Hyppää sisältöön

Iivo Niskanen avasi uransa raviohjastajana – "Katsotaan, minkä verran se puraisee"

Hiihdon kolminkertainen olympiavoittaja Iivo Niskanen debytoi juhannusperjantaina raviohjastajana. Niskanen suoritti raviajokortin kilpailukautensa jälkeen toukokuussa.

Niskanen ja E.V. Esko kilpailivat juhannusravien kolmannessa lähdössä sijoittuen ravien 11:nneksi. Kuva: Juho Hämäläinen / Suomen Hippos

Iivo Niskanen aloitti uransa raviohjastajana Vieremän juhannusraveissa perjantaina. Niskanen sijoittui 11:nneksi 13 hevosen ravissa. Niskanen sai raviajolupansa toukokuussa.

Ennen ensimmäistä lähtöään Niskanen kertoi tunnelman olevan sopivan jännittynyt. Niskanen ja lämminverinen ori E.V. Esko kilpailivat juhannusravien kolmannessa lähdössä.

– Sanoinkin eilen, että toivottavasti tulisi se pieni jännitys. Hiihtohommissa on alkanut olemaan jännittämisen rima korkealla, niin jos nyt rima olisi vähän alempana ja alkaisi oikein jännittämään, Niskanen kommentoi Yle Urheilulle.

Hiihdon kolminkertaisen olympiavoittajan ennakoitiin sijoittuvan kolmen kärkeen avauskilpailussaan.

– Sama lähtökohta on raviurheilussa ja hiihtourheilussa. Jos ollaan ennakkokaavailussa kolmansia, niin silloin pitää olla kolmas, että on mennyt ok, ja jos sijoittuu sitä paremmin, niin on mennyt hyvin.

– Jos ollaan huonommilla sijoilla, niin sitten on mennyt heikommin ja silloin on ollut aika odotettu uran aloitus, Niskanen naurahtaa.

Niskanen on ollut mukana hevosurheilussa jo pitkään. Tänä juhannuksena oli aika startata ensimmäistä kertaa ohjastajana. Kuva: Juho Hämäläinen / Suomen Hippos

Raviohjastaminen on yksi Niskasen lapsuuden haaveista. Hän on ollut mukana hevosurheilussa jo pitkään, muun muassa hevosomistuksen muodossa.

– Tässä on tullut myös siihen valmentamiseen ja itse suoritukseen kiinnostus. Katsotaan, minkä verran se puraisee. Ehkä ei ihan ihan samalla tavalla kilpailuvietti iske tässä kaviouralla kuin ladulla, mutta kohta nähdään, mitä se tulee olemaan, Niskanen arvioi ennen kisaa.

– Jollain tavalla voisin kuvitella olevani kiltimpi urheilija tässä ympyrässä.

Niskasella on pitkä historia Vieremän raveissa. Hiihtäjän kotipaikkakunnan vahva ravikulttuuri on pitänyt urheilijan otteessaan.

– Täällä tapahtumassa on tullut pyörittyä ihan siivojasta tuonne toto-myyntiin ja sitä myöten lopulta raviurheilijana. Kyllä tässä on vahva hevospitäjä.

– Sukulaisilla on myös hevosia, joita on sitten kierretty seuraamassa, Niskanen kertoo.

Niskasen ohjaksissa ollutta E.V. Eskoa valmentaa Matti Nisonen. Kuusivuotias lämminveriori on menestynyt ravurina hyvin ja 22 lähdöstä Esko on ottanut viisi voittoa.

Niskasen ohjastajaura saa kesän aikana jatkoa, kun heinäkuun puolessa välissä hiihtäjä starttaa Mikkelin St Michel -ravien yhteydessä.

.
.