Hyppää sisältöön

Artturi Lehkonen oksenteli toisen NHL-finaalin aikana ja ottelun jälkeen – isä kertoo, että pojan vatsataudin syynä on ruokamyrkytys

Avalanchen suomalaishyökkääjä kertoi ennen ottelua, että toisessa loppuottelussa kärsitty sairastelu oli selätetty. Ismo Lehkonen kertoi poikansa saaneen todennäköisimmin ruokamyrkytyksen ennen toista finaalia.

Kuva: Lehtikuva / Getty Images / AFP

Colorado Avalanche kärsi aikaisin tiistaiaamuna Suomen aikaa palautuksen takaisin maanpinnalle kahden NHL:n loppuotteluvoiton jälkeen. Tampa Bay voitti Stanley Cupin kolmannen finaalin kotikaukalossaan maalein 6–2.

Vierasjoukkueen suomalaispelaajille ilta oli myös nihkeä. Yhdessä Coloradon kakkoskentällisessä pelanneet Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen jäivät selvästi pakkasen puolelle Tampan helteisessä ilmassa. Kaksi maalisyöttöä ylivoimalla antanut Rantanen summasi plusmiinus-tilastokseen -2 ja Lehkonen puolestaan -3.

– Tänään heillä molemmilla oli todella vaikeaa. Heidän ketjulleen ei tullut määrällisesti runsaasti virheitä, mutta heidän ketjunsa teki kaksi pahaa puolustuspelin virhettä ottelussa ja molemmista tuli maali, Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen kertoo puhelimitse Floridasta. Ismo Lehkonen on Artturi Lehkosen isä.

– Se oli sinänsä erittäin harmillista, sillä nämä maalit herättivät juuri nämä Tampa Bayn isot pojat, eli tähtipelaajat (Nikita) Kutsherovin, (Steven) Stamkosin ja (Ondrej) Palatin.

Lehkonen katsoo tässä myös torstaina tulevaan finaaliin. Hänen mukaansa finaalien osalta tärkein seikka Coloradon osalta onkin, onko Lightningin tehoketju herännyt nyt täysillä loppuottelusarjaan.

– Se voi aiheuttaa heille paljon ongelmia jatkossa, hän ynnää.

Ismo Lehkonen kertoi aiemmin poikansa kärsineen vatsataudista toisessa loppuottelussa Denverissä. Artturi Lehkonen kertoi Yle Urheilulle ennen tiistaina Suomen aikaa pelattua 3. finaalia, että pahoinvointi oli selätetty ennen ottelua Tampassa.

– Oli ihan okei-olo pelata silloin viime pelissä. Nyt on kaikki kunnossa, hän kuittasi lyhyesti.

Ismo-isän mukaan syynä oli todennäköisimmin ruokamyrkytys.

– Hän kävi pari kertaa oksentamassa pelin aikana ja kerran pelin jälkeen. Nyt hän on ollut jo ihan virtaa täynnä. Syy ei ollut siinä, että tänään tuli pelissä pakkasta, Lehkonen sanoo ja naurahtaa.

– Vaikka hänellä oli tänään vaikea ilta, uskon, että hän pomppaa takaisin. Aika päättäväisenä hän lähti tässä aiemmin hallilta pois.

Tampan viivytystaktiikalle arvostusta

Rantanen ansaitsee asiantuntija Lehkoselta kehut suoritustasostaan tappiosta huolimatta.

– Hänhän rikkoi tässä jo finaalin syöttöennätyksiäkin ja jatkaa pisteiden tekemistään, Lehkonen paalutti Rantasen suoritusvarmuutta.

Mikko Rantanen jäi Steven Stamkosin ja taustalla vaanivan Nikita Kutsherovin puristukseen 3. finaalissa. Kuva: Getty Images

Yhtälailla kun hän antoi rapaa poikansa ja Rantasen ketjulle, hän antaa sitä koko Coloradon joukkueelle. Kolmas ottelu oli Avalanchelta selkeä sukellus verrattuna aiempiin kahteen peliin.

– Coloradolla oli jopa liiallistakin itseluottamusta kolmannessa pelissä. Heidän olisi pitänyt haistaa tämä tilanne, mikä eteen tuli, ja tuhota Tampan mahdollisuudet täysin. He osoittivat sitä pientä lipsumista puolustamisessaan, niin kyllähän Tampa Bay sellaisesta paikasta ratkaisee välittömästi, hän sanoo.

Hänen mukaansa peli ratkesi erityisesti kärsivällisyyteen ja sen puutteeseen. Tampa Bayn päävalmentajan Jon Cooperin pelisuunnitelma puri jälkimmäisen osalta Coloradon pelaajiin.

– Hän oli tehnyt selväksi pelaajilleen, että joukkueen pitää pyrkiä jo avauserässä viivyttämään peliä monella tavalla ja rikkomaan Coloradon nopeaa rytmiä. Pelaajat vetivät kotivaihtoedullaan vaihdot pitkänä, aiheuttivat torikokouksia ja valmennusjohto pyysi tuomareita keskustelemaan aition luokse kanssaan, Lehkonen avaa.

– Tämä oli ehdottomasti paikalla näkemistäni avauseristä pisin mahdollinen. Se kesti noin 45 minuuttia. Tampa hyödynsi tilanteensa erinomaisesti ja pystyi rikkomaan Coloradon neljän ketjun rotaatiota. Vieraat eivät päässeet käyttämään sitä nopeuttaan ja osa pelaajista rupesi kylmettymään vaihtopenkillä.

Ensimmäisen erän hitaus jäi Coloradon luistimiin. Tampa tykitti toisessa erässä neljä maalia ja ratkaisi ottelun.

Katso kaikki Tampa Bayn neljännen erän osumat alla olevalta videolta.

Stanley Cup -finaalit jatkuvat torstaiaamuna Suomen aikaa. Ismo Lehkonen näkee, ettei Lightningin kotikaukalossaan antama "vastataklaus" sarjassa ole vielä pysäyttänyt Coloradon etsikkoaikaa viedä sarja katkopaikkaan.

– Coloradon pelaajista näki täällä haastattelupisteillä, että harmitus oli todella vahvasti pinnassa. Heidän sanoistaan pystyi kuitenkin päätellä, että heillä on vahva usko vauhtipeliinsä. Jos he pystyvät paineistamaan Tampa Bayn puolustajia, avaamaan peliä tehokkaasti ja vyöryttämään peliään vaihto vaihdolta kuten Denverissä, niin sen pitäisi heidän mielestään riittää seuraavan pelin voittamiseen.

Lue myös:

.
.