Hyppää sisältöön

Maailmanmestari Kim Leppäsen harjoituksista tulee mieleen amerikkalaiset poliisisarjat – ampujien suosikkilaji vaatii kovaa kuntoa, tarkkaa silmää ja älyä

Practical-ammunta kasvattaa vauhdilla suosiotaan Suomessa. Viikonloppuna Salon SM-viikolla käytävissä SM-kisoissa on ennätysmäärä osallistujia.

Maailmanmestari Kim Leppänen harjoituksissa

Lattia tömisee ja ilmassa suhahtelee, kun practical-ammunnan maailmanmestari Kim Leppänen pudottelee tauluja. Meno on kuin amerikkalaisessa tv-sarjassa, jossa poliisi ottaa huoneen haltuun jämäkin ottein. Maailmanmestari liikkuu tomerasti huoneeseen rakennetuissa lavasteissa, valitsee taulun kerrallaan ja lopulta nopeilla liipaisimenvedoilla kaataa ne alas yksi kerrallaan.

Leppänen on saapunut Tampereen Urheiluampujien treenihalliin virittämään kisakuntoaan, sillä viikonloppuna Salon SM-viikolla kilpaillaan Practical Action Airin SM-kisa. Kisan ratkaisuhetkiä voi seurata sunnuntaina suorana Yle Areenasta.

Practical on tällä hetkellä Suomen nopeimmin kasvava ammuntalaji, joka viehättää monipuolisuudellaan. Vauhdikkaassa lajissa yhdistyvät fyysinen suoritus, ampuma- ja aseenkäsittelytaito sekä taktinen älykkyys.

– Tämä on monipuolinen laji, jossa ammutaan pisteitä, jotka jaetaan käytetyllä ajalla. Tässä mitataan A-, C- ja D-osumia, kaadettuja peltitauluja ja aikaa. Ampumatehtävä pitäisi siis ratkaista mahdollisimman nopeasti ja tarkasti. Ei auta olla liian nopea, jolloin ei osu tai ylitarkka, jolloin on hidas, maailmanmestari Leppänen kertoo.

Lajissa ratkotaan ampumatehtäviä, joissa kilpailijat voivat käyttää omaa luovuuttaan nopeimman suorituksen tekemiseksi. Muunneltaville radoille asetellut taulut saa ampua haluamassaan järjestyksessä, eli esimerkiksi tarvittavat lippaanvaihdot voi suunnitella ampujalle parhaiten sopiviin väleihin.

Yksi lajin viehätys on siinä, että ampumatehtävä ja radat eivät ole vakioituja, vaan ne tulevat kilpailijoille yllätyksinä.

– Tulevan SM-kisan rata on haastava. Siellä on pitkiä ampumamatkoja ja vaikeita ampuma-asentoja. Radalla on esimerkiksi niin sanottu Cooperin tunneli, jossa kilpailija saa sakkoja siitä, jos liikuttaa tunnelin rakenteita. Mutta ei siellä nyt mitään ihan kiusantekoa kuitenkaan ole, mutta haastetta kyllä riittää, kilpailun apulaisjohtaja Oskari Sivula nauraa.

Sulavaa liikettä ja harkittuja laukauksia

Salossa viikonloppuna kilpailtava practicalin SM-kisa on ilma-aseilla käytävä Action Air -kilpailu. Action Air on usein practical-ampujien harjoitus- ja talvikauden laji. Kim Leppänen kilpailee kesäkaudella normaalisti ruutiaseilla, mutta myös kuula-ase on tarkka huippuampujan käsissä.

– Kyllä nämä tarkkoja ovat, kunhan suhteutetaan se tarkkuus ampumaetäisyyteen. Action Air ammutaan sisätiloissa, jossa ei ole tuulta ja ampumamatkat ovat maksimissaan 15–20 metriä. Laadukkaalla aseella osuu juuri sinne, mihin tähtää. Taitolajissa kaluston pitää olla kilpailukykyinen, jotta päästään oikeasti mittaamaan sitä taitoa, eikä kaluston eroja, Leppänen toteaa.

SM-viikon Salon kilpailun loppuratkaisut nähdään sunnuntaina suorana Yle Areenassa klo 13.45 alkaen mobiililaittein tuotetussa tapahtumastriimissä. Lajia ei ole aiemmin juuri suorissa lähetyksissä nähty, joten maailmanmestari Kim Leppänen kertoo, mihin historiallisessa Areena-debyytissä kannattaa kiinnittää huomiota.

– Jos ampujan liike näyttää ulospäin dynaamiselta, eikä siinä ole hirveästi ylimääräisiä liikkeitä, niin se yleensä tarkoittaa nopeaa aikaa. Ylimääräisiä laukauksia ei saisi tulla. Vaikka kuteja lähtisi pam, pam, pam, mutta taulut eivät kaadu samassa tahdissa, niin aikaa kuluu hukkaan. Kaveri, joka liikkuu sulavasti ja käyttää sen verran kuulia mitä taulujakin on, niin hän on luultavasti korkealla tuloksissa, Leppänen kuvailee.

Lue myös:

.
.