Hyppää sisältöön

Yksi kaikkien aikojen yleisurheilijoista juoksi viimeisen ratakierroksen kilpailunsa – Allyson Felix paljastaa harkinneensa lopettamista jo 14 vuotta sitten

Allyson Felix jäi ilman henkilökohtaista MM-kisapaikkaa 400 metrillä, mutta hän kuulunee Yhdysvaltain viestipooliin Eugenen MM-kilpailuissa heinäkuussa.

Allyson Felix kiitti faneja Hayward Fieldillä viimeisen henkilökohtaisen 400 metrin starttinsa päätteeksi. Kuva: Getty Images

EUGENE. Kaikki tuntevat Allyson Felixin ja Allyson Felix tuntee kaikki. Siltä ainakin vaikuttaa, kun amerikkalaissprintteri astelee oregonilaishotellin kokoustilaan ja tervehtii toimittajia iloisesti. Parikymmentä vuotta julkisuudessa huokuvat Felixin vapautuneesta käytöksestä.

Hämmästyttävä urheilu-ura päättyy tähän kauteen. 36-vuotias Felix kilpaili lauantaina Yhdysvaltain yleisurheilumestaruuskisojen 400 metrin finaalissa.

Felix jäi kilpailussa kuudenneksi, mikä tarkoittaa, että jäi ilman paikkaa MM-kisojen 400 metrillä. Hän on kuitenkin mukana Yhdysvaltain viestiryhmässä, ja saattaa juosta joko naisten tai sekajoukkueiden 4x400 metrin viestissä.

Viimeisen ratakierroksen aika 51,24 jäi pari sekuntia Felixin vuonna 2015 juoksemasta ennätyksestä 49,26.

– Kyllä, tämä oli viimeinen henkilökohtainen 400 metrin kilpailuni, Felix vahvisti finaalin jälkeen hymyillen toimittajaparvelle.

Kaksi vuosikymmentä huipulla

Yhdysvaltain mestaruuskisat olivat Felixille jo uran 19:nnet. Ensimmäisiinsä hän osallistui vain 15-vuotiaana teinitähtenä vuonna 2001. Muisto naurattaa Felixiä edelleen.

– Se oli sitä aikaa, kun Marion Jones oli uransa huipulla. Minä en päässyt finaaliin. Perheeni etsi minua stadionilta kisan jälkeen ja löysivät minut katsomosta itkemästä. He kysyivät, että mitä ihmettä oikein odotin. Kuvittelitko voittavasi Mario Jonesin? Jo siinä hetkessä perheeni näki palon silmissäni, Felix muistelee.

Vuosina 2000 ja 2001 viisi olympiakultaa ja kaksi MM-kultaa saavuttanut Jones dominoi pikajuoksua vuosituhannen taitteessa, mutta menetti mitalinsa sittemmin jäätyään kiinni dopingin käytöstä.

Pitkän uran aikana Felixin suhtautuminen tappioihin on muuttunut.

– Keskityin teininä vain suoraviivaisesti siihen, että minun täytyy voittaa. Nyt vanhemmiten pystyn saamaan jotain irti myös epäonnistumisista, Felix kertoo.

Allyson Felixin tulevaisuuden suunnitelmat kiinnostivat mediaa Yhdysvaltain mestaruuskisoissa. Kuva: Getty Images

Vaikka Yhdysvallat on maailman paras yleisurheilumaa, se ei ole aiemmin isännöinyt MM-kilpailuja. Asiaan tulee heinäkuussa muutos, kun MM-kisat käydään Yhdysvaltain "yleisurheilupääkaupungin" Eugenen ikonisella Hayward Fieldillä.

– Olen todella innoissani, että yleisurheiluväki eri puolilta maailmaa tulee tänne ja näkee, kuinka erityistä täällä on. Toivottavasti laji saa uusia faneja. Yleisurheilu on antanut minulle elämän, jollaista en osannut kuvitella edes villeimmissä unelmissani, Felix sanoo.

Kaikkien aikojen naisyleisurheilija

Vasta uransa jälkipuoliskolla 400 metrille keskittynyt Felix saavutti viime kesänä Tokion olympiakisoissa pronssia huippuajalla 49,46 ja kultaa 4x400 metrin viestistä. 11-kertainen olympiamitalisti nousi kaikkien aikojen menestyneimmäksi amerikkalaisyleisurheilijaksi ohi pikajuoksija-pituushyppääjä Carl Lewisin.

Felixillä on enemmän yleisurheilun olympiamitaleja kuin yhdelläkään toisella naisella maailmassa. Olympiamitalien lisäksi 13 maailmanmestaruutta voittanut Felix nimeää uransa suurimmaksi kohokohdaksi Tokion olympialaiset.

– Viime vuosi oli unelmien täyttymys, ja olisin voinut lopettaa siihen. Päätös oli vaikea, ja sen jälkeen on ollut haasteita. On kuitenkin asioita, joita halusin saada aikaan, ja tiesin, että minulla on enemmän vaikutusvaltaa, jos juoksen vielä. Tässä on kyse enemmästä kuin siitä, mitä radalla tapahtuu, Felix kertoo.

Tokion olympialaiset olivat Felixille unelmien täyttymys vaikeiden vuosien jälkeen. Kuva: Getty Images

Felix voitti ensimmäisen olympiamitalinsa vuonna 2004 vain 18-vuotiaana Ateenassa, hopeaa 200 metriltä. Neljä vuotta myöhemmin Pekingissä samanvärinen mitali oli valtaisa pettymys.

– Vuonna 2008 olin lähellä lopettamista. Halusin voittaa olympiakultaa niin kovasti ja olin tehnyt hirveästi töitä sen eteen. Kun sain hopeaa, olin täysin murtunut ja syvissä vesissä. Ajattelin, onnistunko tässä ikinä, Felix paljastaa.

Lontoossa 2012 Felixin ponnistelut palkittiin vihdoin 200 metrin olympiakullalla.

Urheilijaäitien oikeuksien puolustaja

Mittavan urheilu-uransa ohella Felix tunnetaan aktivistina. Hän on antanut kasvot ammatikseen urheileville äideille ja taistellut muun muassa palkallisen äitiysloman puolesta. Felix on puhunut avoimesti raskauteen ja esikoisensa syntymään liittyneistä komplikaatioista.

Elämänsä ensimmäiset viikot vastasyntyneiden teho-osastolla viettänyt Camryn-tytär täyttää loppuvuodesta neljä vuotta.

– Cammyn syntymän jälkeen vuonna 2019 mietin todella, onko tässä enää mitään järkeä. Koin siitä hetkestä eteenpäin kovia vastoinkäymisiä, enkä tiennyt, nousenko enää huipulle. Siksi viidennet olympiakisani Tokiossa kaikkien vaikeuksien jälkeen olivat niin merkitykselliset minulle, Felix sanoo.

Felix on hyödyntänyt näkyvyyttään ja ajanut aktiivisesti muun muassa äitien ja naisten asemaa urheilussa. Kuva: Getty Images for TIME

Uusimmasta projektistaan Felix on innoissaan. Hänen tavoitteenaan on järjestää urheilukilpailuihin lastenhoitoapua. Myös muut liiketoimet, kuten oma kenkäbrändi, pitävät Felixin kiireisenä jatkossakin.

Viimeisen kilpailunsa Felix aikoo juosta kotikaupungissaan Los Angelesissa elokuun alussa. Kyseessä on kadulla juostava sprinttikisa Felixin kunniaksi. Sen jälkeen supertähden tulevaisuus on auki.

– Haluan ehdottomasti pysytellä yleisurheilun parissa. Valmentaminen ei juuri nyt ainakaan houkuta, mutta en poissulje sitä kokonaan. On pitkä lista asioita, joita haluan tehdä. Haluan myös levätä hieman, Felix nauraa.

Lue myös:

.
.