Hyppää sisältöön

Susijengiin palaava Lauri Markkanen tunnustaa katsoneensa Suomen ottelua jopa pelipäivänä kylmäaltaasta: "Kaikki pelit tulee katsottua"

Karsintalohkoaan johtava Suomi kohtaa MM-karsinnoissa 30. kesäkuuta Ruotsin ja 3. heinäkuuta Kroatian. Markkanen ennakoi otteluista kovia kamppailuja, joissa ei saa mitään ilmaiseksi.

Kuva: Lehtikuva

Suomalainen NBA-tähti Lauri Markkanen pukee 30. kesäkuuta Susijengin paidan päälleen neljän vuoden tauon jälkeen, kun Suomi kohtaa MM-karsinnoissa Ruotsin Espoossa.

Markkanen, 25, on innoissaan päästessään edustamaan taas maajoukkuetta. Cleveland-pelaaja tunnustaa seuranneensa Susijengin otteita tarkasti rapakon takaa.

– Kyllä ne kaikki pelit tulee katsottua. Muistan katsoneeni kerran Susijengin matsia puhelimesta Clevelandin kylmäaltaassa, kun valmistauduin illan otteluun, Markkanen kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

Markkanen myöntää, että pelejä katsellessa häntä on kaivellut, kun ei ole itse päässyt pelaamaan Susijengissä.

– Mutta on se kiva seurata, kun joukkue pärjää.

Tulevissa MM-karsinnoissa ja EM-kisoissa Markkanen lupaa tuoda parketille energiaa.

– Nälkää ja paineita voittaa on, kun joukkue voittaa ilmankin. En saa huonontaa asiaa ainakaan. Annan kaikkeni, ja pelaan sillä energialla, jota tuossa joukkueessa vaaditaan. Yritän tehdä oman roolini niin hyvin kuin pystyn. Mikä se sitten onkaan.

Suomi viimeistelee tällä hetkellä sopimusta vakuutusyhtiöiden ja NBA:n kanssa, jotta Markkanen voi pelata MM-karsinnoissa ja myöhemmin EM-kisoissa. Väistyvän päävalmentajan Henrik Dettmannin mukaan kyse on normaalista prosessista, joka ei sisällä draamaa. Hänen mukaansa yksityiskohdat hiotaan valmiiksi ensi viikkoon mennessä.

Lauri Markkanen pelasi Susijengissä edellisen kerran vuonna 2018. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Kesä on kulunut voimaharjoittelun merkeissä

Cleveland Cavaliers jäi NBA:n itäisessä konferenssissa yhdeksänneksi, eikä päässyt pudotuspeleihin. Markkasen kausi päättyi siten jo pari kuukautta sitten.

Pienen tauon jälkeen Markkanen on keskittynyt jälleen treenaamiseen. Suomalaisella on jyväskyläläinen fysiikkavalmentaja ja mukana kulkee myös amerikkalainen koripallovalmentaja.

– Viime aikoina olen tehnyt fysiikkatreeniä. Voimaa ja nopeutta. Lajissa pelipaikka vaihtui tällä kaudella. Vähän enemmän pallollisia juttuja. Pyrin opettelemaan niitä asioita.

Markkanen pelasi päättyneen kauden pistekeskiarvolla 14,8, vaikka hänet istutettiin uudelle pelipaikalle pieneksi laitahyökkääjäksi. Pistekeskiarvo on suomalaisen paras sitten kauden 2018–19, jolloin Markkanen pelasi Chicago Bullsissa.

Vapaa-ajallaan Suomessa Markkanen on nähnyt sukulaisia ja ystäviä, joita ei hektisen NBA-kauden aikana ehdi tapaamaan.

Kotiyleisön kannustus on ainutlaatuista

Susijengi lähtee MM-karsintoihin uuden päävalmentajansa Lassi Tuovin alaisuudessa. Entinen maajoukkueen apuvalmentaja on Markkaselle tuttu mies.

– Lassi on älykäs valmentaja. Hän on näyttänyt sen seurajoukkueessaan.

Karsintalohkoaan johtava Suomi kohtaa MM-karsinnoissa 30. kesäkuuta Ruotsin ja 3. heinäkuuta Kroatian. Markkanen ennakoi otteluista kovia kamppailuja, joissa ei saa mitään ilmaiseksi.

– Jokaisesta pisteestä ja voitosta pitää taistella.

Markkanen pelasi maajoukkueessa vuoden 2017 EM-kotikisoissa, joissa Suomi eteni pudotuspeleihin. Kotiyleisön huuma on Suomessa Markkasen mukaan erilaista kuin NBA:ssa.

– Kotiyleisön edessä Suomessa meno oli hurjaa. Jokainen peli oli ainutlaatuinen kokemus. On vaikea päästä samaan, mutta toivottavasti on saman verran suomalaisfaneja paikalla tulevissa peleissä. Toivottavasti voimme antaa heille onnistumisen hetkiä.

Lue lisää:

.
.