Hyppää sisältöön

Suomalainen maastohiihtäjä Ari Luusua jäi kiinni dopingista – sai neljän vuoden urheilun toimintakiellon

Luusuan heinäkuun lopulla 2021 antama dopingnäyte sisälsi urheilussa kiellettyjä aineita.

Ari Luusua Val di Fiemmen Tour de Skillä vuonna 2018. Kuva: Lehtikuva

Suomalainen entinen pitkän matkan hiihtäjä Ari Luusua on jäänyt kiinni dopingista.

Asiasta kertoi Urheilun oikeusturvalautakunta maanantaina.

Päätöksen mukaan 34-vuotiaalle Luusualle on määrätty dopingrikkomuksen perusteella neljän vuoden urheilun toimintakielto.

Luusuan 20. heinäkuuta 2021 kilpailun ulkopuolella antama dopingnäyte sisälsi urheilussa kiellettyjä aineita.

Suomen urheilun eettinen keskus kertoo, että Luusuan dopingnäytteestä löydettiin drostanolonin aineenvaihduntatuotetta sekä meldoniumia.

Luusua sai tiedon positiivisesta testituloksesta 27. elokuuta 2021 ja hänet määrättiin väliaikaiseen urheilun toimintakieltoon.

Julkisesti Luusua kertoi uransa päättymisestä syyskuussa 2021, alle kuukauden sen jälkeen, kun hän kuuli positiivisesta dopingnäytteestä. Kuva: imago/Sammy Minkoff/ All Over Press

Antidopingasioiden kurinpitolautakunta antoi päätöksensä tapauksesta 1. maaliskuuta 2022, jonka jälkeen Luusua valitti päätöksestä Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Luusua perusteli valitustaan sillä, että testaushetkellä heinäkuussa 2021 hän oli päättänyt uransa. Kun hiihtäjä ilmoitti uransa päättymisestä Instagramissa viime syyskuussa, hän kertoi tehneensä lopettamispäätöksensä jo kesäkuussa. Lopettamispäätöstä pidettiin lajipiireissä yllättävänä.

Luusuan näkemyksen mukaan Suekilla ei ollut enää perustetta ottaa häntä antidopingsäännöstön piiriin ja tehdä hänelle dopingtestiä.

Luusualla oli kuitenkin testaushetkellä voimassaoleva kahden vuoden urheilijasopimus Ruotsin hiihtoliiton jäsenseuran kanssa. Urheilun oikeusturvalautakunta katsoi, että häneen oli voitu soveltaa myös FIS:n antidopingsäännöstöä ja sen vuoksi Luusuan valitus hylättiin.

Luusua edusti Taivalkosken Metsä-Veikkoja ja aiemmin urallaan Ounasvaaran Hiihtoseuraa sekä Ski Team Mäenpäätä.

Luusua kilpaili maastohiihdon maailmancupissa ensimmäisen kerran Lahdessa maaliskuussa 2011.

Luusuan urheilun toimintakielto päättyy 26.8.2025.

Lue myös:

.
.