Hyppää sisältöön

Jonna Hakkarainen teki ilmoituksen häirinnästä, mutta sääntöpykälä vesitti tutkinnan – muutos jo vireillä: "Ihmettelen, jos joku on eri mieltä"

Kamppailulajien liitot ja kurinpitovaliokunnan esittelijät totesivat jo alkuvuodesta, että rikkomusten ilmoittamisen viikon määräaika on liian lyhyt. Sääntöjä voidaan muuttaa aikaisintaan loppuvuodesta.

Kamppailulajien kurinpitovaliokunta hylkäsi aiemmin Jonna Hakkaraisen kurinpitovaatimuksen. Hänellä on mahdollisuus hakea muutosta päätökseen urheilun oikeusturvalautakunnalta. Kuva: Lehtikuva

Kamppailulajeilla löytyy yhteistä tahtoa muuttaa viikon määräaikaa, joka on kurinpitomääräyksiin kirjattu takaraja rikkomusten ilmoittamiselle. Asia ilmenee Yle Urheilun haastattelemilta lajiliittojen toiminnan- ja puheenjohtajilta.

Helsingin Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun) toissa viikolla Jonna Hakkaraisen kokemasta häirinnästä, henkisestä väkivallasta, manipuloinnista, kontrolloinnista, uhkailusta ja huorittelusta. Hakkarainen teki kurinpitoilmoituksen entisestä valmentajastaan, mutta kurinpitovaliokunta jätti tutkimatta osan tapahtumista viikon määräaikaan vedoten.

Hakkarainen kertoi valmentajan syyllistyneen edellä mainittuihin asioihin pitkän aikaa, mutta kamppailulajien kurinpitovaliokunta tutki vain yhden viikonlopun tapahtumat. Muista väitetyistä tapahtumista ei oltu raportoitu viikon määrajan kuluessa.

Yle Urheilu uutisoi viime viikolla, että muitakin häirintätapauksia on jäänyt tutkimatta kyseisen säännön takia.

Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemen mukaan lajiliitot ja kurinpitovaliokunnan esittelijät totesivat keskusteluissaan jo alkuvuodesta, että viikon määräaika on aivan liian lyhyt. Haastateltavien mukaan asiaan havahduttiin jo ennen Hakkaraisen tapausta.

– Meillä on työryhmä, joka edistää tätä asiaa lähiaikoina. Sen jälkeen tarkoituksena on saada muutosehdotus uusiksi kurinpitosäännöiksi, jotka esitellään kamppailulajiliittojen hallituksille. Kun kaikki hallitukset ja lajiliitot ovat ne hyväksyneet, sen jälkeen jokaisen lajiliiton täytyy hyväksyttää ne omissa liittokokouksissaan, Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine kommentoi.

Suomen miekkailu- ja viisiotteluliiton hallituksen puheenjohtaja Joonas Lyytinen puolestaan kertoo, että alustavia keskusteluita on jo käyty siitä, ketkä lähtevät työstämään sääntömuutoksia.

– Luulen, että meidän liiton osalta siinä on aktiivisesti mukana meidän sääntö- ja tuomarityöryhmä. Oletan, että käytämme myös esimerkiksi kurinpitovaliokunnan jäsenten asiantuntemusta, Lyytinen sanoo.

Suekin aikaraja on viisi vuotta

Uudesta rikkomusten ilmoittamisen määräajasta on jo käyty alustavia keskusteluita. Haastateltavat ovat yhtä mieltä siitä, että viikon määräaikaa täytyy pidentää.

Taekwondoliiton toiminnanjohtaja Tatu Iivanaisen mukaan ilmoituksilla täytyy olla kuitenkin jonkinlainen aikaraja. Esimerkiksi Suomen urheilun eettisellä tutkimuskeskuksella, Suekilla, aikaraja on viisi vuotta.

Iivanaisen mukaan kamppailulajien onkin mietittävä heidän toimintansa kannalta järkevä määräaika, sillä vapaaehtoispohjalta toimivalla lautakunnalla ei ole samanlaisia tutkinnallisia resursseja kuin esimerkiksi Suekilla.

– Tässä julkisuudessa esillä olleessa jutussa on tapahtunut useita vuosia aikaisemmin. Käytännössä meillä ei ole mahdollisuuksia selvittää niitä oikein. Jotta asioihin pystytään puuttumaan, ajan on oltava riittävän lyhyt, mutta kuitenkin riittävän pitkä, ettei sen takia jää asioita käsittelemättä, että ei tuotu riittävän nopeasti esille, Iivanainen sanoo.

– Tärkeintä on, että asia on nostettu esille, siitä käydään järkevä keskustelu ja löydetään joku perusteltu ratkaisu, jotta saamme vastaavat tapaukset asianmukaisesti selvitetyksi, Aikidoliiton hallituksen puheenjohtaja Antti Vesala tiivisti.

Haastateltavat uskovat, että kamppailulajit löytävät yhteisen näkemyksen uusista säännöistä.

– Me olemme saaneet aika paljon aikaan, kun meillä on ollut yhteinen kurinpitovaliokunta. Meillä on ollut erinäköisiä yhteisiä ympäristöohjelmia, ja näitä yhdenvertaisuusasioita tehdään yhdessä aika paljon. Ihmettelisin, jos joku olisi tästä eri mieltä. Uskon, että löydämme yhteisen näkökulman, Karateliiton hallituksen puheenjohtaja Kimmo Koski kommentoi.

Kamppailulajien yhteiseen kurinpitovaliokuntaan kuuluvat Aikidoliitto, Judoliitto, Karateliitto, Miekkailu ja 5-otteluliitto, Nyrkkeilyliitto ja Taekwondoliitto. Yle haastatteli juttua varten jokaista tahoa.

Lue myös:

.
.