Hyppää sisältöön

Suunnistuksen MM-mitaleita rohmunnut ja Tove Alexanderssonin päihittänyt brittitähti Megan Carter-Davies yllättää haastattelussa – puhuu suomea

Tanskan MM-kisoissa ensimmäiset arvokisamitalinsa napannut Carter-Davies päätyi suomalaiseen suunnistusseuraan sattumalta.

Megan Carter-Davies on murtautunut Tanskan MM-kisoissa maailman huipulle. Kuva: Kell Sønnichsen

– Minä olen suunnistaja, Britannian maajoukkuesuunnistaja Megan Carter-Davies ääntää melko sujuvalla Suomen kielellä puhelimessa.

Miten Britannian kärkinimiin kuuluva suunnistaja osaa kieltämme? Vastaus löytyy Nurmijärveltä. Carter-Davies on edustanut paikallista seuraa Rajamäen Rykmenttiä suunnistuksen suurviesteissä jo vuodesta 2015 lähtien. Walesilainen päätyi seuraan sattumalta.

– Poikaystäväni Ben Mitchell (myös maajoukkuesuunnistaja) halusi juosta Jukolassa. Läheisessä yliopistossa Walesissa opiskellut Rajamäen virolaissuunnistaja Sander Vaher ehdotti, että voisimme juosta joukkueen riveissä.

Pariskunta on edustanut Rykmenttiä viestikilpailuissa siitä lähtien.

– Seura on mahtava, pidämme sen rennosta ilmapiiristä. He antavat meille paljon mahdollisuuksia harjoitella ja kilpailla joukkueen kanssa. Järjestely sopii meille täydellisesti, suunnistaja kertoo Yle Urheilulle.

Carter-Davies on osallistunut kansainvälisiin kilpailuihin jo pienestä pitäen. Kuva: IOF / William Hollowell

Carter-Davies päätyi suunnistuksen pariin kahdeksanvuotiaana, kun hänen äitinsä vei hänet paikallisen seuran harjoituksiin. Siitä tie vei ensin Walesin ja sitten Ison-Britannian juniorijoukkueisiin. Kisamatkoja Pohjoismaihin alkoi kertyä.

– Se antoi minulle paljon kokemusta suunnistuksesta ja kansainvälisistä kilpailuista jo nuoresta pitäen. Olen oppinut paljon. Se on johtanut tähän pisteeseen.

Supertähti Alexanderssonkin jäi taakse

Carter-Davies, 26, saavutti mitalin jokaiselta matkalta MM-sprinteistä: kolme kilpailua, yksi kultamitali ja kaksi hopeaa. Hänellä ei ollut aiempia mitaleita aikuisten arvokisoista.

Hän ankkuroi sunnuntaina joukkueensa sprinttiviestin kakkossijalle ja taisteli itsensä knock-out -sprintin palkintokorokkeelle tiistaina. Molemmilla kerroilla edelle jäi vain lajin ylivoimainen tähti Tove Alexandersson. Sama asetelma oli myös toukokuussa käydyssä maailmancupin knock-out -kisassa.

Torstain sprinttikisassa Alexandersson ei yltänyt parhaimpaansa ja brittisuunnistaja pääsi juhlimaan maailmanmestaruutta.

– Olen todella yllättynyt, en odottanut kisalta paljoa. Pysähtelin kisan aikana paljon varmistamaan reittejäni, enkä ajatellut meneväni yhtä vauhdikkaasti kuin Tove, Carter-Davies kommentoi voiton jälkeen järjestäjien haastattelussa.

Sprintissä menestyvä suunnistaja ei kuitenkaan miellä itseään puhtaaksi sprintteriksi.

– Rakastan metsäsuunnistusta eniten. Sprinttimatkatkin ovat todella mukavia, olen treenannut niitä enemmän tänä vuonna menestyäkseni MM-kisoissa.

Tuttu näky knock-out -sprintin palkintokorokkeella: Ruotsin Tove Alexandersson juhlii kultaa. Carter-Davies hopealla ja Hollannin Eef van Dongen pronssilla. Kuva: Kell Sønnichsen

Rajamäen Rykmentin joukkueenjohtaja Seppo Varmavuon mukaan läpimurtokauttaan tekevän Carter-Daviesin kehityskaari on ollut nähtävissä.

– Ennakkoon tiedettiin, että Megan on hyvässä kunnossa ja panostanut juuri sprinttiin.

Juoksuvoima ja -nopeus ovat näkyneet brittisuunnistajien suorituksissa.

– Siellä vauhtiharjoittelu on ihan erilaista kuin Suomessa. Mielestäni Suomessa on rumasti sanottuna totuttu nysväämään teknisessä ja yksityiskohtaisessa suunnistuksessa vauhdin sijaan. Suunnistuksesta on tullut vauhtilaji. Sprintissä se korostuu, Varmavuo pohtii.

Aktiivinen jäsen

Carter-Daviesin seurakaverit ovat seuranneet ykköstykkinsä menestystä innolla.

– Viestiliikennettä ja onnitteluja Meganille on ollut paljon seuramme ryhmächatissa. Koko seura on seurannut hänen tekemisiään tiiviisti, Varmavuo kertoi.

– Megan on tehnyt kovasti töitä sen eteen, että on päässyt tuohon kuntoon. Luottavaisesti, mutta myös jännittynein mielin olemme katsoneet kisoja.

Varmavuo kuvailee Walesissa pääosin asuvaa ja harjoittelevaa Carter-Daviesia sosiaaliseksi ja valoisaksi henkilöksi, joka pitää yhteyttä etenkin seuran nuoriin ja osallistuu innokkaasti tapahtumiin etänä, jos ei pääse paikalle.

– Suomen kieli tuntuu olevan hänelle tärkeä, hän on opetellut sitä systemaattisesti.

Ison-Britannian ykkösnimi

Torstain kilpailun voittaja Carter-Davies saavutti ensimmäisenä brittinaisena kultaa ja hopeaa sprinttimatkoilla MM-kisoissa. Vuonna 2005 Heather Monro ylsi sprinttipronssille. Yvette Baker saavutti 1990-luvulla MM-kisoista metsämatkoilta yhden kultamitalin, kaksi hopeaa ja pronssin.

Alice Leake täydensi Ison-Britannian päivän ottamalla torstain väliaikakisasta pronssia. Kaksikon väliin toiseksi sijoittui Sveitsin Simona Aebersold.

Carter-Davies ankkuroi joukkueensa toiseksi sprinttiviestissä. Kuva: Kell Sønnichsen

Carter-Davies nousi maansa toiseksi eniten MM-mitaleita voittaneeksi suunnistajaksi ja oli kisojen paras naissuunnistaja Tove Alexanderssonin kanssa. Hän saavutti yhden kullan ja kaksi hopeaa. Alexanderssonin saldo oli puolestaan kaksi kultamitalia.

Carter-Davies ei ottanut paineita ennen mestaruuteen päättynyttä viimeistä kilpailua.

– En ole menestynyt perinteisessä sprintissä kovin hyvin tänä vuonna, mutta katsotaan, mitä tapahtuu. Pidän oman suunnistuksen hanskassa ja juoksen niin kovaa kuin pääsen.

Päivitetty 1.7. kello 9.54: Muokattu juttua Carter-Daviesin sprinttimestaruuden jälkeen.

Lue lisää:

.
.