Hyppää sisältöön

Peloton Artturi Lehkonen teki kuluneesta jääkiekkokliseestä vahvuutensa – videot paljastavat, miksi hän on kultakimpale NHL-seuralleen

Stanley Cupin finaaleissa Artturi Lehkonen on jälleen yhden suuren saavutuksen kynnyksellä, eikä sattumalta. Lehkonen profiloituu NHL-tasollakin sielupelaajaksi, jolle jokainen vaihto on kuin viimeinen. 

Artturi Lehkonen näyttää vahvuuksiaan maalinedustalla

Kaikki Stanley Cup -finaalit nähdään suorina lähetyksinä Ylen kanavilla. Ensimmäinen finaali torstaiaamuna klo 03.05 TV2:ssa ja Yle Areenassa. Katso finaalien aikataulu täältä.

NHL elää tähtikultista. Pohjois-Amerikan ja maailman suurin jääkiekkoliiga on ennen muuta viihdeteollisuutta.

Kansa janoaa maaleja ja maalintekijöitä. Viime kädessä vain ratkaisijat muistetaan.

Artturi Lehkonen sai oman viisitoistasekuntisensa menneellä viikolla.

Piikkiöläislähtöinen laitahyökkääjä nousi otsikoihin iskemällä jatkoaikamaalin, joka vei Coloradon Stanley Cupin loppuotteluihin. Lehkonen ei kuitenkaan ollut asialla ensimmäistä kertaa.

Katso Artturi Lehkosen maali alla olevalta videolta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Hän vei vuosi sitten täysin samassa vaiheessa jatkoaikaosumalla Montrealin loppuotteluihin.

Suoritus on millä tahansa mittarilla käsittämätön. Edellisen kerran sama pelaaja on onnistunut samassa tempussa vuosina 1938–39, kun Gordie Drillon ratkaisi finaalipaikat Torontolle.

Lehkonen vei maaleillaan finaaliin vieläpä kaksi eri seuraa.

On selvää, että tällaisilla hetkillä laineet lyövät korkealle. Lehkosen nimi vilkkui joka puolella ja turkulaispelaajan nousua eturiviin hämmästeltiin siellä täällä.

Artturi Lehkonen valmistautuu Stanley Cupin finaaleihin toisena vuonna peräkkäin. Kuva: NHLI via Getty Images

Tähtikulttikolikon toinen puoli näyttäytyykin juuri tällaisilla hetkillä.

Ei Lehkonen kuluvana keväänä erityistä läpimurtoa ole NHL:ssä tehnyt sen enempää kuin vuosi sittenkään. Toki jääkiekko on viime kädessä maalintekopeli, mutta Lehkosen suuruus pelaajana on ymmärretty etenkin Montrealissa jo kauan.

Ennen kuin syventyy siihen, miten Artturi Lehkonen on uransa varrella kovissa paikoissa suorittanut puhtaasti numerotuloksen kautta, on muodostettava laajempi kuva tämän sielunmaisemasta pelaajana. Etenkin NHL:ssä Lehkosen nauttima suuri arvostus rakentuu aivan muiden asioiden kuin ratkaisumaalien ympärille.

Lehkonen profiloituu työteliääksi ja äärimmäisen luotettavaksi pelaajaksi. Etenkin Montrealissa Lehkosta arvostettiin vastuullisuudesta valtavasti. Siksi häntä käytettiin paljon liimapelaajana, joka paikkasi muiden puutteita puolustussuuntaan.

Vaikka arvostusta tuli, tunnollisuus saattoi syödä tehoja hyökkäyspelistä. Lehkosta kritisoitiin Kanadan-vuosina maalinteon tehottomuudesta ja vajeesta pistesarakkeessa.

Nämä asiat tekevät Artturi Lehkosesta poikkeuksellisen hyvän pelaajan

Lehkosen setä Timo Lehkonen tuntee veljenpoikansa luonnollisesti hyvin. Timo Lehkonen on entinen huippumaalivahti, joka valittiin SM-liigan parhaaksi maalivahdiksi kaudella 1992–93. Sittemmin Lehkonen oli apuvalmentajana voittamassa Jukka Jalosen kanssa Suomen mestaruutta (2006) sekä olympiapronssia.

Nyt Lehkonen toimii Karhu-Kissojen valmennuspäällikkönä.

– "Arsi" on niin pirun tunnollinen. Jos on aina ensimmäisenä hyökkääjänä omissa, se on hieman pois hyökkäämisestä. Joskus Artturilla olisi voinut olla enemmänkin itsekkyyttä, Lehkonen sanoo.

Itsekkyys ei kuitenkaan sovi pelaajan pirtaan. Lehkosen tavaramerkki on jättää jokaisessa vaihdossa jäälle kaikki. Se on jääkiekkoklisee, jota harva pystyy toteuttamaan.

Lehkonen on tehnyt tästä itselleen vahvuuden. Työmäärä on sekä karvaus- että puolustuspelaamisessa jatkuvasti korkealla.

Yksi Lehkosen vahvuuksista on nimenomaan ilman kiekkoa pelaaminen. Yksi esimerkki tästä saatiin konferenssifinaalisarjan toisessa ottelussa. Laiturin fantastinen karvauspelaaminen yhdessä ketjukavereiden kanssa johti kahteen 15 sekunnin sisään syntyneeseen osumaan.

Katso Lehkosen pelaamista neljännen konferenssifinaalin ensimmäisessä maalissa alla olevalta videolta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Katso Lehkosen pelaamista neljännen konferenssifinaalin ensimmäisessä maalissa alla olevalta videolta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lehkonen taklaa, voittaa irtokiekkoja ja ajaa maalille tavalla, josta jokainen kiekkoileva juniori voisi ottaa mallia.

– Hän pelaa peliä niin kuin jokainen vaihto olisi erityinen. Hän ei halua joutua pelin jälkeen katsomaan videolta, miten jossakin vaihdossa tuli lintsattua takapaineesta, Timo Lehkonen luonnehtii.

– Tuskinpa sellaista tulee hänen kohdallaan tapahtumaan. Hän ei antaisi sitä itselleen anteeksi. Hän tsemppaa niin perkeleesti ja siitä se arvostus tulee.

Lehkonen on myös käsittämättömän sitkeä pelaaja, joka ei pelkää kipua. 181-senttinen ja 81-kiloinen TPS-kasvatti ei ole kaukalon isompia pelaajia, mutta kyky taistella vastaan ja sietää murjomista, on kova. Maalille menemistä hän ei ole pelännyt koskaan.

Konferenssifinaalisarjan neljännessä ottelussa Lehkosta murjottiin maalin edessä, mutta hän kaivoi pelaajamassan keskeltä itselleen kaksi irtokiekkoa, mikä johti kahteen maalipaikkaan.

Katso esimerkki Lehkosen maalineduspelaamisesta alla olevalta videolta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Setä-Lehkonen nauraa, että kilpailullisuus ja sitkeys tulevat osin verenperintönä.

– Jos pelaamme broidin (Ismo) kanssa mitä tahansa, niin kyllähän se tappeluksi menee, Lehkonen nauraa.

– Siellä on ollut viisi lasta perheessä, eivätkä he ole helpolla päässeet. Laiskuus tai se, ettei tsemppaa ja halua olla paras, menee Ismolla ihon alle. Se on meillä suvussa DNA:ssa.

Lehkosen kaikesta tekemisestä näkee, ettei hän oleta minkään tulevan helpolla.

Tästä saatiin esimerkki konferenssifinaalien neljännessä pelissä. Ensin Lehkonen oli vastustajan maalin edessä murjottavana, mutta kun peli kääntyi omaan päähän, hän oli ensimmäinen hyökkääjä puolustusalueella.

Katso alla olevalta videolta, miten nopeasti Lehkonen ehti omaan päähän. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Purkukiekko karkasi kuitenkin pitkäksi, minkä jälkeen Colorado joutui pyörimään tovin omalla alueella.

Pitkän vaihdon päätteeksi harva yllättyi, kun juuri Lehkonen voitti laidan lähellä 50–50-kiekon ja sai kiekon ulos alueelta. Colorado karkasi tilanteesta vieläpä 2-1-ylivoimahyökkäykseen.

Nämä pienet asiat eivät aina näy tilastoissa, mutta ovat juurisyy sille, miksi Lehkonen nauttii NHL:ssä suurta arvostusta.

Katso koko Artturi Lehkosen pitkä puolustustaistelu alla olevalta videolta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Coloradon pitkä puolustustaistelu omassa päässä

Tulosta tulee etenkin tärkeillä hetkillä

Vaikka Lehkosen identiteetti rakentuu raksaduunarin puolelta, hän on pystynyt tekemään kylmää tulosta etenkin kovissa paikoissa.

Esimerkiksi NHL:ssä ja Elitserienissä, jossa Lehkonen pelasi kaksi vuotta, hänellä on kovempi pistekeskiarvo pudotuspeleistä kuin runkosarjasta.

Kun Lehkonen voitti Frölundan kanssa Ruotsin mestaruuden keväällä 2016, hän teki viiteen finaalipeliin neljä maalia, ratkaisevaan otteluun kaksi.

Lehkonen voitti pudotuspelien maali- ja pistepörssin. Kun Nuoret Leijonat voitti MM-kultaa Ruotsissa 2014, Lehkonen iski Kanada-välierään voittomaaliin ja alusti finaalissa yhden osuman.

Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Lehkonen voitti aikanaan maalipörssin.

Kun Lehkonen nyt on päässyt huippujoukkueeseen, josta löytyy kenttätasapainoa ja huippuosaamista, kuka lopulta edes yllättyy 11:stä (5+6) pisteestä 16:ssa ottelussa? Pelaaja, jolla ei ole vaihdelaatikossaan kuin yksi vaihde, ei ole menestynyt sattumalta.

– Ei minua yllätä yhtään, että hän on pelannut Coloradossa noin hyvin. Harmitti joskus Arsin puolesta Montrealissa, että hänet uhrattiin liimapelaajaksi, koska hän on niin tunnollinen puolustamaan, Timo Lehkonen toteaa.

– Olen aina tiennyt, että hän pystyy tekemään tulosta, kunhan saa lisenssin pelata hyökkäyspeliä ja vieläpä hyvien pelaajien kanssa.

Mutta millainen on Artturi Lehkonen ihmisenä? Lehkonen on Suomessakin jäänyt kallispalkkaisempien tähtien varjoon persoonana, koska ei pidä itsestään melua.

– Arsi on aina iloinen jätkä, joka tuo koppiin hyvää energiaa. Ikinä ei valita tai kitise ja aina kaikki sopii. Kotona hän voi mököttää joskus, mutta ei koskaan hallilla. Hän tietää joukkuepelin arvon, Timo Lehkonen avaa.

– Ja mikä parasta, mikään ei muutu, vaikka hän nyt voittaisi. Arsi on aina Arsi. Iloinen luonnonlapsi.

Juhliiko Artturi Lehkonen myös Stanley Cupin finaaleissa? Kuva: Walter Tychnowicz-USA TODAY Spor

Lue myös:

.
.