Hyppää sisältöön

Matti Mattsson taistelee vielä tänä vuonna realistisesti EM-kullasta – suomalaisella uinnilla on myös yksi selkeä ongelma, sanoo asiantuntija

Suomen kolmen hengen joukkue suoriutui mallikkaasti pitkän radan MM-kisoissa. Elokuussa pidettävistä EM-kisoista on lupa odottaa vielä parempaa.

Matti Mattssonilla on elokuun EM-kisoissa jopa mestaruussauma. Kuva: Getty Images

Suomen pieni kolmen urheilijan kilpauintijoukkue suoriutui hyvin viikonloppuna päättyneissä Unkarin Budapestin pitkän radan MM-kisoissa. Parhaimmasta sijasta vastasi Matti Mattsson, joka oli päämatkallaan 200 metrin rintauinnissa kahdeksas.

Yhdeksän vuoden takaiselle pronssimitalistille MM-finaalipaikka oli uran toinen. Sivumatkallaan 100 metrin rintauinnissa Mattsson ylsi välierävaiheeseen. Välierävaiheeseen ylsivät myös Mimosa Jallow 50 metrin ja 100 metrin selkäuinnissa sekä Veera Kivirinta 50 metrin rintauinnissa.

Mattsson osoitti MM-kisoissa kovan arvokisakokemuksensa. Ennen MM-kisoja porilaisen kauden paras oli 2.10,27. Kisojen aikana Mattsson kohensi kauden parastaan aikaan 2.09,04. Se jäi lähes kaksi sekuntia hänen SE-ajastaan 2.07,13, mutta kuntokäyrä oli nousujohteinen.

Yle Urheilun uintiasiantuntija Ville Kallinen antaa Mattssonille kiitettävän arvosanan. Uinnin arvokisat ovat yleensä loppukesästä. Mattsson puhui kisoissa, ettei hänen kuntohuippunsa tullut vielä esiin.

– Jos katsotaan olympialaisten tai pitkän radan MM-kisojen ajankohtaa, kisat ovat yleensä heinäkuun lopussa tai elokuussa.

Mattsson oli MM-kisoissa neljänneksi paras eurooppalainen. Elokuussa Roomassa pidetään pitkän radan EM-kisat, joista Mattsson tavoittelee uransa ensimmäistä EM-mitalia. Kallisen mukaan 28-vuotiaalla rintauimarilla on mahdollisuudet täysosumaan.

MM-finaalin taso ei ollut Tokion olympiafinaalin luokkaa.

– Kun maailmanennätysmiestä (Zac Stubblety-Cookia) ei ole viivalla, uskon, että Mattsson ui Euroopan mestaruudesta. Vaikka Hollannin Arno Kamminga oli olympialaisissa Matin edellä hopealla, hän ei ole kuitenkaan niin ylivoimainen ennätykseltään Mattiin verrattuna. Kaikki eurooppalaiset ovat tällä hetkellä voitettavissa, mikäli Matilla on päivä kohdillaan.

23-vuotias Ida Hulkko on Suomen kansainvälisen tason huippumenijöistä nuorin. Ville Kallinen toivoo, että nuoremmat urheilijat nousevat kohta uudelle tasolle. Kuva: Getty Images

Jallow ja Kivirinta vireessä

Jallow eteni sivulajissaan 100 metrin selkäuinnissa ensimmäistä kertaa MM-välieriin. Se oli todella lähellä jo vuosi sitten Tokion olympialaisissa.

Kivirinta puolestaan ui 50 metrin rintauinnissa ennätyksensä 30,66.

– Jos miettii päämatkaa, se oli Veeralta kympin arvoinen suoritus. Hän paransi kaikkien aikojen parasta sijoitustaan MM-kisoissa sekä teki ennätyksensä.

– Mimosa pääsi ensimmäistä kertaa olympiamatkalla (100 metrin selkäuinti) välierätasolle pitkän radan MM-uinneissa tai olympialaisissa. Se on häneltä selkeä tasonnosto, Kallinen lisää.

Elokuun pitkän radan EM-kisoissa Suomen joukkueessa saattaa olla lähes kymmenen uimaria. Olympiakävijä Fanny Teijonsaloa ei nähdä MM-kisojen tapaan myöskään EM-kisoissa. Hän joutui jättämään keuhkokuumeen takia koko kauden kesken.

Mistä seuraavat suomalaishuiput?

Suomalainen uinti on mennyt viime vuosina hyvin eteenpäin, mistä kertoo Mattssonin viimevuotinen olympiapronssi sekä kaksi pitkän radan EM-mitalia. Kallisen mukaan positiivinen trendi on näkyvissä edelleen.

– Mimosa ja Matti eivät uineet EM-kisoissa ennätyksiään. Veerankaan ei olisi tarvinut tehdä ennätystä päästäkseen välieriin. Tämä sama näkyy entistä paremmin EM-kisoissa, joissa ei ole yleensä niin hyvä taso.

– Meillä on tällä hetkellä todella paljon sellaisia arvokisaurheilijoita, joiden taso riittää rutiinisuorituksella välieriin tai jopa finaaliin asti.

Vaikka suomalaisella uinnilla menee tällä hetkellä kokonaisuutena hyvin, Kallinen muistuttaa myös uintiyhteisön isosta haasteesta.

– Toivon, että Uimaliiton valmennusjohto, nuorten valmennusjohto sekä henkilökohtaiset valmentajat ja urheilijat pitävät vaatimustason koko ajan korkealla. Vaikka kaksi viimeistä vuotta on mennyt loistavasti, realiteetti on se, että Ari-Pekka Liukkonen on reilusti päälle kolmekymppinen urheilija. Matti täyttää kohta 30 vuotta. Mimosa lähentelee kolmeakymppiä. Ei Veerakaan enää kaksikymppinen ole.

Ida Hulkon (23) jälkeen monet uimarit ovat 30 ikävuoden tietämillä. Valmentajien pitää miettiä, miten nuoret urheilijat ottavat sen tasonnoston. Siellä on paljon lupaavia nuoria, kuten Kalle Mäkistä, Ronnie Bränkärriä ja Louna Kasviota. Seuraavan parin vuoden aikana elintärkeässä roolissa on se, miten heidät saadaan nostettua seuraavalle tasolle.

Unkarin Kristof Milak kesti kotiyleisönsä paineet. Kuva: Getty Images

Nuorten supertähtien esiinmarssi

Kansainvälisesti 2022 MM-kisat muistetaan nuorten lahjakkuuksien esiinmarssina. Romanian 17-vuotias David Popovici hallitsi 100 ja 200 metrin vapaauintimatkoja. Ranskan parikymppinen Leon Marchand lähenteli Michael Phelpsin ikuisenakin pidettyä 400 metrin sekauinnin maailmanennätystä.

Kanadan vasta 15-vuotias Summer McIntosh tuli viimeistään nyt uintimaailman tietoisuuteen. Hän voitti kaksi kultaa ja peräti neljä mitalia. Nuorista säväytti myös muun muassa 100 metrin vapaauinnin MM-kultaa voittanut Australian Mollie O'Callaghan.

– Mielestäni nämä olivat tiettyjen nuorten kisat. Popovici on yksi isoimmista puheenaiheista. On todennäköistä, että hän haastaa kumipuvuilla tehtyjä maailmanennätyksiä. McIntoshilta oli ihan valtava sisääntulo.

Kallinen nostaa kisojen tähdiksi myös perhosuinnissa kotiyleisönsä edessä kaksi MM-kultaa ja uuden 200 metrin perhosuinnin ME-ajan uineen Unkarin Kristof Milakin sekä Ruotsin Sarah Sjöströmin. Urallaan kaiken moneen kertaan voittanut 28-vuotias Sjöström ylsi näissä kisoissa kahteen kultaan ja yhteen pronssiin.

Hän on ollut arvokisamitaleilla vuodesta 2008 alkaen.

– Se, että Milak, 22, dominoi tuon ikäisenä tuolla tasolla, on todella kova juttu. Kokeneimmasta kaartista haluan nostaa Katie Ledeckyn. Hän voitti 800 metrillä viidennen MM-kultansa putkeen. Sjöström on ollut 15 vuotta maailman huipulla. On valtavan kova juttu, että pohjoismaalainen uimari voi dominoida tuolla tasolla.

Kaksi kultaa ja neljä mitalia saavuttaneesta 15-vuotiaasta Summer McIntoshista kuullaan vielä pitkään. Kuva: Getty Images

Lue myös:

.
.