Hyppää sisältöön

Jääkiekkolegenda Riikka Sallinen sai tiedon merkittävästä kunnianosoituksesta ystäviensä kautta – paljastaa jättäneensä valmentamisen

Riikka Sallinen valittiin kolmantena suomalaisena Hockey Hall of Fameen. Aiemmin vastaavan kunnianosoituksen ovat saaneet Jari Kurri ja Teemu Selänne.

Riikka Sallinen on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä naiskiekkoilijoista ja Naisleijonien legenda. Kuva: Tomi Hänninen

Jääkiekkoilija Riikka Sallinen, 49, on valittu Hockey Hall of Famen jäseneksi. Valinta julkistettiin myöhään maanantai-iltana Suomen aikaan Torontossa. Nukkumassa ollut Sallinen sai kuulla valinnasta vasta tiistaina yllättävästä lähteestä.

– Minulle oli yritetty soittaa yöllä Kanadasta, mutta huomasin puhelut vasta aamulla. Herätessäni näin, että monet ystävät olivat laittaneet onnitteluviestejä jo illalla ja myös aikaisin aamulla. Siitä selvisi syy myös Torontosta tulleille puheluille, Sallinen hymähtää Yle Urheilun haastattelussa.

Sallisen upea kunnianosoitus on suomalaisittain kolmas lajin historiassa. Aikaisemmin jääkiekon kunniagalleriaan on valittu suomalaiset mieskiekkoilijat Jari Kurri ja Teemu Selänne.

– He ovat totta kai kaksi maamme kovinta kiekkonimeä. Suomalaisessa jääkiekkossa on kuitenkin niin paljon kovia nimiä, että jos Teemun ja Jarin jälkeen kolmantena valitaan, niin onhan se ihan mahtava kunnianosoitus.

– Kieltämättä tosi hienolta tuntuu, Sallinen lisää vielä.

Teemu Selänne onnitteli Riikka Sallista valinnan jälkeen Twitterissä.

Sallisen ohella paikkansa kiekkoilijoiden kunniagalleriaan saivat tänä vuonna NHL:ssä 17 vuotta pelanneet ruotsalaisveljekset Daniel ja Henrik Sedin, ruotsalainen Daniel Alfredsson ja kanadalainen Roberto Luongo. Lisäksi galleriaan nimettiin jo edesmennyt kanadalainen Herb Carnegie lajiin suuren jäljen jättäneenä vaikuttajana.

– Kun katsoo, ketä muita on valittu, niin kyllähän sitä hienoon porukkaan pääsee. Ei voi tuntua kuin hyvältä, Sallinen painottaa.

Taustalla upea ura

Sallisen palkintokaappi on vertaansa vailla.

Naisten jääkiekkomaajoukkueessa Sallinen saavutti MM-hopean lisäksi kuusi MM-pronssia, kaksi olympiapronssia ja kolme EM-kultaa. Hänestä tuli vuonna 2018 Pyeongchangissa 44-vuotiaana vanhin olympiamitalin voittanut kiekkoilija. Ensimmäisen olympiamitalinsa hän nappasi jo Naganossa 1998, kun naisten jääkiekko oli ensi kertaa olympiaohjelmassa.

Naisten SM-liigassa Sallinen pelasi yhteensä 11 kautta. Sallinen voitti viisi SM-kultaa, joista kolme oli JYPin riveissä. Monilahjakkuutena tunnettu Sallinen on pelannut myös pesäpalloa huipputasolla. Hänet on valittu kolmesti vuoden naispesäpalloilijaksi.

Sallisen paita jäädytettiin Jyväskylässä kattoon vuonna 2019. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Tästäkin huolimatta Sallinen oli hieman yllättynyt valinnastaan. Sallinen on nimittäin ensimmäinen eurooppalainen nainen, joka on saanut nimityksen kunniagalleriaan.

– En ollut aluksi varma, että onko tämän Hockey Hall of Fame vain Pohjois-Amerikassa pelanneille. Näköjään oli mahdollisuus päästä, vaikka en itse ole pelannut ollenkaan Pohjois-Amerikassa, Sallinen sanoo.

Vuonna 1943 perustettu Hockey Hall of Fame sijaitsee Kanadan Torontossa. Hall of Fameen voidaan valita kunakin vuonna enintään neljä miespelaajaa ja kaksi naispelaajaa. Valinnoista päättää 18-jäseninen komitea, jonka jäsenistä 15:n pitää puoltaa valintaa. Ensimmäiset naiskiekkoilijat valittiin kunniagalleriaan vuonna 2010.

Sallinen työskentelee nykyään fysioterapeuttina Ruotsissa sekä virassa julkisella sektorilla että oman yrityksen parissa miehensä Petterin kanssa.

Sallinen paljastaa vielä, ettei aio enää jatkaa valmennustehtävissä HV71-joukkueen apuvalmentajan pestin jälkeen.

– Olen jättäytynyt jääkiekon osalta valmennushommista kokonaan pois. Kokeilin reilun kauden, miltä se tuntuu. Tykkään kuitenkin fysioterapeutin työstä niin paljon, että tein valinnan jatkaa sillä tiellä. Ajankäytöllisesti en kyennyt molempiin yhtä aikaa, Sallinen avaa päätöstään.

Lue myös:

.
.