Hyppää sisältöön

EM-kenraalista tuli tappio, mutta Helmareiden tehohyökkääjä Linda Sällström keskittyi positiivisiin asioihin – "Viimeistelyä vaille valmista"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue ei ole viime aikoina päässyt juhlimaan voitoilla. Pelaajat ovat kuitenkin luottavaisina siihen, että ensi viikolla alkavissa EM-kisoissa joukkue venyy parhaimpaansa.

Suomi pystyi Hollantia vastaan rakentamaan useamman maalipaikan, mutta viimeistely ontui. Linda Sällström uskoo tilanteen muuttuvan EM-kisoissa. Kuva: Tomi Hänninen

Oletko sinä Suomen kovin Futistietäjä? Kerro, kuka voittaa kenet ja millä tuloksella kesän EM-kisoissa. Kisaat Futistietäjässä myös huimista palkinnoista. Kesän kuumimpaan futispeliin pääset tästä.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue hävisi EM-kenraaliottelunsa Hollannille 0–2, mutta joukkueen kapteeni, maalivahti Tinja-Riikka Korpela ja hyökkääjä Linda Sällström näkivät ottelussa paljon hyvää. Jos maanantaina pelatussa maaottelussa maailmanlistan 13:ntena oleva Japani pyöritti Suomea 5–1-lukemin, oli tällä kertaa Helmareiden peli huomattavasti parempaa.

– Meillä oli pallollisena paljon enemmän kärsivällisyyttä ja pelasimme fiksummin silloin, kun meillä oli pallo. Saimme paljon pidempiä hyökkäyksiä kuin Japania vastaan, Sällström ruoti joukkueen peliesityksiä.

Sällströmin mielestä joukkue onnistui siinä, mitä se hakikin. Silloin kun pelaajilla oli sauma lähteä eteenpäin, se tehtiin maltilla. Myös Hollannin kenttäpuoliskolle päästyään hyökkääjät yrittivät korostaa malttia.

– Pidetään palloa ja etsitään se oikea hetki, milloin lähdetään yrittämään maalintekoa. Minusta onnistuimme siinä hyvin. Samoin prässipelissä. Noudatimme niitä asioita, joista olimme puhuneet, Sällström sanoi.

Ei suuria ongelmia pelillisissä asioissa

Suomen saldo viimeaikaisista peleistä on ollut heikko, sillä se on voittanut viimeisistä yhdeksästä ottelustaan ainoastaan MM-karsintalohkon heittopussin Georgian. Sällström ja Korpela katsovat tällä hetkellä mieluummin pelillisiä asioita ja niiden kehittymistä kuin tuloksia.

Suomi on leireillyt tiistaista lähtien Hollannissa ja harjoitellut muun muassa boksipuolustusta, joka oli joukkueen heikoin lenkki Japani-ottelussa. Lauantain ottelussa Suomen puolustus pystyikin blokkaamaan huomattavasti paremmin vastustajan jo laidoilla, eikä vaarallisia keskityksiä tullut maalille asti.

Japani-ottelu oli suomalaispelaajille ensimmäinen peli yhdessä sitten huhtikuun MM-karsintojen, joten yhteispeli oli pelaajien mielestä hieman ruosteessa. Toinen perättäinen tappio ei tietenkään ollut mieleen, mutta Korpelan mielestä Hollanti-ottelu näytti jo joukkueen normaalilta peliltä.

Korpela myös muistutti, että vastassa oli hallitseva Euroopan mestarijoukkue ja maalintekijä Vivianne Miedema on hänen mielestään tällä hetkellä maailman paras hyökkääjä.

Tinja-Riikka Korpela tietää, että EM-kisoissa hän joutuu kovaan prässiin. Hän on kuitenkin valmis huipputorjuntoihin. Kuva: Tomi Hänninen

– Kun hän pääsee paikoille, niin hän harvoin erehtyy. Se oli pienestä kiinni. Mielestäni tuo oli meiltä tosi hyvä esitys. Hollanti ei hirveästi päässyt maalipaikoille noiden kahden lisäksi. Kamppailimme tasapäin ja pääsimme jopa maalipaikoille hyvin. Tosi positiivinen esitys, ja tästä on hyvä jatkaa tosipeleihin, Korpela sanoi.

Sällström oli tyytyväinen siihen, että Suomen hyökkäyspelistä puuttui oikeastaan enää viimeinen silaus viimeistelystä.

– Viimeistelyä vaille valmista. Säästettiin maalit sitten kisoihin. Tässä on nyt koko viikko aikaa treenata sitä. Positiivista on, että tästä puuttuu enää vain noin pieni yksityiskohta. Ei ole mitään suurempia pelillisiä juttuja, mitä pitäisi tässä parantaa, Sällström sanoi.

Korpelan mukaan Suomen joukkueen viimeistelyleiri on ollut hyvä ja yhteispeli on parantunut niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Hän luottaa siihen, että Suomen puolustus toimii ensi viikolla alkavissa EM-kisoissa.

– Puolustus on ollut aina meidän kivijalkamme. Se on tasapainoinen, hyvin organisoitu, ja se lähtee sieltä hyökkääjistä asti. Koko joukkue on valmiina tekemään töitä joukkueen eteen. Sillä tavalla sen pitää toimia ensi viikolla ja tulevina viikkoina, Korpela sanoi.

Muutama prosentti lisää

Korpela uskoo, että joukkue on valmis EM-kisoihin, ja se on valmis näyttämään koko Euroopalle osaamistaan. Korpela tiedostaa, että hänellä riittää kiireitä Suomen maalilla, sillä vastassa ovat äärimmäisen kovat maat, Espanja, Saksa ja Tanska.

Saksa on tällä hetkellä maailmanlistalla viidentenä, Espanja seitsemäntenä ja edellisten EM-kisojen hopeamitalisti Tanska 15:ntenä. Suomi on maailmanlistalla sijalla 29.

– Haluan olla se pelaaja, joka pystyy joukkueen pelastamaan ja teen kaikkeni, että saamme hyviä tuloksia ja pisteitä kovia maita vastaan, Korpela vakuutti.

Sällströmin mielestä Hollanti-peli oli hyvä EM-kenraali, eikä Suomen tarvitse kuin skarpata vähän enemmän tulevissa otteluissa.

– Muutama prosentti tästä pelistä lisää tarvitaan. Meillä on tavoitteena mennä lohkosta jatkoon, ja se on minun mielestä ihan realistinen tavoite. Ei se helppoa tietenkään tule olemaan, sillä emme ole ennakkosuosikkeja tässä lohkossa. Mutta kaikki on mahdollista, Sällström vakuutti.

– Yksi peli kerrallaan, pidetään nolla omissa ja sitten laitetaan pari häkkiä vastustajan selän taakse, niin se on sitten siinä.

Englannissa pelattavat EM-kilpailut alkavat 6. heinäkuuta. Suomen ensimmäinen ottelu on 8. heinäkuuta Espanjaa vastaan. Yle näyttää EM-kisojen kaikki ottelut.

Lue myös:

.
.