Hyppää sisältöön

Kommentti: Tampa Bayn valmentajan avautuminen ratkaisumaalista oli taitavaa mediapeliä – lakimies otti epätoivoiset keinot käyttöön

Hallitseva mestari Tampa Bay rimpuili minkä pystyi, mutta katkesi lopulta Coloradon käsittelyssä mykistävällä tavalla. Perjantaina Denverissä Tampa joutuu Cooperin testiin, jollaista se ei ole vielä nykyryhmällä kokenut, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Jon Cooper on valmentanut NHL:ssä kaudesta 2012–2013 alkaen. Hän luopui lakimiehen työstä kiekkovalmentajan ammatin takia. Kuva: Getty Images

TAMPA. Pyhät pyssyt, mitä jääkiekkoa Tampassa torstaina pelattiin!

Kun puhutaan NHL-jääkiekon vaatimustasosta, rima oli Stanley Cupin neljännessä loppuottelussa nostettu lähes ennätyskorkeuteen. Joukkueet ryskäsivät menemään tiivistä, tarkkaa ja fyysistä jääkiekkoa lähes neljän erän verran ennen kuin Coloradon Nazem Kadri iski ottelun pakettiin.

Taistelu kaukalossa oli läpi illan uskomattoman kovaa. Etenkin Tampa joutui repimään raastetusta koneestaan kirjaimellisesti kaiken irti. Kolmatta kertaa putkeen finaaleissa pelaava Tampa blokkasi 34 laukausta, puolusti keskustaa sitkeästi, riisti ja raastoi, mutta lopulta bensavalo syttyi, eikä joukkue päässyt tankille.

Tampalta puuttui kolmosottelun tapaan ykkössentteri Brayden Point, minkä lisäksi venäläistähti Nikita Kutsherovin on arveltu pelaavan jonkinlaisen vamman kanssa. Tampan riveistä löytyy myös pari muuta vaivojen kanssa pelaavaa ja torstaina haavoittuneita tuli lisää. Kesken pelin pukuhuoneeseen poistuivat Anthony Cirelli sekä Erik Cernak. Viimeksi mainittu jätti pelin kesken.

Tampan taistelu väistämättömältä tuntuvaa kohtaloa vastaan on kaikilla tavoin inspiroivaa ja arvostettavaa.

Colorado ei sen sijaan tunne armoa. Avalanchen saavutustarve on käsittämättömällä tasolla, eikä se viimeisintäkään voittoa liiaksi juhlimaan jäänyt. Vain pari minuuttia ottelun päättymisen jälkeen pelaajien ilmeet median edessä olivat jo keskittyneen vakavia. Mikko Rantanen totesi allekirjoittaneelle, että voittoa juhlitaan kolmen minuutin ajan.

Sen jälkeen katse kääntyy viidenteen finaaliin.

Jon Cooper taitaa mediapelin

Tämä määrätietoisuus sekä Coloradon selkeästi tuoreempi ilme eivät lupaa hyvää Tampalle.

Tämän näki myös päävalmentaja Jon Cooper, joka pani ottelun jälkeen lehdistöhuoneessa pystyyn melkoisen esityksen.

Kostein silmin liikuttuneena puhunut Cooper sanoi vastaavansa ainoastaan yhteen kysymykseen, minkä aikana hän totesi, ettei Coloradon voittomaalia olisi pitänyt hyväksyä. Syytä hän ei kuitenkaan ennen poistumistaan kertonut. Oletettavasti Cooper viittasi siihen, että Coloradolla oli maalin syntyhetkellä jäällä kuusi pelaajaa.

Sitä hän ei maininnut, että Tampallakin oli liikaa pelaajia kentällä hetki ennen maalin syntymistä.

Käsillä onkin klassinen Cooperin testi sekä Tampan pelaajille että erotuomareille.

Cooper keskustelemassa tuomarin kanssa toisessa erässä. Kuva: Getty Images

Itse maalituomio meni NHL:n sääntöjen mukaan. Cooperin avautumisen taustalla oli muutakin kuin yksittäinen tuomio.

Lakimies Cooper näki oman joukkueensa katkeavan, joten jotakin erityistä oli keksittävä. Cooper on loistava esiintyjä ja psykologisesti älykäs valmentaja, joka osaa lähettää viestejä median kautta eri suuntiin.

Cooper ei ollut halukas perkaamaan julkisesti joukkueensa katkeamista. Uskon Cooperin olleen aidosti liikuttunut joukkueensa käsittämättömän sitkeästä taistelusta ja kirvelevästä tappiosta, mutta median edessä hän pelasi jo viidettä loppuottelua. Huomio pois oman joukkueen katkeamisesta ja siinä ohessa viesti erotuomareille.

Cooper tietää olevansa alakynnessä, joten käytössä on epätoivoisimmatkin keinot. Cooper on keskustellut tuomareiden kanssa jatkuvasti ja tunteikas puhe pelin jälkeen oli osa tätä peliä: Colorado on pyörittänyt loppuottelusarjassa huimaa 50 prosentin ylivoimapeliä, joten alivoimapelinsä kanssa tuskaileva Tampa tarvitsee puolelleen jokaisen vihellyksen – tai viheltämättä jättämisen.

Kuva: Getty Images

Tampan valmennusjohto tietää itsekin, ettei kirjoihin isketylle maalille voi tehdä enää mitään, eikä Tampa voi jäädä makaamaan tuleen sen kanssa. Cooper on myös aivan liian fiksu toimiakseen niin. Kun hän huomenna palaa median eteen, katseet on käännetty jo tiukasti seuraavaan otteluun ja viesti välittynyt sekä omalle joukkueelle että raitapaidoille.

Saattaa kuitenkin olla, että lakimiehen viimeisin tempauskaan ei auta, niin väsynyt ja murjottu joukkue Tampa tällä hetkellä on.

Samaan hengenvetoon on kuitenkin muistutettava vielä kerran siitä, että kaiken kokenutta ja voittanutta sekä loistavasti valmennettua Tampaa ei voi koskaan missään laskea ulos ennen kuin viimeinen summeri on pärähtänyt.

Lue myös:

.
.