Vuosi sitten Kalevan kisoissa Kasperi Vehmaa hyppäsi urheilu-uutisten otsikoihin. Pimenevässä illassa Tampereella, Ratinan stadionilla Kasperi ponkaisi pituushyppykisan viimeisellä kierroksella 749 ja meni johtoon.
– Siinä tuli jotkut onnittelemaan ennen viimeisiä hyppyjä ja taisinpa sanoa heille, että toivottavasti joku hyppää ohi. 16-vuotiaalle olisi riittänyt pelkkä mitalikin, Kasperin isä Janne Vehmaa muistelee.
Viisi hyppääjää kävi vielä lankulla, mutta Kasperin johto pysyi, ja hämmentynyt nuorukainen lähti tuulettamaan aikuisten Suomen mestaruutta. Taakse jäi muun muassa EM-kisoissa käyneitä konkareita.
– Olihan se kova juttu. Ilolla otettiin kulta vastaan ja hyvinhän sen poikakin otti.
Kasperi ei ole kuitenkaan ainoa Vehmaa, josta vielä kuullaan yleisurheilukentillä.
Isosisko Essin, 20, vahvimmat lajit ovat pituus ja 100 metrin aidat, josta hän viime vuonna nappasi 19–22-vuotiaiden Suomen mestaruuden.
– Kisat ovat tosi kovatasoisia. Junnuista nousee koko ajan hirveästi uusi kovia juoksijoita. Huiput ovat innoittajia, Essi toteaa pika-aitabuumista.
Kasperin kaksosveli Rasmus juoksi pari viikkoa sitten pika-aidat aikaan 13,44, jolla pääsee jopa maailmantilastossa kärkisijoille. 17-vuotiaiden aitakorkeus on 15 senttiä alempi kuin aikuisten, eli tuloksia ei toki voi täysin verrata aikuisten sarjan aikoihin.
– Hyvältä tuntuu nähdä, että maailman tasolla pärjää parhaille ja haluaisin olla ihan ykkönenkin. Tästä se työnteko vasta alkaakin, Rasmus sanoo.
Kova kilpailuvietti jo kotipihalla
Vehmaan kolmikon yleisurheileminen alkoi jo kotipihalla. Essin johdolla lapset juoksivat taloa ympäri ja kilpailuvietti oli kova heti alusta alkaen.
– Taisin aika usein se pomo olla tai yritin olla. Tietysti veljet tappeli aika paljon ja sain olla välikätenä välillä, Essi muistelee.
Itsekin kilpaa juossut isä Janne valmensi Lappeenrannan Urheilu-Miesten joukkueessa, joten kotipihalta oli luontevaa siirtyä legendaariselle Kimpisen kentälle.
Vuosien varrella Kimpisellä on vietetty paljon aikaa ja siniset radat ovat tulleet tuttuakin tutummiksi.
– Tätä voisi sanoa toiseksi kodiksi. Täällä on aina kiva kisailla ja tänne on aina mukava tulla. Jos tänne tulee huonoilla fiiliksillä, niin täältä lähtee hyvillä fiiliksillä, Rasmus sanoo.
Vaikka urheilu on siirtynyt kotipihalta isompiin ympyröihin, perhe on edelleen tärkeä.
– Perhe on ollut kilpailuihin innoittaja, koska olemme niin kilpailuhenkisiä ja on kisailtu aina. Ja tietysti myös tuki ja turva, Essi sanoo.
EM-kisoista sopii odottaa menestystä
Treeni ja koulu täyttävät päivät tehokkaasti. Kasperi sanoo, että aikaa jää silti myös kavereille ja pleikkarille. Essi on tuore ylioppilas, ja pojat aikovat monen urheilevan nuoren tavoin suorittaa lukion loppuun neljässä vuodessa.
Tavoitteista kysyttäessä kolmikolta saa erilaisia vastauksia. Ylöspäin on kaikilla suunta, mutta Rasmus muita avoimemmin lausuu ääneen toiveen juoksemisesta olympiakisoissa. Vuosi olisi joko 2028 tai 2032.
Kaksospojat pääsevät ottamaan muiden maiden urheilijoista mittaa ensi viikolla Jerusalemissa pidettävissä alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa.
Mitalia sopii odotella, sillä Rasmus on tilastoissa Euroopan kakkonen ja Kasper pituuden nelonen.
Kalevan kisoissa Kasper hyppäsi kultaan tuhansien ihmisten silmien edessä ja myöntää, että yleisö sytyttää.
– Kyllä se tuo aina oman tunnelman ja tsempin kisaan ja muuhunkin tekemiseen, kun yleisö on kannustamassa mukana.
Toivoa sopii, että että Givat Ramin stadion Jerusalemissa pullistelee katsojista.
Lue myös: