituksen valmentajastaan tehnyt Jonna Hakkarainen, 21, kertoo puolen vuoden piinastaan – fyysinen terveys romahti

Jonna Hakkarainen ei yllättynyt kurinpitovaliokunnan päätöksestä, jonka mukaan hänen entinen valmentajansa ei ollut syyllistynyt "epäurheilijamaiseen käytökseen".

Jonna Hakkarainen pelkää, miten häirintäkohu voi vaikuttaa hänen uraansa nyrkkeilijänä. Kuva: Lehtikuva

Nyrkkeilijä Jonna Hakkaraisen, 21, viime kuukaudet ovat olleet pitkittynyttä piinaa. Hakkarainen teki tammikuussa häirintäilmoituksen entisestä valmentajastaan, jonka jälkeen kurinpitoprosessi kesti lähes puoli vuotta.

Kamppailulajien kurinpitovaliokunnan päätös tuli tänään maanantaina. Se oli Hakkaraisen näkökulmasta kielteinen.

Kurinpitovaliokunnan mukaan Hakkaraisen entinen valmentaja ei ollut syyllistynyt epäurheilijamaiseen käytökseen Tammer-turnauksessa tammikuussa. Sitä edeltäviä tapauksia kurinpitovaliokunta ei edes tutkinut, koska niistä ei oltu ilmoitettu viikon määräajan kuluessa.

– Ei tämä tullut hirveän puskista, että tämä nyt meni näin. Aika paha olo tuli tietenkin, toivoin, että edes johonkin asiaan olisi tartuttu vakavasti ja siitä olisi tullut edes jotain, Hakkarainen kommentoi maanantaina Yle Urheilulle.

Hakkarainen ei tiedä vielä, aikokoo hän valittaa kurinpitovaliokunnan päätöksestä. Päätöksestä voi valittaa Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

– Liitosta sanottiin, että minulla on mahdollisuus tehdä valitus taas jollekin lautakunnalle tästä käsittelystä. Aina voi tehdä myös rikosilmoituksen, mutta nämä kaikki vaikuttavat uudelta rumbalta, enkä tiedä, jaksanko sitä. Minulla on kuitenkin arvokisat tulossa ja olen jo nähnyt, miten tämä on vaikuttanut omaan fyysiseen terveyteen. Täytyy harkita, mikä on järkevin ratkaisu.

Millä tavalla tapahtunut on vaikuttanut fyysiseen terveyteesi?

– En usko, että voi olla sattumaa, että olen ollut viimeisen puolen vuoden aikana enemmän kipeänä kuin viimeisen viiden vuoden aikana. Minulla on ollut migreenikohtauksia tämän asian käsittelyn tiimoilta. Koko ajan särkee päätä, kun puhelin laulaa koko ajan. Tämä on todella kuormittavaa henkisesti, vaikka en sitä vielä ymmärtäisikään.

Hakkarainen ei tiennyt viikon määräajasta

Yle Urheilu uutisoi viime viikolla, että kamppailulajiliittojen yhteinen kurinpitovaliokunta on jättänyt tutkimatta useita häirintätapauksia. Syynä on kurinpitomääräyksiin kirjattu viikon määräaika rikkomusten ilmoittamiselle.

Hakkarainen ei tiennyt viikon määräajasta, kun hän teki ilmoituksen entisestä valmentajastaan tammikuussa Suekille (Suomen urheilun eettinen keskus).

– Sitten Suekista tuli hetken kuluttua ymmärrys hopusta, he olivat tietoisia tästä määräajasta, Hakkarainen kertoo.

Tapaus siirtyi Suekilta kamppailulajien kurinpitovaliokunnan käsittelyyn.

HS:n jutussa kerrottiin Hakkaraisen kokemasta häirinnästä, henkisestä väkivallasta, manipuloinnista, kontrolloinnista, uhkailusta ja huorittelusta. Tekijänä oli jutun mukaan Hakkaraisen entinen valmentaja, joka toimii nykyään nyrkkeilyn johtotehtävissä.

Valmennussuhteen päätyttyä Hakkarainen oli toivonut, ettei entinen valmentaja olisi hänen kanssaan missään tekemisissä. HS:n jutun mukaan tammikuun Tammer-turnauksessa useat henkilöt todistivat entisen valmentajan epäasiallista käyttäytymistä Hakkaraista kohtaan.

Entinen valmentaja oli HS:n mukaan esimerkiksi tullut häiritsemään Hakkaraisen lämmittelyjä ja saapunut lopulta Hakkaraisen kulmaan, jossa nyrkkeilijän valmentaja ja lähimmät avustajat ovat.

Kurinpitovaliokunnan selvityksen perusteella valmentaja ei syyllistynyt "epäurheilijamaiseen käytökseen" Tammer-turnauksessa.

– Tämä ei ilmeisesti ole tarpeeksi vakavaa, mitä siellä tapahtui, siitä ei ilmeisesti tule mitään seurauksia, Hakkarainen kommentoi päätöstä.

Tammer-turnausta aiempia tapahtumia kurinpitovaliokunta ei siis tutkinut, koska niitä ei ollut ilmoitettu viikon määräajan kuluessa. Kyseinen valmentaja toimi Hakkaraisen valmentajana viisi vuotta.

Hakkarainen sanoo pelkäävänsä julkisen ulostulonsa seuraamuksia.

– Todellakin. Nyrkkeily on vähän semmoinen laji, että sedät saunassa sopii, ketkä lähtevät kisoihin. Tästä kuka tahansa voi saada syyn jättää minut pois, miksi en olisi valmis tai pysty lähtemään kisoihin.

Lue myös:

.
.