Hyppää sisältöön

Yli satakunta junioria toivotti Helmareille onnea EM-kisoihin – maalitykki Sällström vakuutti olevansa iskussa: "Tässä on saanut pelata ihan tarpeeksi"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kokoontui maanantaina Helsingissä. Joukkue kohtaa Japanin ja Hollannin vielä ennen heinäkuun 6. päivä käynnistyviä EM-kisoja.

Linda Sällström ja Essi Sainio jakoivat nimikirjoituksia Helmareiden meet & greet -tapahtumassa Talin urheilupuistossa maanantaina 20. kesäkuuta.
Helmarit kiinnosti Helsingissä kaatosateesta huolimatta.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue on mukana EM-kisoissa. Kisat käydään Englannissa 6.–31. heinäkuuta. Kaikki Helmarien ottelut nähdään Ylen kanavilla.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen matka kohti Englannin EM-kisoja lähenee. Maanantaina joukkue kokoontui Helsingissä ja aloitti EM-kisoihin valmistavan leirin.

– Näitä kisoja on odotettu niin pitkään, todella hyvillä fiiliksillä täällä, maajoukkueen kaikkien aikojen maalintekijä Linda Sällström hehkutti.

Sällström kertasi tuntemuksiaan maanantaina naisten maajoukkueen Meet & Greet -tilaisuudessa. Sateisesta säästä huolimatta Talin urheilupuistoon oli kokoontunut yli satakunta nuorta, innokasta fania.

– Tosi ihanaa, että niin moni on tullut moikkaamaan meitä. Harmi, että sateen kanssa on vähän vaikeaa jakaa nimmareita, kun tussi ei meinaa tarttua paperiin, Sällström nauroi.

Satakunta kannattajaa jonotti Helmareiden nimmareita Talissa. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Suomen EM-karsintojen paras maalintekijä kymmenellä maalillaan vietti itse ansaittua lepopäivää, kuten muutkin Damallsvenskanissa sunnuntain täydellä kierroksella uurastaneet. Sunnuntaina Sällström viiletti Vittsjön hyökkäyksessä täydet 90 minuuttia, kun joukkue taipui Heidi Kollasen, Elli Pikkujämsän ja vielä loukkaantumisesta toipuvan Amanda Rantasen Örebrolle 1–2.

Sällström vastasi Vittsjön ainokaisesta, ja oli erittäin lähellä iskeä kaksi maalia. Örebron puolustus siivosi kuitenkin avausjaksolla suomalaishyökkääjän yrityksen maaliviivalta.

Osuma oli takareisivammasta keväällä kärsineelle Sällströmille kauden kolmas. Edellinen osuma syntyi toukokuun lopulla Brommapojkarnan verkkoon.

– Totta kai tuntui hyvältä tehdä maali, mutta ei se näin jälkikäteen hirveästi lämmitä, kun pelistä ei voittoa tullut, Sällström harmitteli.

Vittsjö on viidentoista ottelun jälkeen sarjassa kuudentena. Joukkueen paras maalintekijä on Jutta Rantala, joka on pelannut nyt seurajoukkueessaan laitapuolustajan tontilla.

Linda Sällström on iskenyt maajoukkueessa 50 maalia, ja Helmareille monta elintärkeää osumaa. Sällström vastasi muun muassa Suomen EM-kisoihin vieneestä 1–0-osumasta Portugalin verkkoon. Kuva: Yle/Tomi Hänninen

Huhtikuussa Sällström pelasi vain 65 minuuttia Rosengårdia vastaan ja lepuutti sitten takareiden rasitusvammaa kuukauden päivät. Moni suomalaiskannattaja ehti jo huolestua, toipuuko Suomen tärkein maalintekijä kisoihin.

Nyt Sällström vakuutti, että vanha vamma on historiaa ja pelituntumakin hyvä.

– Se on ihan takanapäin, reisi kestää hyvin pelaamisen ja treenaamisen. Eilen oli ysikymppinen takana ja viikko siitä taaksepäin oli kolme peliä viikossa, kyllä tässä on saanut pelata ihan tarpeeksi, Sällström vakuutti.

Entinen maajoukkueluotsi toivotti onnea kisoihin

Toinen Damallsvenskanin sunnuntain kierroksella loistanut suomalainen Olga Ahtinen osui puolestaan Umeån verkkoon, kun hänen edustamansa Linköping murskasi Samuel Fagerholmin luotsaamaan Umeån peräti 7–0.

Ahtinen vastasi joukkueensa avausosumasta 26. minuutilla, kun hän sijoitti pallon tarkasti ohi Uuden-Seelannin maajoukkuevahti Erin Naylerin. Ahtiselle osuma oli kauden kolmas – ja samalla kaikkiaan kolmas Linköpingin paidassa.

Kolmatta kauttaan Linköpingissä pelaava Ahtinen osui nyt toisessa peräkkäisessä ottelussa.

– En ole ehkä se, joka tekee eniten maaleja, mutta täytyy kiittää, että joukkueella on mennyt hyvin ja joukkuekaverit ovat pelanneet hyvin, niin on mahdollista myös itse onnistua maalinteossa. Toisaalta minulle on aina tärkeintä, että joukkue menestyy, mutta onhan se kiva tehdä välillä itsekin maaleja, vaatimaton Ahtinen maalaili.

Joukkueen päävalmentajana toimii nyt toista kauttaan Andree Jeglertz, joka muistetaan myös Suomen naisten maajoukkueen päävalmentajana. Jeglertz luotsasi Helmareita vuosina 2010–2016.

– Tietysti hän toivotti hyvät onnet. Hän on auttanut valmistautumaan näihin kisoihin ja antanut paljon vastuuta, mikä on helpottanut sitä, että on tullut onnistumisia alkukaudesta, Ahtinen kiittelee.

Olga Ahtinen on saanut kantaa viimeisissä Linköpingin peleissä kapteeninnauhaa, vaikka joukkueesta löytyy Nilla Fischerin kaltaisia konkareita. Kuva: Peter Sonander/SPP/Shutterstock/All Over Press

24-vuotias Ahtinen debytoi maajoukkueessa vuonna 2017. Alkavat EM-kisat ovat hänelle uran ensimmäiset.

– Tosi jännittävää, tulee varmasti siistiä! On siistiä, että porukka on kasassa ja pääsemme aloittamaan yhdessä valmistautumisen. Kaikki ovat tehneet kotona kovasti duunia, Ahtinen jutteli.

Suomen lohko EM-kisoissa on kisojen kovin: vastassa on kestomenestyjä, maailmanlistan vitonen Saksa, vain pari pykälää alempaa löytyvä, Barcelonan tähtiä vilisevä Espanja ja muun muassa Pernille Harderin tähdittämä Tanska.

– Olen seurannut maailmantähtien pelaamista, mutta Ruotsissa on ollut niin kova pelitahti, että suurin fokus on ollut siinä. Toivon, että alamme paneutumaan jo vastustajiin. Pelitahti kisoissa on kova, ja meidän pitää olla hyvin valmistautuneita. Meidän pitää keskittyä palautumiseen ja olla fyysisesti ja taktisesti valmiita.

Helmarit kohtaa vielä ennen EM-kisoja Turussa Japanin 27. kesäkuuta ja vieraskentällä Hollannin 2. heinäkuuta. EM-kisat käynnistyvät Englannissa 6. heinäkuuta. Helmarit kohtaa lohkossaan Espanjan (8.7.), Tanskan (12.7.) ja Saksan (16.7.) Suomi pelaa ottelunsa Milton Keynesissa.

Myös Helmareiden EM-kisoihin valmistavat Japani- ja Hollanti-ottelut nähdään Ylen kanavilla.

Lue myös:

.
.