Hyppää sisältöön

Takavuosien maagiset maailmanennätykset ovat viimeinkin aidossa vaarassa – Jani Sievisellä on kovat odotukset uinnin superlupauksia kohtaan

Vuosina 2008–2009 uinnissa nähtiin hirmuiset ME-talkoot. Useat ihmepuvuilla tehdyt ennätykset on jo rikottu, mutta jokunen hurja maailmanennätys pitää edelleen pintansa.

Ranskan Léon Marchand on ollut MM-kisojen sekauintimatkojen tähti kahdella kultamitalillaan. Kuva: Getty Images

Sitä pidettiin ikuisena. Uintilegenda Michael Phelps teki vuoden 2008 Pekingin kesäolympialaisissa 400 metrin sekauinnin maailmanennätyksen 4.03,84, jolle ei löytynyt aikoihin edes varteenotettavaa uhkaajaa.

Viime lauantaina Budapestin pitkän radan MM-kisoissa käyty miesten 400 metrin sekauintifinaali loksauttikin monien uintia seuraavien ihmisten leuat. Parikymppinen ranskalainen Léon Marchand tykitti hulppean ennätysaikansa ja matkan kaikkien aikojen toiseksi kovimman ajan 4.04,28. Ennen häntä lähemmäs Phelpsin aikaa oli päässyt USA:n Ryan Lochte vuonna 2012 ajalla 4.05,18.

Palataan Marchandiin vielä tuonnempana, mutta tehdään historiamatka vuosiin 2008–2009, jolloin muun muassa historialliset kahdeksan olympiakultaa voittanut Phelps oli uransa kovimmassa kunnossa. Kyseiset vuodet muistetaan ME-murskajaisista. Vuoden 2008 Pekingin olympialaisissa nähtiin peräti 25 maailmanennätystä.

Vuotta myöhemmin Rooman pitkän radan MM-kisoissa tahti oli vieläkin hurjempaa. Maailmanennätyksiä syntyi peräti 43, joista 33 tuli nykyisistä olympialajeista.

Tuon ajan ME-talkoot johtuivat pitkälti niin sanotuista kumipuvuista, jotka kiellettiin vuoden 2009 jälkeen. Jani Sievinen piti aikoinaan 1990-luvulta 2000-luvun alkuun asti hallussaan 200 metrin sekauinnin ME-aikaa. Hän myöntää, että reilun 10 vuoden takaisista ME-murskajaisista tuli ähky olo.

– Olin Roomassa paikan päällä. Maailmanennätykset kärsivät valtavaa inflaatiota, Sievinen muistelee.

Juttu jatkuu infografiikoiden jälkeen.

ME-tahti tyrehtyi hetkeksi

Kun kumipuvut kiellettiin, ME-tulokset loppuivat kuin seinään. Parin seuraavan vuoden aikana oli hiljaista. Vuonna 2011 Lochte rikkoi maanmiehensä ja kovan kilpakumpaninsa Phelpsin 200 metrin sekauinnin ME-tuloksen ajalla 1.54,00.

Kun Sievinen ja Antti Kasvio olivat 1990-luvulla huipulla, uikkareina olivat pikku-speedot. Kehitys oli raju.

Kumipukuaikakauden jälkeen on nähty 51 ME-aikaa niissä henkilökohtaisissa olympialajeissa, jotka ovat olleet 2009 lähtien mukana. Kuudella viestimatkalla ennätyksiä on tullut yhteensä yhdeksän.

Naisten 1 500 metrillä USA:n uintikuningatar Katie Ledecky on kellottanut kuusi ME-tulosta. Kyseinen matka oli viime vuonna ensimmäistä kertaa mukana olympiatasolla.

– Olen yllättynyt siitä, kuinka nopeasti uimarit kuroivat sitä eroa kiinni. Jos katsoo vaikka 2011 MM-kisojen tuloksia, tulostaso oli kaukana siitä, mitä se 2009 oli, Yle Urheilun uintiasiantuntija Ville Kallinen sanoo.

USA:n Ryan Lochte (vas.) ja Michael Phelps pitävät hallussaan miesten sekauinnin ME-aikoja. Kuva: Getty Images

Mattssonin matkalla hurja ME-kehitys

Kun vertaa kumipukuaikoihin, maailmanennätys on säilynyt miesten 50–800 metrin vapaauintimatkoilla, miesten 400 metrin sekauinnissa, naisten 200 metrin perhosuinnissa sekä naisten 200 metrin vapaauinnissa. Joskin Australian Ariarne Titmus jäi Tokion olympialaisissa vain 11 sadasosan päähän Frederica Pellegrinin 13 vuotta vanhasta 200 metrin vapaauinnin ME:stä.

Miksi esimerkiksi brasilialaisen César Cielo Filhon 50 metrin vapaauinnin (20,91) ja 100 metrin vapaauinnin (46,91) noin 13 vuotta vanhat ME-ajat pitävät edelleen pintansa?

– Täytyy sanoa, että esimerkiksi Cielo oli muutenkin poikkeuksellinen uimari. Hän voitti maailmanmestaruuksia kumipukujenkin jälkeen. Caeleb Dressel on kuitenkin sellainen uimari, joka rikkoo Cielon ennätykset, mikäli kaikki osuu kohdilleen, Kallinen näkee.

Sievinen sanoo, että kumipukuajat suosivat erityisesti isokokoista Paul Bierdermannia. Saksalaisuimari omistaa 200 ja 400 metrin vapaauinnin ME-ajat.

– Biedermann oli sellainen uimari, että jos hänet olisi laitettu pikku-speedoilla uimaan, hän olisi hädin tuskin päässyt finaaliin. Hän hyötyi kumipuvun kellumisominaisuuksista poikkeuksellisen paljon.

Miesten puolella hurjaa kyytiä on nähty etenkin rintauintimatkoilla. Viidesti 100 metrin rintauinnin ME-aikaa kohennellut Ison-Britannian Adam Peaty (ME 56,88) on alittanut peräti 34 kertaa australialaisen Brendon Richardin vuonna 2009 uiman ME-ajan 58,58.

Matti Mattssonin päämatkalla 200 metrin rintauinnissa Rooman ME-uintien takaista ME-aikaa on petrattu jo lähes puolitoista sekuntia.

– Rintauinti on muuttunut todella paljon suoraviivaiseksi ja virtaviivaiseksi. Kun katsoo aiempien rintauimareiden potkuja, ne ovat olleet tosi leveitä ja pitkiä potkuja. Esimerkiksi Peatyn potku on taas tosi kapea ja nopea, Kallinen kertoo.

Kanadan Summer McIntosh juhli MM-kultaa vain 15-vuotiaana. Kuva: Getty Images

Siirtyvätkö viimeiset kumipukuajat viimein historiaan?

Budapestin MM-kisoissa on nähty toistaiseksi kaksi ME-tulosta. Italian Thomas Ceccon vastasi uudesta ME-ajasta miesten 100 metrin selkäuinnissa ja Unkarin Kristof Milak miesten 200 metrin perhosuinnissa.

Kisojen mielenpainuvimpia nimiä ovat kuitenkin Ranskan Marchand, Romanian David Popovici sekä Kanadan Summer McIntosh. Marchand on voittanut tähän mennessä miesten molemmat sekauintimatkat sekä saavuttanut yhden hopean.

Nuorten ME-ajat uinut 17-vuotias Popovici tykitti 100 ja 200 metrin vapaauintimatkojen voittoihin. Hänen 200 metrin nuorten ME-vetonsa jäi 1,21 sekunnin päähän Biedermannin maailmanennätyksestä 1.42,00. Vasta 15-vuotias McIntosh voitti naisten 200 metrin perhosuinnin maailmanmestaruuden sekä oli 400 metrin vapaauinnissa toinen.

Sekä Kallinen että Sievinen ovat vaikuttuneet kolmikon edesottamuksista. Marchand ja Popovici kilpailevat niillä matkoilla, joilla ME-ajat ovat olleet tiukassa.

– Nimenomaan nämä kolme ovat niitä superlupauksia. On hyvin todennäköistä, että Popovici rikkoo kumipukuajan maailmanennätykset niin satasella kuin kakkosella. He ovat hyvin todennäköisiä olympiavoittajia kahden vuoden päästä Pariisissa, Sievinen uskoo.

Romanian 17-vuotias David Popovici on ollut yksi MM-kisojen uusista supertähdistä. Hän kirjautti 200 metrin vapaauinnissa kaikkien aikojen viidenneksi nopeimman ajan 1.43,21 Kuva: Getty Images

Päivitetty 13.49: Korjattu, että kumipukuaikakauden jälkeen on nähty 51 maailmanennätystä henkilökohtaisilla olympiamatkoilla, ei 49.

Lue myös:

.
.