Hyppää sisältöön

Uintitähtien terveys oireilee ja kalenteri pullistelee – asiantuntija kritisoi rajusti arvokisasumaa: "Ei urheilullista perustetta"

Lauantaina käynnistyvissä pitkän radan MM-kisoissa on vain kolme suomalaisuimaria. Olympiapronssimitalisti Matti Mattsson on jäänyt tällä kaudella kauas viime vuoden ennätysvireestään.

Caeleb Dressel on uinnin supertähti. Olympialaisten jälkeen hän halusi vetää kunnolla happea. Kuva: Getty Images

Yle näyttää uinnin pitkän radan MM-kisat. Kisoja voi seurata TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Pitkän radan EM-kisat, olympiakisat, lyhyen radan EM-kisat ja vielä lyhyen radan MM-kisat. Siihen päälle vielä ISL-uintiliigaa. Viime vuoden uintikalenteri pisti etenkin eurooppalaiset huippu-uimarit lujille.

Ida Hulkko olisi kelvannut tulostensa puolesta lauantaina alkaviin uinnin pitkän radan MM-kisoihin. Hän kertoi kuitenkin huhtikuussa jättävänsä Budapestissä pidettävän tapahtuman väliin. Syynä oli fyysinen ja henkinen uupumus.

Tamperelaisuimari kisasi kaikissa neljässä arvokisatapahtumassa sekä paljon ISL-uintiliigassa. Hulkko ei ole ainut suomalaisuimari, joka on kertonut viime vuosina kärsivänsä uupumuksesta. Jenna Laukkanen kertoi asiasta viime vuonna.

Pitkän radan MM-kisoista puuttuu useita supertähtiä. Tokion olympialaisten nelinkertainen kultamitalisti Emma McKeon sekä kaksi kultaa saavuttanut maannainen Ariarne Titmus keskittyvät Kansainyhteisön kisoihin. Saman ratkaisun teki etäläafrikkalainen 200 metrin rintauinnin hallitseva olympiavoittaja Tatjana Schoenmaker.

Viime kesänä 17 vuoden iässä 100 metrin rintauinnissa olympiakultaa saavuttanut Lydia Jacoby ei selviytynyt MM-joukkueeseen. Ison-Britannian tähtiuimari Adam Peaty on sivussa loukkaantumisen takia.

Ida Hulkkoa ei nähdä MM-uinneissa. Hän kertoi huhtikuussa kärsineensä fyysisestä ja henkisestä kuormituksesta. Kuva: All Over Press

Uintikuningas romahti

Urheilijoiden poisjäännit johtuvat usein yksilöllisistä tekijöistä, mutta Yle Urheilun asiantuntijan Ville Kallisen mukaan tiettyjen uimareiden kohdalla voidaan puhua olympiakrapulasta. Hän nostaa esimerkiksi lajin tämän hetken ykkösnimen, USA:n Caeleb Dresselin. Michael Phelpsiin verrattu supertähti oli Tokion olympialaisten uintikuningas viidellä kultamitalillaan.

Hän kertoi aiemmin tänä vuonna kärsineensä mielenterveysongelmista Tokion olympialaisten jälkeen. Perhosuinnin hallitseva olympiavoittaja Maggie MacNeil on kertonut olleensa Tokion jälkeen uupunut ja ahdistunut (siirryt toiseen palveluun).

– Dressel on puhunut tilanteesta todella avoimesti. Hän lopetti kansainvälisen uintiliigan kesken kauden syksyllä ja jätti lyhyen radan MM-kisat sen takia, että hän oli henkisesti niin loppuun palanut. Hänen piti vetää vähän happea tästä touhusta, Kallinen sanoo.

– Suomalaisilla uimareilla on ollut varmaan tarvetta rahalle, minkä takia heidän on pitänyt käydä uimassa kansainvälisen uintiliigan kilpailuja. Heillä ei ole samanlaista ylellisyyttä, mitä Caeleb Dresselin kaltaisella uimarilla on. Monelle uimarille olisi ollut varmasti hyötyä siitä, että he olisivat vetäneet kunnon loman olympialaisten jälkeen.

Kallinen muistuttaa, että suomalaiset kärkiuimarit olivat viime vuonna lajille poikkeuksellinen ison huomion kohteena. Olympiapronssi ja kaksi EM-mitalia lisäsivät kiinnostusta koko joukkuetta kohtaan.

– On tullut pitkästä aikaa mediahuomiota ja sellaista painetta, jota ei ehkä aiemmin niin paljon ollut. Sen käsittely on voinut olla haastavaa.

"Ei urheilullista perustetta"

Tänä vuonna luvassa on yhteensä kolmet arvokisat. Pitkän radan MM-uintien jälkeen elokuussa pidetään pitkän radan EM-uinnit Italian Roomassa. Loppuvuodesta uidaan lyhyen radan MM-kisat.

Pitkän radan MM-kisat olisi alun perin pitänyt järjestää jo toukokuussa Japanin Fukuokassa. Japani ei kuitenkaan halunnut pitää tapahtumaa vielä tänä vuonna koronavirustilanteen takia.

Kansainvälinen uimaliitto FINA halusi kuitenkin pitää moneen kertaa lykätyt pitkän radan MM-kisat jo tänä vuonna, joten arvokisauinteja isännöinyt Budapest sai tapahtuman järjestettäväkseen. Fukuokassa puolestaan pidetään maailmanmestaruuskisat ensi vuonna.

Kallinen kritisoi FINA:n päätöstä järjestää MM-kisat väkisin tänä vuonna. Hänen mukaansa Euroopan uimaliiton (LEN) järjestämät pitkän radan EM-uinnit olisivat riittäneet. FINA ja LEN eivät ole sama organisaatio.

– Sillä ei ole mielestäni urheilullista perustetta, että kisoja on noin paljon. Siinä on ihan muut poliittiset ja taloudelliset intressit, että kisat (MM-kisat) pidetään. Mielestäni hyvä urheilullinen päätös olisi ollut korkeintaan yhdet arvokisat tänä vuonna.

Tänä vuonna ammattilaisliiga ISL:ää ei kuitenkaan järjestetä. Taustalla on muun muassa Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Uintiliigaa on lähes täysin rahoittanut venäläisukrainalainen miljardööri Konstantin Grigorishin.

Selkäuimari Mimosa Jallow on yksi Suomen kolmesta uimarista MM-kisoissa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Suomi kolmen urheilijan joukkueella

Budapestin MM-kisoissa Suomen kilpauintijoukkueessa ovat ainoastaan hallitseva 200 metrin rintauinnin olympiapronssimitalisti Matti Mattsson, selkäuimari Mimosa Jallow ja rintauimari Veera Kivirinta. Joukkueeseen aiemmin nimetyt Euroopan mestari Ari-Pekka Liukkonen sekä Fanny Teijonsalo vetäytyivät kisoista terveysmurheiden takia.

Kolme vuotta sitten pidetyissä edellisissä pitkän radan MM-uinneissa parhaimmasta suomalaissijoituksesta vastasi Ida Hulkko. Hän oli 50 metrin rintauinnissa kahdeksas. Suomen edellinen MM-mitali on vuoden 2013 Barcelonan kisoista, jolloin Mattsson oli leipälajissaan kolmas.

Viime vuonna huippuvedossa ollut Mattsson paransi 200 metrin rintauintiennätystään lähes kaksi sekuntia ja ui olympiafinaalissa nykyisen SE-aikansa 2.07,13. Porilaisen paras aika tältä vuodelta on huhtikuussa uitu 2.10,27.

Ville Kallisen mukaan Mattsson oli ainakin vielä keväällä kaksi sekuntia jäljessä viime vuoden vauhdistaan.

– Sillä (2.10,27) voi päästä alkueristä välieriin. Jos vertaa viime vuoden aikoihin, Mattsson oli uinut jo 2.08.26.

Vaikka Mattsson ei vaikuta olevan viime vuoden kaltaisessa vedossaan, Kallinen kuitenkin luottaa olympiamitalistin iskukykyyn MM-kisoissa.

– Esimerkiksi 2013 kauden aiempi tekeminen ei näyttänyt siltä, että Mattsson voisi ottaa MM-pronssia. On tosi hankala sanoa, mikä Matin kunto on. Odotan, että Matti ui vähintään välieriin 200 metrin rintauinnissa, Kallinen luottaa.

Zac Stubblety-Cook (kesk.) ja Matti Mattsson (oik.) kohtaavat jälleen MM-kisoissa. Kuva: EPA

Mattssonin kilpakumppani ME-vauhdissa

Joistakin poissaoloista huolimatta MM-kisoissa nähdään useita Tokiossa loistaneita nähtiä, kuten USA:n Caeleb Dressel ja Katie Ledecky sekä Unkarin Kristóf Milák.

Sprinttitykki Dresselin vahvimpia matkoja ovat 50 ja 100 metrin vapaauinnit. Hänellä on potentiaalia rikkoa brasilialaisen César Cielo Filhon vuonna 2009 tekemät maailmanennätysajat 20,91 ja 46,91.

– Koko uintimaailma seuraa esimerkiksi sitä, pystyykö Dressel rikkomaan 50 metrin ja 100 metrin maailmanennätykset pitkällä altaalla.

Kallinen nostaa esiin myös Mattssonin kilpakumppanin Zac Stubblety-Cookin nimen. Hallitseva 200 metrin rintauinnin olympiavoittaja ui joitakin viikkoja sitten matkan uuden maailmanennätysajan 2.05,965.

– On mielenkiintoista nähdä, pystyykö hän toistamaan kuntonsa MM-kisoissa. Monilla australialaisilla uimareilla on tapana uida todella kovaa maansa karsinnoissa, mutta arvokisoissa he floppaavat.

Lue myös:

.
.