Hyppää sisältöön

Suomen yleisurheilun MM-joukkueeseen on tyrkyllä todellisia yllätysnimiä – kisapaikkojen jahtaaminen huipentuu Oulun rankingkisoihin

Monella suomalaisyleisurheilijalla on vielä hyvät mahdollisuudet Eugenen MM-kisoihin. Kisapaikasta taistelevat Eveliina Määttänen ja Heta Tuuri eivät ole kilpailleet koskaan aikuisten arvokisoissa.

Eveliina Määttäsellä (vas.) on menossa ensimmäinen vuosi 800 metrin juoksijana. Hän voi yltää jo nyt MM-kisoihin. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Monet suomalaiset yleisurheilijat ovat jahdanneet koko alkukesän Eugenen MM-kisojen tulosrajoja sekä etenkin arvokkaita rankingpisteitä. Viikonloppuna käsillä on sen suhteen viimeiset hetket, sillä näyttöaika päättyy sunnuntaina.

Suomalaisilla on hyvä sauma kohennella tuloksia ja rankingsijoituksia kaksipäiväisissä rankingkisoissa Oulussa. Kisoilla on Kalevan kisojen rankingarvo, joten luvassa on hyviä sijoituspisteitä.

Suomen MM-joukkueeseen on nimetty kymmenen urheilijaa. Keihäänheittäjä Oliver Helander ja aitajuoksija Viivi Lehikoinen ovat rikkoneet tulosrajan nimeämisten jälkeen. Kestävyysjuoksija Sara Kuivisto ilmoitti puolestaan kesäkuun puolivälissä, että jättää MM-kisat väliin.

Kisoihin pääsisi juuri nyt 25 suomalaista, jos mukaan lasketaan myös urheilijat, jotka ovat rankingrajan sisällä. Lisäksi 3-loikkaaja Simo Lipsanen olisi kisapaikassa kiinni, mutta hän jättää MM-kisat väliin.

Aitajuoksija Nooralotta Neziri on tällä hetkellä rankingissa sijalla 37. Pika-aidoissa 40 parasta urheilijaa kelpuutetaan mukaan. Nezirin alkukausi on ollut kuitenkin haastava, joten on mahdollista, että kokenut urheilija tähtää Lipsasen tavoin pelkästään EM-kisoihin.

– Voi olla, ettei Nooralotta lähde rapakon taakse 13,2-alkuista juoksemaan, Suomen Urheiluliiton valmennuspäällikkö Tuomo Salonen toteaa.

Tällä kaudella ennätyksensä 82,10 heittänyt keihäänheittäjä Toni Keränen on potentiaalinen nimi MM-kisoihin. Kuva: All Over Press

Rankingpaikkoja jännitetään loppuun asti

Moni suomalainen on kuitenkin lähellä MM-kisoihin oikeuttavaa rankingsijaa. Tällaisia nimiä ovat muun muassa 800 metrin juoksija Eveliina Määttänen, 20 kilometrin kilpakävelijä Enni Nurmi, keihäänheittäjä Toni Keränen, moukarinheittäjä Henri Liipola sekä seiväshyppääjä Tommi Holttinen.

Lopullisessa Suomen joukkueessa voisi parhaimmillaan olla jopa yli 30 nimeä. Salosen mukaan on kuitenkin todennäköisempää, että joukkueen koko on 20–23 urheilijaa. Hänen arvionsa pohjautuu siihen, kuinka moni potentiaalinen urheilija on kärsinyt terveysmurheista.

– Maaliskuussa olisi varmaan luvattu, että Lotta Kemppinen, Sara Kuivisto, Nooralotta Neziri, Annimari Korte ja Simo Lipsanen ovat kaikki joukkueessa. Lisäksi Camilla Richardsson joutui kieltäytymään maratonpaikasta. Siinä on kuusi sellaista paikkaa, joista ollaan jouduttu taipumaan. He olisivat normaaleilla suorituksilla ihan selkeitä lähtijöitä.

– Meillä on iso joukko, joka vielä antaa näyttöjä. Noista onnistumisista riippuen 20–23 urheilijaa on hyvinkin mahdollinen. Jos oikein hyvin menee tolpat sisään, miksei vaikka pari paikkaa päälle.

Salonen muistuttaa, että monilla muillakin mailla on viikonloppuna rankingkilpailut.

– Pisteitä ei voi laskea ihan niin, että niukasti ulkona oleva moukarinheittäjä Henri Liipola heittää nyt 73 metriä, on kolmas ja menee nipin napin sisään. Muut heittävät muualla myös, Salonen sanoo.

Heta Tuuri saattaa debytoida aikuisten arvokisoissa MM-kisoissa. Kuva: Tomi Hänninen

Aikuisten arvokisadebyytti MM-kisoissa?

Tällä hetkellä MM-paikkaa on lähellä muutama todellinen yllätysnimi. Tällaisia nimiä ovat etenkin korkeushyppääjä Heta Tuuri ja 800 metrin juoksija Eveliina Määttänen. Kumpikaan heistä ei ole kilpaillut aiemmin aikuisten arvokisoissa.

Tuuri on rankingissa tällä hetkellä sijalla 31, kun MM-kisoihin otetaan 32 hyppääjää. Määttänen on puolestaan tällä hetkellä 49:s eli viimeinen MM-kisojen ulkopuolelle jäävä urheilija.

Rankingia tuijotellessa pitää muistaa, että edellä voi olla joitakin urheilijoita, jotka ovat joko loukkaantuneina tai kokonaan lopettaneet. Esimerkiksi Tuurin edellä oleva Ruotsin Erika Kinsey on jo lopettanut uransa.

Lisäksi kaikki kisoihin nimetyt urheilijat eivät lähde MM-areenalle, kuten esimerkiksi Kuivisto on ilmoittanut. Tässä tapauksessa toisen suomalaisen epäonni on Määttäsen onni.

Salonen pitää Määttäsen MM-mahdollisuuksia hyvinä.

– Eveliina on aika varman oloisessa kunnossa. Uskon, että hyvällä tason mukaisella juoksulla hän on sisällä. Olen aika luottavainen Eveliinan paikan suhteen.

Tuurin tilanne on puolestaan kiperämpi. 27-vuotiaan urheilijan pitää onnistua Oulussa hyvin. Hän hyppäsi alkukesästä ennätyksensä 190, mutta sen jälkeen kuntokäyrä on ollut laskusuuntainen.

Mahdollisuuksia kuitenkin on, sillä Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin kansainvälisestä yleisurheilutoiminnasta Venäjän sotatoimien vuoksi.

– Korkeushyppy on laji, jossa Venäjä ja Valko-Venäjä olisivat aika monella urheilijalla mukana. Näiden maiden poissaolo avaa jonkin verran paikkoja muille, Salonen kertoo.

Tuurilla on myös yksi etu puolellaan.

– Viime vuonna pidettiin tällainen samanlainen rankingkilpailu juhannuksen jälkeen Vaasassa. Se mahtuu kokonaisuudessaan Oregonin aikaikkunaan. Vaasan rankingkilpailu on Hetan paras pistekilpailu.

– Näkymä on kohtuullinen. Heta kuuluu kuitenkin siihen joukkoon, jonka pitää ainakin varmuuden vuoksi kerätä pisteitä tänä viikonloppuna. Häneltä vaaditaan kohtuullista tai perushyvää tulosta, Salonen lisää.

Yleisurheilun Oulun rankingkilpailua voi seurata Yle Areenassa sunnuntaina 25.6. kello 12.50 alkaen ja TV2:ssa kello 16.00 alkaen.

Päivitetty 12.55: Lisätty listaan Reetta Hurskeen nimi ja korjattu Elmo Lakan lajiksi 110 m aidat.

Lue myös:

.
.