Hyppää sisältöön

Coloradon suomalaissankari Artturi Lehkosta jännitti Stanley Cupin nosto: "En ole tehnyt punttia kahteen kuukauteen, jänskätti, etten vedä turvalleni"

Coloradon Artturi Lehkonen, Mikko Rantanen ja Jussi Parkkila pääsivät juhlimaan Tampassa Stanley Cupia. Kaikki kolme olivat mestaruudesta onnellisia ja silmäkulmissa riitti pilkettä.

Artturi Lehkosen mestaruushaastattelu
Artturi Lehkosen mestaruushaastattelu

Kun Tampan areenan summeri soi kuudennen Stanley Cup -finaalin päättymisen merkiksi, Colorado Avalanchen pelaajien varusteet lensivät ilmaan. Hiljentyneen kotiyleisön sijasta hallissa kuuluivat vierasjoukkueen ilonpurkaukset.

Colorado voitti ratkaisevassa kuudennessa finaalissa Tampa Bay Lightningin maalein 2–1 ja sarjan voitoin 4–2. Mestaruus on Coloradolle seurahistorian kolmas.

Toista kertaa mukana oli suomalaisväriä. Kun vuonna 2001 pokaalia sai nostaa vain Ville Nieminen, niin nyt Tampassa jäällä juhli kolme suomalaista. Kuudennen finaalin ratkaissut Artturi Lehkonen, loppuotteluissa syöttöennätyksiä sivunnut Mikko Rantanen ja Coloradon veskariosastoa luotsannut maalivahtivalmentaja Jussi Parkkila olivat mestaruudessa ydinpalasia.

Ratkaisija Lehkonen oli ottelun päätyttyä onnensa kukkuloilla Yle Urheilun jääntasohaastattelussa.

– Tuntuu ihan hemmetin hyvältä! Ei tässä voi paljon muuta sanoa, tämä on aika uskomaton fiilis, Lehkonen tunnelmoi.

Voittomaalitykki heitti heti haastattelun myös hauskuuden puolelle.

– Vähän jänskätti Cupin nosto, oli aika painava. En ole tehnyt punttia kahteen kuukauteen, niin vähän jänskätti, ettei saa vetää turvalleen tuossa, Lehkonen naureskeli mestaruuslippis päässä.

Artturi Lehkonen nostaa Stanley Cup -pokaalia

Lehkosen voittomaali syntyi jo toisessa erässä. Ratkaisumaaleja urallaan useamman kerran ampuneen turkulaisen ratkaisu oli ampua pomppiva irtokiekko takayläkulmaan. Kumilätkä painui maaliin komeasti.

– Näin jälkeenpäin se tuntuu totta kai todella hyvältä! Olihan se aika siisti fiilis tehdä mestaruusmaali. Sitä on vaikeaa kuvailla sanoin, Lehkonen pyöritteli hymyssä suin.

Hyökkääjästä tuli ensimmäinen Stanley Cup -finaalin ratkaissut suomalainen sitten vuoden 1987 ja Jari Kurrin.

Katso koko Lehkosen mestaruushaastattelu alta.

Rantasen perheessä kolminkertaiset mestaruusjuhlat

Lehkonen pelasi jo edellisellä kaudella Stanley Cup -finaalissa. Tuolloin hänen edustamansa Montreal Canadiens hävisi finaalit juuri Tampalle. Siirtotakarajalla tullut siirto Coloradoon oli Lehkoselle jättipotti.

– Vanha sananlasku menee, että "voittaminen on keskivertoa kivempaa kuin häviäminen". Viime vuoden tappio oli aika sydäntä särkevä kaikin puolin. Kyllä täällä juuri on aika siisti voittaa, Lehkonen sanoi suunnaten katseensa Tampan hallin katsomoihin.

Lehkosen roolia joukkueessa ylisti myös Coloradon tähtikavalkadiin kuuluva lapsuudenkaveri Mikko Rantanen. Varakapteenin A:ta kantava suomalaistähti oli erittäin ylpeä koko joukkueensa kyvystä nousta voittoon ensimmäisen ratkaisupaikan mentyä ohi.

– Hävisimme aiempina vuosina joka kerta toisella kierroksella. Puhuimme jo eilen, että edellinen peli pitää unohtaa ja edettävä päivässä viisi minuuttia kerrallaan. Teimme niin aamusta saakka. Olemme oppineet paljon tässä joukkueessa aiempien epäonnistumisiemme kautta, hän pohti.

Juhlittavaa riittää nyt. Coloradon ensimmäinen mestaruus sitten vuoden 2001 saa varmasti "Mile High Cityn" sekaisin.

– Voin luvata, että juhlitaan, aivan varmasti. Suomen kesää myös odotellessa, sielläkin vähän juhlitaan. Minulla on ollut tapana sanoa, että kolme minuuttia voidaan juhlia tai surra, sitten mennään eteenpäin. Nyt voidaan juhlia kyllä vähän pidempään, Rantanen hymyili viitaten paljon puhumaansa pudotuspelimottoon.

Rantasen perheessä on aihetta isompaan mestaruusjuhlaan. Laura ja Noora Rantanen nostelivat aiemmin keväällä naisten salibandyn SM-pokaalia Turun Palloseuran paidassa.

– Joku mainitsi, että "nyt sinunkin pitää voittaa". Oli ihan kiva, ettei siskot jääneet ainoiksi, Rantanen myhäili.

Katso koko Rantasen mestaruushaastattelu alta.

Parkkila tuki vaikeuksissa ollutta Kuemperia

Maalivahtivalmentaja Jussi Parkkila lienee tuntemattomin Coloradon cup-kolmikosta. Parkkila piti huolta siitä, että Coloradon maalivahtipeli kantoi mestaruuteen saakka.

Hänen suojateistaan erityisesti ykkösvahti Darcy Kuemper sai finaalienkin aikana runsaasti raippaa helpohkoista maaleistaan. Lopputulos tekee mestaruudesta entistä makeamman suomalaisvalmentajalle.

– Tämä oli todella vaikea sarja kaikille ja vaikea tie. Itsellänikin on ollut kovat paineet, Parkkila kertoi.

– Cup oli yllättävän painava. En olisi ikinä uskonut, että tulisin urani aikana nostamaan sen.

Parkkilan rooli sarjan aikana oli sekä omien että vastustajien parissa. Valmentaja pyrki tukemaan maalivahtejaan, erityisesti pelannutta Kuemperia. Sen lisäksi hänen tehtäviinsä kuului skoutata vastustajan ykkösmaalivahti Andrei Vasilevskia, jonka pelaamisesta hän antoi muulle valmennusjohdolle ja pelaajistolle tietoa.

Coloradon sopimusmaalivahteihin kuuluva Justus Annunen oli myös varusteet päällä mukana jäällä juhlinnassa. Annunen ei ollut kuitenkaan merkittynä pelaavaan kokoonpanoon, vaan oli hätävaramaalivahtina mukana finaalissa. Näin ollen suomalaisen mestaruussormuksesta ei ole takeita.

Katso koko Parkkilan mestaruushaastattelu alta.

Lue myös:

.
.