Hyppää sisältöön

Susijengillä jättimäiset panokset MM-karsintaottelussa Ruotsia vastaan – voitto takaisi herkulliset asetelmat jatkokarsintaan

Suomen miesten koripallomaajoukkue ei ole vielä koskaan selvinnyt MM-kilpailuihin karsintojen kautta. Yle Urheilu avaa tässä jutussa, miten koripallon MM-karsintasysteemi toimii.

Lauri Markkanen Suomen miesten koripallon A-maajoukkueen harjoituksissa Helsingissä 28. kesäkuuta 2022. Susijengi valmistautui MM-karsintaotteluihin Ruotsia ja Kroatiaa vastaan. Kuva: Lehtikuva

Suomen saldo ennen viimeisiä koripallon MM-karsintojen alkulohkopelejä on kolme voittoa ja yksi tappio. Asetelmat torstain loppuunmyytyyn Ruotsi-otteluun Espoossa ovat herkulliset.

Jos Susijengi päihittää Ruotsin, se lähtee karsintojen jatkolohkoon hienoista asemista, alkulohkonsa ykkösenä – ja voitto toisi samalla heti työrauhan uudelle päävalmentajalle Lassi Tuoville.

Panos Ruotsi-ottelussa on iso, sillä Suomella on jo tappio alla sinikeltaisia vastaan. Toinen häviö olisi paha takaisku MM-haaveille, mikäli Ruotsi etenee jatkopeleihin – niin kuin nyt näyttää.

Voitolla mahdollisuus MM-kisapaikkaan karsintojen kautta olisi parempi kuin koskaan, olkoonkin, että edessä olisi vielä kuusi tärkeää jatkokarsintamatsia.

Susijengillä on ennen tätä viikkoa alkulohkossaan tukeva ote MM-jatkolohkon paikasta, jonne yltävät alkulohkojen kolme parasta. Kroatia on hävinnyt neljästä pelistä kolme ja on ennen kahta päätöskierrosta vaaravyöhykkeessä jäädä ulos jatkosta.

Kroatian asetelmia nostaa kuitenkin se, että joukkue saa päätöspeleihin avuksi Utah Jazzin Bojan Bogdanovicin, LA Clippersin Ivica Zubacin ja ex-NBA-peluri Mario Hezonjan.

SijaMaaPelitVoitotTappiotTehdyt pisteetPäästetyt pisteetPiste-ero
1Suomi431308298+10
2Slovenia422325332-7
3Ruotsi422329325+4
4Kroatia413314321-7

Jatkolohkossa vastaan Saksa, Israel ja Viro?

Ennen kahta viimeistä kierrosta Suomi, Slovenia ja Ruotsi ovat vahvimmin ehdolla yhdessä D-lohkon kolmen parhaan (Saksa, Israel, Viro) seuraksi kuuden joukkueen MM-jatkolohkoon, josta kolme parasta yltää vuoden 2023 MM-turnaukseen.

Fiba-rankingissä Saksa on 11:ntenä, Israel 42:ntena ja Viro 49:ntenä. D-lohkon jumbona on ehkä yllättäen Puola (rankingin 13:s), joka voi vielä kuitenkin nousta jatkoon.

Oman säväyksensä mahdollisiin jatkopeleihin tuo vastustajien Suomi-kytkökset. Saksan päävalmentajana toimii kanadalais-suomalainen Gordon Herbert. Viroa luotsaa puolestaan Susijengin entinen apuvalmentaja Jukka Toijala. Israel ja Puola ovat puolestaan Suomen kanssa samassa alkulohkossa syyskuussa pelattavissa EM-kisoissa.

On siis mahdollista, että Susijengi kohtaa EM-alkulohkon vastustajia ensimmäisissä MM-jatkokarsintaotteluissa elokuun lopussa vain viikkoa ennen EM-kisojen alkua.

SijaMaaPelitVoitotTappiotTehdyt pisteetPäästetyt pisteetPiste-ero
1Saksa431293285+8
2Israel422295285+10
3Viro422281286-5
4Puola413271284-13

Alkusarjan kaikkien otteluiden pisteet lasketaan mukaan jatkolohkoon.

Susijengin alkulohkon päätöspeli pelataan vahvistunutta Kroatiaa vastaan sunnuntaina 3. heinäkuuta Rijekassa alkaen klo 21.00.

Teoriassa on vielä sekin vaihtoehto, että C-lohkon kaikki neljä korismaata päätyisivät kolmeen voittoon ja kolmeen tappioon. Se toki edellyttää sitä, että Ruotsi kaataisi Suomen ja Kroatia Slovenian vieraissa torstaina 30. kesäkuuta sekä Slovenia nujertaisi Ruotsin ja Kroatia Suomen päätöspeleissä sunnuntaina 3. heinäkuuta.

Korisuhteidet piste-erot ovat tässä vaiheessa vielä varsin pienet (Suomi +10, Slovenia -7, Ruotsi +4 ja Kroatia -7), joten kaksi mahdollista tappiota päätöspeleissä voisi jopa suistaa Susijengin pahimmassa tapauksessa lohkon jumboksi ja kokonaan ulos jatkokarsinnoista.

Slovenia vahvistunut Doncicilla ja Dragicilla

Suomella on ollut onnea siinä mielessä, että molemmat, voitolliset Slovenia-kohtaamiset käytiin samassa karsintaikkunassa ilman NBA-pelureita – olkoonkin, että Susijengi pelasi huikeaa korista niissä otteluissa. Päätöspeleissä Fiba-rankingin viidentenä komeilevaa Sloveniaa vahvistavat nimittäin NBA-tähdet Luka Doncic ja Goran Dragic.

Koripallon MM-kisat pelataan 1.–17.9.2023. Kisat järjestetään Aasiassa, jolloin ensimmäistä kertaa koripallon MM-kisoja isännöi useampi maa.

MM-kisat pelataan Filippiineillä, Japanissa sekä Indonesiassa. Hallitsevana maailmanmestarina turnaukseen lähtee vuoden 2019 turnauksen voittanut Espanja. Jatkokarsintoja pelataan elokuun lopun lisäksi marraskuussa sekä helmikuun lopussa. Euroopasta 32 joukkueen MM-kisoihin pääsee 12 maata.

Päivitetty 30.6. klo 9.55: Alkusarjan kaikkien otteluiden pisteet siirtyvät mukaan jatkolohkoihin.

Päivitetty 30.6. klo 10.30: Juttua vielä tarkennettu.

Lue myös:

.
.