Hyppää sisältöön

Yleisurheilulegendan poika hämmästyttää kehityksellään ja ennätyksellään – "Teknisesti hän on paljon parempi kuin isänsä"

Virgilijus Alekna dominoi aikoinaan kiekkokisoja. Nyt hurmaa hänen poikansa Mykolas Alekna.

Mykolas Alekna on tämän kauden maailmantilastossa viidentenä. Kuva: Getty Images for European Athlet

Legendaarinen sukunimi on palannut yleisurheilukisojen kärkisijoille. Liettuan Virgilijus Alekna on kiekonheiton yksi suurimmista legendoista.

Alekna voitti uransa aikana kaksi olympiakultaa, kaksi maailmanmestaruutta sekä ison kasan muita mitaleita. Hänellä on hallussaan kaikkien aikojen toiseksi pisin kiekkokaari, 73,88.

Pienen tauon jälkeen Alekna viskoo jälleen kansainvälisen luokan kaaria. Nyt pitkien kaarien viskoja on kuitenkin Aleknan 19-vuotias poika, Mykolas Alekna.

Mykolas Alekna on ollut alkukaudella yleisurheilumaailman mielenkiintoisimpia nuoria nimiä. Viime vuonna sekä nuorten EM- että MM-kultaa voittanut Alekna on parantanut miesten kahden kilon välineellä ennätystään hulppeat viisi ja puoli metriä lukemiin 69,00.

Ennätysheitto syntyi viime viikonloppuna Liettuan mestaruuskisoissa. Siellä hän jätti taakseen viiden vuoden takaisen maailmanmestarin, Andrius Gudziuksen.

– Jos 19-vuotiaana heität kahden kilon kiekkoa 69 metriä, onhan se ihan hemmetin kova tulos. Ihan älytön, kiekonheittovalmentaja Anssi Mäkinen hehkuttaa.

Virgilijus Alekna voitti urallaan kaksi olympiakultaa. Tässä hän heittää Ateenan 2004 kisojen voittoon. Kuva: Getty Images

Teknisesti hyvä

Isä Alekna jyräsi aikoinaan fyysisillä ominaisuuksillaan. Myös pojalla on raameja, mutta Mäkisen mukaan nuorempi Alekna erottuu etenkin teknisesti.

– Hän on tosi tekninen, nopea ja taitava jätkä. Perusfysiikkaa on pakko olla. Ei 69 metriä heitetä heiveröisellä voimatasolla ja tehontuotto-ominaisuuksilla. Teknisesti hän on tosi hyvä ja paljon parempi kuin isänsä.

– Virgilijus on jumalattoman kokoinen. Hänellä on tosi iso syliväli.

Nuorten sarjassa käytettävää 1,75 kilon kiekkoa Alekna sinkautti viime vuonna lähes 70 metriä. Nyt hän heittää ensimmäistä kauttaan kahden kilon kiekkoa.

Aleknan kehitys on ollut huimaa.

– Kyllä hän on isäänsä tullut ihan selkeästi. Heittäminen on hyvin nopean, rytmikkään ja tehokkaan näköistä. Ei ole siis ihme, että kiekko lentää noin hyvin.

Isän päihittäminen veisi kauas

Alekna on tämän hetken maailmantilastossa hienosti viidentenä. Edellä ovat vain Ruotsin Daniel Ståhl (71,47), Slovenian Kristjan Ceh (71,27), maanmies Gudzius (69,39) sekä Itävallan Lukas Weisshaidinger (69,11).

Alekna kilpailee torstana illalla Tukholman Timanttiliigassa. Se on hänelle tähänastisen uran isoin kisa.

Mäkinen peräänkuuluttaa malttia 19-vuotiaan Aleknan kohdalla.

– Siellä ovat konkarit Ståhl ja Gudzius sekä nuoret haastajat Ceh ja Alekna. Kyllähän se tuo mukanaan vipinää arvokisoihin.

– Hän ei välttämättä vielä pysty haastamaan kokeneimpia kavereita. Hermopaine voi olla liian kova. Jos tulevaisuudessa kehitys jatkuu, hän voi pistää faijaansakin paremmaksi. Silloin ollaan kaukana.

Silloin puhuttaisiin uudesta maailmanennätyksestä. Se on Jürgen Schultin 1986 heittämä 74,08.

Päivitys kello 17.45: Korjattu viimeisen kappaleen ensimmäisestä virkkeestä nimivirhe.

Lue myös:

.
.