Hyppää sisältöön

Jukolan puhutuin nilkka on kunnossa – Miika Kirmula tavoittelee kärkisijoja historian ensimmäisissä sprinttisuunnistuksen MM-kisoissa

Ruotsin Tove Alexandersson on naisten sarjan ylivoimainen ennakkosuosikki. Suomen edellisestä MM-mitalista sprinttimatkoilla on kulunut yhdeksän vuotta.

Miika Kirmula on tuore sprintin Suomen mestari. Kuva vuoden 2018 MM-kisoista Latviasta. Kuva: Touho Häkkinen / SSL

Suomen suunnistusmaajoukkueen kärkinimiin lukeutuva Miika Kirmula joutui jättämään viikonloppuna Jukolan viestin väliin nilkkavaivan takia. Kalevan Rastin ykkösnimen mukaan osallistuminen sunnuntaina Tanskassa alkaviin sprinttisuunnistuksen MM-kisoihin ei ole vaarassa.

– Olen luottavaisin mielin sen suhteen. Tasaisella alustalla jalka ei ole vaivannut. Pari vuotta sitten murtunut nilkka on välillä ollut huono maastossa. Jukolaviikolla se oli niin huono, ettei sillä voinut juosta, mutta MM-kisoissa ei ole mitään ongelmaa, Kirmula kertoi Yle Urheilulle.

Kirmula aikoo urakoida MM-kisoissa kaikki kolme matkaa: sprintin, knock-out -sprintin ja sprinttiviestin. Suoria tulostavoitteita historian ensimmäisiin sprinttimatkojen MM-kisoihin hän ei aseta.

– Näihin kisoihin on ollut erilainen lähtökohta, kun yleensä olen juossut maastossa. Ruotsin maailmancup antoi kuitenkin hyvää osviittaa siitä, että kunto on ihan hyvä, ja pystyn taistelemaan hyvistä sijoista. Sprintissä on hyvin pienestä kiinni, mihin se sija pyörähtää.

Ruotsissa Kirmula ylsi knock-out -sprintin finaaliin, jossa hän sijoittui kuudenneksi jääden voittajasta vain viisi sekuntia. Knock-out -sprintti on maastohiihdon sprinttiformaattia muistuttava yhteislähtökisa, jossa parhaat etenevät eristä jatkoon ja finaaliin.

Kirmula on Suomen viestijoukkueen vakiokasvoja. Vasemmalla Belgian sprinttitykki Yannick Michiels. Kuva vuoden 2021 MM-viestistä. Kuva: Mika Ilomäki / SSL

Kirmula on kuluvana keväänä ollut muutenkin vauhdikkaassa sprinttivireessä. Toukokuun puolivälissä Kalevan Rastin suunnistaja nappasi sprintistä SM-kultaa.

Hän on painottanut talven ja kevään harjoittelussaan juoksua kovalla alustalla, varsinkin tehotreeneissä, jotta sprintissä tarvittava juoksuvoima olisi tapissaan.

Ensimmäiset puhtaat sprinttikisat MM-tasolla

Suunnistuksen MM-kisat järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa uudella mallilla. Sprintti- ja metsämatkat on eriytetty omiksi MM-kilpailuikseen, joissa kilpaillaan joka toinen vuosi.

Tänä kesänä mitellään sprintissä, ensi kesänä puolestaan Sveitsissä keski- ja pitkillä matkoilla sekä viesteissä. EM-kisoissa on käytössä sama järjestely, mutta peilikuvana siten, että arvokisoja on tarjolla sekä sprintissä että metsämatkoilla joka vuosi. Kirmula pitää järjestelyä hyvänä.

– Se antaa mahdollisuuden panostaa täysipainotteisesti joko sprinttiin tai maastoon. Ennen se oli tasapainoilua, kun kaikki oli samana vuonna samoissa kilpailuissa, Kirmula tuumi.

– Maastomatkat ovat yhä suosikkejani. Mutta haluan jatkossa kyllä juosta sprinttiäkin. Pidän sen mukana harjoittelussa koko ajan.

Tanskan MM-kisojen ylivoimainen ennakkosuosikki on Ruotsin Tove Alexandersson, joka voitti vuoden 2021 MM-kisoissa kirjaimellisesti kaiken. Tähtisuunnistaja nappasi kultaa jokaiselta matkalta: naisten sprintistä, keskimatkalta, pitkältä matkalta, viestistä ja vielä sprinttisekaviestistä. Alexandersson jätti tänä vuonna Venlojen viestin väliin, jotta olisi parhaassa mahdollisessa iskussa Tanskassa.

Tove Alexandersson 15-kertainen maailmanmestari. Kuva: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Miesten puolella kilpailu on tasaisempaa. Kovia nimiä ovat esimerkiksi Norjan Kasper Fosser, Sveitsin Matthias Kyburz, Uuden-Seelannin Tim Robertson, Ruotsin Gustav Bergman ja Belgian Yannick Michiels.

Suomalaisten edellisistä sprinttimitaleista MM-tasolla on vierähtänyt yhdeksän vuotta. Mårten Boström voitti kultaa ja Venla Harju pronssia vuoden 2013 kotikisoissa.

Yle näyttää kilpailut TV2:ssa ja Areenassa. Sunnuntaina 26.6. klo 18.15 sprinttiviesti, tiistaina 28.6. klo 18.25 knock-out -sprintti ja torstaina 30.6. klo 18.35 sprintti.

Lue lisää:

.
.