Hyppää sisältöön

NHL-finaalin voittomaalista nousi sääntökohu – Coloradolla oli kuusi kenttäpelaajaa jäällä, maali hyväksyttiin silti

Tampa Bayn päävalmentaja Jon Cooper hermostui NHL:n neljännen finaalin voittomaalista. Cooperin mielestä tuomio meni väärin, koska Coloradolla oli kuusi pelaajaa jäällä sen syntyessä.

Coloradolla kuusi pelaajaa jäällä voittomaalin aikana

Colorado Avalanchen Nazem Kadri nousi joukkueensa suureksi sankariksi NHL:n 4. loppuottelussa Tampassa. Kadri teki ratkaisevan voittomaalin jatkoerässä Tampa Bay Lightningin verkkoon.

Tampa Bayn päävalmentaja Jon Cooper oli ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessaan pahoillaan pelaajiensa puolesta, mutta ei vain kovan taistelun häviämisen vuoksi.

– Minun on hyvin hankalaa puhua tästä, puhun kanssanne kunnolla huomenna. Näette, mitä tarkoitan, kun katsotte heidän (Coloradon) voittomaaliaan, Cooper aloitti pressitilaisuutensa huuli mutrulla.

– Sydämeni särkyy pelaajieni puolesta. Meidän pitäisi olla varmaan vielä pelaamassa, hän lopetti ja ilmoitti jatkavansa myöhemmin.

Cooperin ja hänen valmennusryhmänsä mukaan Coloradon voittomaalia ei olisi pitänyt hyväksyä, koska Coloradolla oli kentällä kuusi pelaajaa. Nathan MacKinnon oli vasta matkalla vaihtopenkille, kun tilalle tuli uusi pelaaja.

MacKinnon sai myös plus-merkinnän pelipöytäkirjaan voittomaalista. Pöytäkirjassa Coloradolle oli merkitty kuusi kenttäpelaajaa, mutta merkintä korjattiin myöhemmin.

Katso kuohuttava tilanne tämän jutun pääkuvana olevalta videolta.

Säännöt mahdollistavat maalin hyväksymisen

Cooperin valmennusryhmän nostamaan "liian monta pelaajaa jäällä" -rangaistukseen perustuva väite kumoutuu usean eri sääntöseikan myötä.

NHL:n sääntökirjan kohdassa 74.1, sanotaan, että kun pelaaja on poistumassa pelialueelta ja on viiden jalan (152 senttimetrin) päässä vaihtopenkistään, hänet lasketaan pelaajaksi, joka ei vaikuta peliin. Vaihdosta tilalle tullut pelaaja saa tällöin olla jäällä, eikä tilanteesta tuomita jäähyä.

Sääntöjen mukaan vaihdon pitäisi tapahtua puolentoista metrin päässä vaihtoaitiosta. Tilanteessa MacKinnonin tilalle tullut pelaaja oli jo ehtinyt pidemmälle. Sääntöjen tulkinta mahdollistaa kuitenkin sen, ettei tilanteesta tuomittu rangaistusta.

Jos kiekko olisi vaihtoon poistuvan pelaajan pelattavissa ja hän koskisi siihen, olisi hän peliin vaikuttava pelaaja. Tuolloin tilanteesta tuomittaisiin rangaistus. Stanley Cup -finaalin ratkaisumaalissa MacKinnon on metrien päässä kiekosta ja yrittää kivuissaan päästä vaihtoon.

Sääntöjen mukaan Tampan päävalmentaja Cooper ei olisi voinut haastaa maalia. NHL:n sääntökirjassa kohdassa 38.2 käydään läpi syyt, joilla valmentaja voi haastaa maalituomion. Yksi kyseisistä syistä on ns. "toteutumaton pelikatko", joka määritellään tilanteeksi, jossa syntyy hyökkäävän joukkueen maali sen hyökkäysalueella niin, että puolustavan joukkueen mielestä tilanne olisi pitänyt katkaista hyökkäävän joukkueen rikkeen vuoksi.

Tämä syy ei päde Kadrin maalissa, sillä MacKinnonin vaihto tapahtui keskialueella, joka on neutraali alue, eikä osa hyökkäysaluetta.

Sääntökirjan kohdassa 37.3 luetellaan puolestaan syyt, joilla sarjan tilannehuone voisi tarkastella mahdollista maalin hylkäämistä videolta. Syissä ei ole mukana "liian monta pelaajaa kentällä" -tilannetta.

Kadri: "Pulinat pois"

Kokeneen Tampa Bayn päävalmentajan avautumista on leimattu myös taitavaksi mediapeliksi, jolla muiden huomio saadaan kiinnitettyä epäolennaiseen seikkaan ja joukkueelle annetaan rauha.

Cooperia on ennätetty myös sanomaan kaksinaismoralistiseksi "liian monta pelaajaa kentällä" -heittonsa suhteen. Tampa Baylla on hetkeä aiemmin ennen Kadrin maalia päävalmentajan esiintuomalla logiikalla katsottuna seitsemän pelaajaa kentällä.

Voittomaalin ampunut Kadri oli hieman hämmentynyt, mutta myös hiukan ilkikurinen tilanteesta.

– En oikein tiedä, mitä hän on oikein ajatellut, ettei maalia muka pitäisi hyväksyä. Kiekko osui verkon perukoille, pulinat pois, Kadri kuittasi Sportsnetin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Tampa Bay ja Colorado kohtaavat seuraavan kerran lauantaina aamuyöllä Suomen aikaa.

Lue myös:

Juttua muokattu 23.6. klo 17.12: Täsmennetty sääntötulkintoja.

.
.