Hyppää sisältöön

Kommentti: Vain laadukkaampi maalivahti puuttuu – Coloradon voitto käynnistää uuden dynastian

Colorado tulee hallitsemaan NHL:ää vuosia, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä Tampassa käynnissä olevista Colorado Avalanchen mestaruusjuhlista.

Colorado vei Stanley Cupin NHL-kaudella 2021–22. Kuva: Getty Images

TAMPA. Helpolla se ei tullut, eikä sen pitänytkään tulla. Colorado palasi NHL:n korkeimmalle korokkeelle ensimmäistä kertaa 21 vuoteen aikaisin maanantaina Suomen aikaa, kun se kaatoi Stanley Cupin loppuottelusarjan kuudennessa ottelussa Tampa Bay Lightningin lukemin 2–1.

Tampa oli voittanut kaksi edellistä mestaruutta.

Ilmassa oli läpi loppuottelusarjan vahva valtataistelun tunnelma. Jon Cooperin luotsaama Tampa Bay on aikamme suurin seurajoukkue jääkiekossa. Se on voittanut kahdentoista edellisvuoden aikana kaksi Stanley Cupia, ollut finaaleissa kolme kertaa ja yltänyt konferenssifinaaliin viisi kertaa.

Se ei ollut valmis luopumaan valtikasta.

Colorado oli kuitenkin päättänyt, että nyt valta vaihtuu. Nuorekas ja äärimmäisen nälkäinen Colorado oli jättiläisten kohtaamisessa isossa kuvassa jatkuvasti hieman edellä, mutta väsynyt ja haavoittunut Tampa ei luovuttanut – se osoitti suuruutensa ja venytti sarjaa vielä silloinkin, kun moni luuli joukkueen olleen lopullisesti katkennut.

Tämä pakotti Coloradon kasvamaan.

Se, että Tampa tuli ja peruutti perjantain mestaruusjuhlat Denverissä, oli loppuottelusarjan herkkupala. Vanha ja väsynyt mestari osoitti vielä kerran henkisen kovuuden ja kokemuksen merkityksen. Se pelasi kaikesta väsymyksestä ja lukuisista vammoista huolimatta kenties parhaan yksittäisen pelinsä vuosikausiin, kun huomioon otetaan olosuhteet.

Colorado ei ollut vielä perjantaina valmis.

Avalanche ei kuitenkaan hätääntynyt. Harvoin on NHL:n pudotuspeleissä nähty joukkuetta, jonka kaikesta olemuksesta huokuisi sellainen määrätietoisuus ja nälkä, mikä Coloradosta päivästä toiseen huokui. Kolmena edelliskeväänä kakkoskierrokselle hyytynyt Colorado ei ollut aikeissa lopettaa ennen kuin missio olisi viety maaliin.

Colorado oli valmis pelaamaan täyden seitsemän ottelun sarjan.

Lopulta se sai haluamansa ja täysin ansaitusti. Se piti ottelusarjassa Tampaa takajaloillaan tavalla, johon ei mikään toinen NHL-joukkue ole viime vuosina kyennyt. Coloradon nopeus ja taito luo yhdistelmän, johon edes Tampalla ei ollut vastausta. Colorado hapetti tappiopeleissäkin vastustajaansa, jotta se lopuksi voisi poimia kypsän hedelmän.

Sen hedelmän se lopulta poimi.

Katso kaikki mestaruuteen johtaneen kuudennen finaalin maalit alta.

Mestaruusjuhlissa onkin vahva uuden aikakauden alun henki. Aikamme suurin kaatui uuden hallitsijan käsittelyssä. Käsillä oli kaikilla tavoin poikkeuksellinen kahden suurseuran finaalisarja, jossa Coloradolta vaadittiin enemmän kuin monelta aiemmalta mestarilta – siitäkin huolimatta, että Tampa Bay oli tänä keväänä haavoittuvaisempi kuin esimerkiksi vuosi takaperin.

Colorado joutui käymään läpi kovan kasvuprosessin, mutta voittonsa myötä sai kaadetun mestarin voimat.

Kaiken kokemansa jälkeen Colorado on kasvattanut itselleen henkisen pääoman, jota on vaikea edes mitata. Kolme peräkkäistä kakkoskierroksen tappiota raapaisivat ydinryhmän sieluun kunnon arven. Myös Tampa kiusasi sitä loppuun asti. Kaiken jälkeen uutta mestaria voi olla vaikea jatkossa horjuttaa.

Tulevat vuodet ovat Coloradon aikakautta.

Sen piinkova ydinryhmä on vasta tulossa parhaaseen ikään: kapteeni Gabriel Landeskog on 29, Nathan MacKinnon 26, Mikko Rantanen 25, Cale Makar 23 ja Bowen Byram 21.

Samaan aikaa etenkin idässä ollaan suuren uusjaon edessä. Washington, Pittsburgh, Boston ja jopa Tampa ovat tulossa suurien muutosten eteen. Monet kaiken kokeneet ja voittaneet veteraanit näissä joukkueissa ovat lähellä uriensa maaliviivaa. Coloradolla on kaikki eväät olla tulevien vuosien suurdynastia NHL:ssä.

Colorado on myös erinomaisesti johdettu seura.

GM Joe Sakic on tehnyt joukkueen rakentamisessa fantastista työtä. Yllä mainitun ydinryhmän jäsenet ovat kaikki seuran omia varauksia, mutta Sakicilla on ollut myös erinomainen silmä pelaajakauppoihin. Colorado on tasapainoinen ja hyvin valmennettu joukkue, jolla on vieläpä palkkakaton alla happea 26 miljoonan verran tulevana kesänä. Se saa taas jalkeille huippujoukkueen.

Colorado tarvitsee ainoastaan laadukkaamman maalivahdin.

Colorado saa luultavasti juhlia tulevaisuudessakin. Kuva: Getty Images

Colorado on aikansa malliseura. Palkkakattoaikakaudella oikotietä onneen ei ole: menestystä janoavan seuran on kyettävä rakentamaan voittava ydin varaamalla. Tältä osin juuri Colorado ja Tampa ovat tehneet uskomattoman laadukasta työtä. Landeskog, MacKinnon, Rantanen, Makar ja Byram muodostavat monsteriytimen vuosiksi eteenpäin.

Ydin tuntuu olevan myös poikkeuksellisen sitoutunut seuraan. Supertähti MacKinnon on NHL:n alipalkatuin pelaaja 6,3 miljoonan sopimuksellaan. Pelottavinta muiden seurojen kannalta on, että tämä on luvannut antaa (siirryt toiseen palveluun) seuralle alennusta myös seuraavassa sopimuksessaan, joka alkaa syksyllä 2023.

Coloradolla on edessään lihavat vuodet.

Lue myös:

.
.