Hyppää sisältöön

Kommentti: Tampalta järisyttävän kova esitys armottomassa painekattilassa – Coloradolle kylvettiin epäilyksen siemen

Tampa Bay otti yhden kovimmista voitoistaan dynastiavuosiensa aikana, ja tämä aikajakso käsittää kuitenkin kaksi Stanley Cup -voittoa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä Denveristä.

Tampa teki viidennessä finaalissa taas sen, mitä sen kovassa paikassa tarvitsi. Kuva: Getty Images

DENVER. Stanley Cupin viides loppuottelu Denverissä oli sanalla sanoen huima Tampa Bay Lightningin näytös. Lähtökohdat otteluun olivat uskomattoman vaikeat ja pauhu Coloradon kotiareenalla kovempaa kuin yhdessäkään Stanley Cupin loppuottelusarjassa vuosikausiin.

Tampan käsi ei kuitenkaan alkanut täristä.

Ei, vaikka se joutui otteluun ilman ykkössentteriään Brayden Pointia. Ei, vaikka tiettävästi useampi pelaaja joukkueessa pelaa jonkinlaisen vamman kanssa. Ei, vaikka se oli ottelusarjassa tappiolla 1–3 ja täten vain yhden tappion päässä kauden päättymisestä. Kaiken tämän päälle vastassa oli laadukkain joukkue, jota vastaan Tampa on dynastiansa aikana joutunut pelaamaan.

Tämän lisäksi taustalla kummitteli kahden päivän takainen totaalinen katkeaminen kotijäällä 2–1-johtoasemassa. Joukkueelta loppui bensa täysin, ja Colorado laittoi sen kolmannessa erässä ja jatkoajalla hirvittävään mankeliin, mikä johtikin lopulta Coloradon voittomaaliin.

Väsymyksestä ei lauantaiaamuna Suomen aikaa ollut tietoakaan.

Tampa puolusti nelospelin tavoin keskustaa hienosti, minkä lisäksi sen kiekollisen pelaamisen suoritusvarmuus oli timanttisella tasolla läpi ottelun. Omista lähdöt olivat erinomaisia, keskialueen se ylitti vauhdilla, minkä johdosta se pääsi paremmin karvaamaan ja sai edellisiä otteluja enemmän hyökkäysalueella pyöritystä aikaiseksi.

Ja mikä tärkeintä, Tampa ei tehnyt pelivälineellä käytännössä lainkaan virheitä. Suunnanmuutoksiin ja maalipaikkoihin johtaneita kiekonmenetyksiä nähtiin vierasjoukkueelta todella vähän. Colorado sen sijaan pakotti peliä ajoittain eikä saanut kiekkoja syviin – käännöistä Tampa iski vaarallisesti vastaan.

Silti hämmästyttävintä ottelusarjassa on Tampan sitkeys, taistelu ja luonteen lujuus.

Tampa Bay jätti Coloradon fanit ja "Mile High Cityn" pettyneeksi. Kuva: Getty Images

Joukkue on pelannut pelkästään kolmen edellisvuoden aikana joka kerta pitkälle kesään ja ollut armottoman kuorman alla pitkään, mutta niin vain joukkue taas kerran löi parasta pöytään vaikeimmassa mahdollisessa tilanteessa. Tampa on valmennuksen sekä johtajuuden kulmasta uskomattoman kova ryhmä, siitä lauantai oli viimeisin esimerkki.

Viimeisenä lukkona toimi tutusti venäläismaalivahti Andrei Vasilevski, joka ei ollut vastoin odotuksia vielä ryöstänyt sarjassa yhtäkään ottelua omalla panoksellaan. Nyt on.

Hermostunut Colorado

Colorado vaikutti lauantaina hermostuneelta. Ehkä perjantai-illan huuma katsomossa sekä kulisseissa odotellut Lord Stanleyn pokaali saivat sittenkin joukkueen hieman levottomaksi. Avalanchella oli ottelussa hetkensä ja paikkansa, mutta isossa kuvassa se jäi kauaksi parhaasta tasostaan.

Pelistä puuttui nopeus ja kiekollisesta pelaamisesta huolellisuus sekä maltti.

Eikä sen parhaat pelaajat missään nimessä huipputasolle ensimmäisessä katkaisupelissä yltäneet. Nathan MacKinnon, Gabriel Landeskog ja Mikko Rantanen – etunenässä – olivat pelaajia, joilta kotiyleisö ja valmennus varmasti odottivat enemmän. MacKinnonin johtama ykkönen otti vielä lopuksi vastaan Tampan voittomaalin.

Maalivahtipeli on niin ikään edelleen Coloradossa kuuma peruna.

Darcy Kuemper päästi Jan Ruttan laidalta iskemän lyöntilaukauksen avauserässä taakseen aivan liian helposti. Tilanteessa ei ollut minkäänlaista näköestettä, eikä Ruttalla varsinaisesti mitään Brett Hullin lyöntilaukausta ole. Kuemper tuntuu päästävän yhden helpon maalin jokaiseen peliin.

Jos Tampa pystyy pelaamaan nähdyllä tasolla, Kuemperin heikosta tasosta tulee maalin peleissä aito ongelma.

Darcy Kuemperin tasoa Coloradon maalilla on epäilty läpi loppuottelusarjan. Kuva: Getty Images

Coloradossa pohditaan varmasti tarkkaan maalivahtitilannetta ja kakkosvahti Pavel Francouzin ilmestyminen maalille ei yllättäisi ketään, vaikka se kaiken jälkeen dramaattinen vaihto olisikin. Paluuta Kuemperiin ei sen jälkeen enää olisi ja jos Francouzillakaan ei kulje, käsillä voisi olla täysi kaaos.

Kolmen minuutin sääntö

Minkäänlaista paniikkia on Coloradon riveihin turha lietsoa, vaikka Tampan voitto varmasti pienen epäilyksen siemenen kylvikin. Graalin malja oli jo käsien ulottuvilla, mutta nyt yksi tappio Tampassa pakottaisi sarjan seiskapeliin Denveriin. Colorado on kuitenkin osoittanut kevään aikana luonteensa lujuuden.

Se ei ole hävinnyt kahta peliä peräkkäin kertaakaan, eivätkä kertoimet sen puolesta erityisen pienet nytkään ole.

Joukkue on puhunut läpi kevään kolmen minuutin säännöstä: oli hyvä tai huono ottelu, sen aiheuttamassa tunnetilassa saa marinoida itseään ainoastaan kolme minuuttia. Sen jälkeen katseen on käännyttävä seuraavaan otteluun.

Näin Colorado nytkin toimii ja siksi se parantaa peliään Tampaan tehtaan takuulla.

Katso kaikki viidennen ottelun maalit alla olevalta videolta. Kuudes loppuottelu pelataan maanantaina aamuyöstä Suomen aikaa. Yle näyttää ottelun suorana lähetyksenä TV2:ssa ja Areenassa kello 3.00 alkaen.

Lue myös:

.
.