Hyppää sisältöön

Kommentti: Colorado myös seurajohtamisen mestariteos – Lehkonen paras osoitus seurajohdon pelisilmästä

Coloradon seurajohto onnistui siirtotakarajan hankinnoissaan käytännössä täydellisesti. Nappiin onnistuneet täsmähankinnat ovat olleet viimeinen silaus rakenteilla olevalle dynastialle, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä Tampasta.

Artturi Lehkonen on ollut erinomainen hankinta Coloradolle. Kuva: Denver Post via Getty Images

NHL:n siirtotakarajat ovat usein pettymyksiä. Niiden ympärille rakentuu valtava mediahuuma ja jännite, mutta usein isot ja onnistuneet kudit jäävät piippuun. Toisaalta jos isoja moukareita joskus nähdäänkin, joukkuemenestyksen näkökulmasta merkittäviä siirtoja on tehty harvoin.

Hallitseva tuplamestari Tampa on yksi niistä joukkueista, joka on onnistunut viime vuosina tekemään takarajalla onnistuneita liikkeitä.

Eikä kyse Tampan tapauksessakaan ole ollut aiemmin mainituista isoista moukareista, vaan enemminkin tarkoin harkituista syvyyspalasista, jotka tuovat joukkueeseen voittamisen kannalta tärkeää erityisosaamista. "Junnujen" YouTube-hiteille ei ole käyttöä, kun siirtotakarajalla haetaan isojen poikien kevätkarkeloihin nimenomaan luotettavia pelaajia.

Ilmaveivien perässä ei aiemmin talvella ollut Coloradokaan, jolla oli kasassa kova joukkue jo ennen siirtotakarajaa.

Colorado-GM Joe Sakic oli voittamassa pelaajana Coloradolle Stanley Cupia 1996 ja 2001, joten hän tiesi, mistä naruista kannatti vedellä. Coloradon ei tarvinnut juosta markkinoilla maalintekijöiden perässä, vaan tarkoitus oli syventää pelaajamateriaalia pelaajilla, jotka pelaavat peliä armottoman kovassa pudotuspelimaailmassa oikein.

Juuri nyt Sakicin tekemiä liikkeitä on melko helppo ylistää.

Lehkonen kauden paras

Artturi Lehkonen on NHL-kauden paras hankinta toistaiseksi. Sitkeä, työteliäs ja terävän pelipään Lehkonen sopeutui nopeajalkaisena pelaajana nopeasti liigan nopeinta peliä pelaavaan joukkueeseen ja on tuonut ensimmäisestä päivästä alkaen ryhmään selkeän lisäarvon.

Lehkosen suurin vahvuus liittyy työmoraaliin ja tunnollisuuteen. Lehkonen ei ole kaukalossa hakemassa näyttäviä soolo-osumia, vaan tekemässä asioita, jotka auttavat joukkuetta voittamaan. On varmaa, että Sakic, valmennusjohto sekä joukkue on totaalisen hurmaantunut TPS-kasvatin tekemisen tasosta.

Eikä tässä mitään uutta ole, sillä näin Lehkonen on pelannut jo pitkään. Hyvässä joukkueessa yksilötkin nousevat kuitenkin eri tavalla esiin.

Puolustukseen Sakic toi Anaheimista Josh Mansonin, joka profiloituu kovaotteiseksi perusluudaksi. Pudotuspeleissä 17 minuutin keskiarvolla urakoinut jenkkipakki on tuonut Avs-pakistoon odotettua kovuutta.

San Josesta Sakic nappasi 35-vuotiaan Andrew Coglianon, ei erityisen näyttävä valinta siis tämäkään. Torontossa syntynyt jalkava laituri on pelannut urallaan yli sata pudotuspeliottelua ja siksi Colorado halusi tämän. Taas kerran haettiin kovien kärkipelaajien taakse pelaajaa, joka tietää, miten NHL:n pudotuspeleissä voitetaan.

Viimeinen hankinta oli Nico Sturm, 27, Minnesotasta.

Kokenut Andrew Cogliano on ollut tärkeä vahvistus. Kuva: Denver Post via Getty Images

Lehkonen, Manson ja Cogliano etunenässä eivät ole NHL:ssä tähtikategorian pelaajia, mutta he ovat tuoneet Coloradon kevääseen huiman lisäarvon. Kaikki sopivat nopeaan pelitapaan hyvin ja kolmikosta jokainen lähestyy peliä ennen muuta oman maalin varjelun näkökulmasta – vasta, kun puolustusvelvoitteet on täytetty, katse kääntyy maalintekoon.

Siitä huolimatta – tai todennäköisesti juuri siitä syystä – trio on noussut sensaatiomaisesti esiin myös tehotilastoissa.

Lehkonen on tehnyt seitsemän pudotuspelimaalia mukaan lukien sen, joka neljännen konferenssifinaalin jatkoajalla lähetti Coloradon loppuotteluihin. Coglianolle on merkitty jo kaksi voittomaalia, yksi Nashville- ja yksi Edmonton-sarjassa. Manson iski jatkoaikaosuman St. Louisia vastaan ja osui myös sunnuntain toisessa Stanley Cup -finaalissa.

Sturmkin oli ratkaisemassa yhtä ottelua, kun hän alusti Nashville-sarjassa Cale Makarin iskemän jatkoaikamaalin.

Sakic osui siis kaupoillaan häränsilmään. Colorado on viimeisten kauppojen jälkeen merkittävästi syvempi ja laadukkaampi joukkue.

Kaiken voittanut toimitusjohtaja on toki tehnyt nerokkaita pelaajakauppoja jo pidempään.

On esimerkiksi vaikea ymmärtää, miten Sakic huijasi Devon Toewsin New York Islandersilta kahdella kakkoskierroksen varausvuorolla. Toews on NHL:n parhaita vasen käsi alhaalla pelaavia puolustajia ja yksi nykyjoukkueen tärkeimmistä pelaajista. Pelaajakaupat, joilla tämä hankki Nazem Kadrin Torontosta ja Samuel Girardin Nashvillesta, olivat niin ikään onnistuneita.

Paksu lompakko

Toisaalta Sakic on jatkuvasti vahvistanut perustoja. Detroitissa Stanley Cupin voittanut Darren Helm, 35, pelaa Coloradossa miljoonan sopimuksella fantastista pohjaketjun peliä. Helm on erinomainen aloittaja sekä loistava jäähyntappaja. Taas puhumme mittaamattoman tärkeistä voittavista asioista, niistä, jotka eivät näy tehotilastoissa.

Colorado tunnetaan tähtipelaajistaan Nathan MacKinnonista, Cale Makarista sekä Mikko Rantasesta ja näiden mukana joukkue edelleen isossa kuvassa nousee ja kaatuu, mutta samaan aikaan viehättävintä joukkueessa on pelaajiston syvyys ja se, miten ryhmää on seurajohdon toimesta rakennettu.

Coloradossa on valtavat määrät taitoa, mutta samaan aikaan sisään on tuotu pelaajia, jotka eivät kerää isoja otsikoita, mutta jotka auttavat joukkuetta illasta toiseen voittamaan pienten asioiden kautta.

Colorado onkin oiva muistutus jälleen kerran siitä, ettei NHL ole nuorten miesten liiga, vaikka sitä sellaisena usein myydään. Pojat pelaavat syksyn synkkinä iltoina, mutta kun kevät koittaa, Raimo Summasen lanseeraamalle itsekkäälle toiminimijääkiekolle ei ole enää tilaa – silloin arvoon arvaamattomaan nousee kokemus ja kypsyys, siis kyky pelata peliä oikein.

Kaiken lisäksi Coloradon joukkue on laatuunsa nähden naurettavan halpa. Sillä on toki loppumassa muutamia tärkeitä sopimuksia, mutta yhtä kaikki sillä on kesäksi käytössään CapFriendly-sivuston mukaan yli 26 miljoonaa taalaa.

Käsillä on myös seurajohtamisen osalta melkoinen mestariteos.

Lue myös:

.
.