Hyppää sisältöön

Helmareiden kovaluinen keskikentän johtaja kertoo, miksi hän rentoutuu vapaa-ajalla kirjoittamalla – nuorille lupauksille ytimekäs ohje

Eveliina Summanen kertoo, että yksi unelma on pysynyt samana läpi uran: maajoukkue.

Eveliina Summanen Helmaritähdet-dokumentissa
Eveliina Summanen Helmaritähdet-dokumentissa

"Pidän ajatuksen, joillekin ehkä kammottavasta, kontrolloimattomasta juoksusta. Pidän ajan katoavaisuudesta ja elämän hukkumisesta. Pidän tunteista, niin hyvässä kuin pahassa. Ne muistuttavat, että on elossa."

Vapaa-ajallaan Suomen maajoukkueen keskikentän avainpelaaja Eveliina Summanen kirjoittaa, koska siinä ei ole mitään rajoja. Se on vapaata ja vapauttavaa.

– Saa toteuttaa itseään, kuunnella oman pään sisäistä juoksua, mitä ikinä siellä tapahtuukaan.

Runoja, esseitä, päiväkirjamerkintöjä... Ja on Summanen avannut elämäänsä myös kotisivujensa blogissa, jossa nousevat esille niin elossa olosta muistuttavat tunteet kuin Summasta jalkapalloilijana kuvaava määrätietoisuus.

– Tiedän itse, millä tasolla pystyn jo pelaamaan, ja kaikki sen alle on liian vähän. Harva jalkapalloilija on mikään viilipytty ja välillä tunteet ottavat vallan, eikä niitä pidäkään piilotella. Tunteet kuuluvat lajiin. Lopulta ne pallot pitää kuitenkin käydä keräämässä, kunhan on hetken rauhoittunut, Summanen on kirjoittanut.

– Kirjoittaminen voi olla kaikkea ihan muuta paitsi jalkapalloa. Sen avulla pääsee irti, sen avulla mahdollisuudet ovat rajattomia, pohtii Summanen Matias Aution ohjaamassa Helmaritähdet-lyhytdokumentissa.

Koko lyhytdokumentin Eveliina Summasesta löydät tämän jutun lopusta.

24-vuotias Summanen siirtyi tammikuussa 2022 Englannin Superliigassa pelaavaan Tottenhamiin, jossa pelasi jo Helmareiden kapteeni ja maalivahti Tinja-Riikka Korpela.

Superliiga on viime vuosina nostanut profiiliaan vauhdilla. Miesten Valioliigan seurat ovat panostaneet naisten sarjaan. Vuonna 2011 perustetusta liigasta tuli kaudella 2018–19 täysammattilaisliiga. Barclays-pankki, joka on toiminut aiemmin miesten Valioliigankin nimisponsorina, solmi Superliigan kanssa sponsorisopimuksen.

Vuonna 2021 urheilumediajätti Sky Sports ja Britannian yleisradioyhtiö BBC tekivät kolmen vuoden sopimuksen Superliigan kanssa. Superliigan tv-oikeudet myytiin ensimmäistä kertaa erillään miesten sarjojen lähetysoikeuksista.

Eveliina Summanen murtautui siirtonsa jälkeen nopeasti Tottenhamin avauskokoonpanoon. Hän pelasi keväällä Tottenhamin kaikissa liigaotteluissa. Lontoolaisseura sijoittui 12 joukkueen Superliigassa viidenneksi. Kuva: Tottenham Hotspur FC / Getty Images

Kun Helmarit selvisi EM-kisoihin, pelasi Summanen jokaisessa ottelussa avauskokoonpanossa. Tosin Suomen kokoonpano on ollut viime vuosina muutenkin hyvin vakio.

Kirjoittamisen lisäksi Summanen rentoutuu luonnossa.

– Luonnossa ajatus ei ehkä kulje. Kun mieli on tyhjä, se on tyhjä uusille ideoille ja ihan täysin uusille ajatuksille, hän nauraa.

Kovuutta poikien kanssa pelaamisesta

Summanen on kotoisin Lappeenrannasta, jossa hän pelasi PEPOssa niin poikien kuin tyttöjenkin joukkueessa. Esimerkiksi pelattuaan jo naisten pelejä siirtyi hän hakemaan kovempia haasteita PEPOn B-poikien joukkueeseen.

– Siirryin teini-ikäisenä takaisin poikajoukkueeseen, josta en tuntenut kuin pari pelaajaa. Se oli tosi jännittävää, varsinkin teini-ikäisenä, kun alkaa käymään läpi kaikkia muitakin juttuja elämässä.

Kohti naisten pääsarjoja ratkaisu oli hyvä. Sekä fyysiset että tekniset ominaisuudet kehittyivät harppauksin parin vuoden aikana poikajoukkueessa.

– Lappeenrannassa silloin tehty työ on kantanut hedelmää. En olisi mistään muualta saanut sitä, mitä se minulle jalkapalloilijana antaa, kiittelee Summanen.

Eveliina Summanen upotti rangaistuspotkun MM-karsintaottelussa Suomi–Georgia huhtikuussa 2022. Kuva: Tomi Hänninen

Kun lukee haastatteluita Summasesta tai hänet tuntevista, nousee esiin yleensä päämäärätietoisuus. Sellainen Summanen oli jo nuorena.

Summanen on kertonut aiemmin haastatteluissa, että poikien joukkueessa hän oli ainoana naispuolisena jäsenenä tavallaan yksin. Vastustajajoukkueilta tuli ikäviä kommentteja. Ratkaisu oli joka tapauksessa tarpeellinen ja toimiva, koska Lappeenrannassa ei ollut riittävän tasokasta naisten tai tyttöjen joukkuetta.

– Se oli iso muutos. Tyttöjen ja poikien treenit ja pelit ovat aika eritasoisia kovuudeltaan. Ensimmäisissä treeneissä sai tuntea sen kovuuden. Pojat eivät yhtään varoneet, mikä oli hyvä asia, Summanen muisteli Ylen jutussa 2018.

Keskikentän johtaja

Lappeenrannasta hän hakeutui Helsinkiin Mäkelänrinteen urheilulukioon ja debytoi naisten pääsarjassa HJK:ssa. Urheilulukioon Summanen oli halunnut jo ala-asteikäisestä – kenties yksi merkki päämäärätietoisuudesta sekin. 16-vuotiaana Summanen muutti yksin Helsinkiin.

– Se oli ensimmäisiä askeleita epämukavuusalueelle, kun asuin eri kaupungissa yksin. Oli jännittävää tulla isoon kaupunkiin, mutta koulu auttoi rytmittämään elämää, Summanen on kertonut.

Eveliina Summanen ja Ranskan Clara Mateo kamppailivat pallosta maajoukkueturnauksessa helmikuussa 2022. Suomi jäi tuossa ottelussa Ranskan jalkoihin 0–5. Kuva: Getty Images

Helmareiden päävalmentaja Anna Signeul on verrannut Summasta keskikenttälegenda Anne Mäkiseen. Suomalaisen jalkapalloilun Hall of Fameen vuonna 2012 nostettu Mäkinen oli keskikentän johtaja, joka teki hienon uran muun muassa Ruotsissa ja USA:ssa.

– Anne oli yksi maailman parhaista pelaajista parhaimmillaan. Heillä on paljon samoja ominaisuuksia, ja kuten Anne, myös Eveliina osaa keskikentän keskustan pelaajana tehdä kaikkea. Eveliina prässää hyvin ja nopeasti, ja hän on sellainen keskikentän johtaja kuten Annekin, Signeul suitsutti.

MM-karsinnoissa 2018 Summanen täräytti maajoukkueuransa ensimmäisen maalin hurjalla kaukolaukauksella Serbiaa vastaan. Tosin lopulta osuma merkattiin omaksi maaliksi, kun pallo kimposi yläriman ja Serbian maalivahdin Milica Kosticin kautta verkkoon.

Eveliina Summanen juhli kaukolaukausosumaansa Serbia-vierasottelussa kesällä 2018. Kuva: All Over Press

"Helmarit on perhe"

Ainoa unelma, joka läpi Summasen uran on pysynyt samana, on Helmarit.

– Helmarit merkitsee ylpeyttä. Sitä, että saa edustaa Suomea. Helmarit on perhe.

Maajoukkueessa Summanen on tärkeä osa hyökkäyspelin rakentamista, minkä lisäksi hän tuo maalinteko- ja erikoistilanneuhkaa loistavan potkutekniikkansa ansiosta. Puolustussuunnan Summanen saa kiitosta muun muassa pallonriistoistaan, kovasta ja fyysisestä pelitavastaan.

Eveliina Summanen ei kaihda koviakaan otteita. Erotuomari Louise Saunders puhutteli Summasta Tottenhamin ja Arsenalin ottelussa toukokuussa. Kuva: Tottenham Hotspur FC / Getty Images

Summaselle jalkapallo ei kuitenkaan ole vain jalkapalloa.

– Siihen kuuluu kaikki muukin. Se, miten joukkueessa pelaaminen kasvattaa sosiaalisesti, ja se on oikeasti tärkeätä, miten toimit joukkueessa.

Nuorille tyttöfutaajille Summanen lähettää tärkeän viestin: uskalla unelmoida.

– Naisten jalkapallo kehittyy koko ajan. On oikeasti mahdollisuus tehdä siitä ammatti.

– Dream big.

Katso koko neljäminuuttinen minidokumentti Eveliina Summasesta alta.

Helmareiden tähtipelaaja Eveliina Summanen tykkää kirjoittaa vapaa-ajallaan. Summanen taustoittaa tarinaansa maailman huipulle Helmaritähdet-sarjassa.

Lue lisää:

.
.