Hyppää sisältöön

Maxhunin ja Markkasen loppuhetkien kolmoset nostivat Susijengin hekumalliseen koripallovoittoon Kroatiasta

Susijengi venyi tiukassa paikassa ja pystyi punnertamaan viimeisellä minuutilla 81–79-vierasvoiton Kroatiasta. Suomen koripallomiehet pääsevät mahtiasemista MM-jatkokarsintaan.

Kroatian Bojan Bogdanovic ja Suomen Sasu Salin tiukassa kaksinkamppailussa. Kuva: Lehtikuva

Suomen koripallomiehet kaatoivat MM-karsintojen alkulohkon päätösottelussa Kroatian 81–79 (43–34) ja lähtevät huippuasemista jatkokarsintaan, joka alkaa elokuussa kahdella ottelulla.

Koripallotrillerissä Edon Maxhunin kolmen pisteen heitto 23 sekuntia ennen loppua nosti Suomen pisteen päähän Kroatiasta, tilanteeseen 78–79. Kun Lovro Gnjidic sössi molemmat vapaaheittonsa, sai Suomi vielä 13 sekuntia aikaa hakea voittokoria. Lauri Markkanen upotti Petteri Koposen syötöstä kulmakolmosellaan 81–79-voittokorin 4,3 sekuntia ennen päätöstä.

Markkanen rikkoi vain sekunti ennen loppua Ivica Zubacia levypallotilanteessa ja sai viidennen virheensä joutuen suihkuun. Zubacilla oli paikka nostaa Kroatia jatkoajalle onnistumalla kahdessa vapaaheittossaan. LA Clippersin NBA-sentteri epäonnistui kuitenkin ensimmäisessä heitossaan, eikä Kroatia saanut jälkimmäisestä ohi heitetystä paikasta levypalloa eikä tarvittavaa korintekoyritystä.

– Kun Kroatia teki omat "runinsa" vapailla ja vähän vaikeammillakin heitoilla ja sai hengen päälle kolmannella jaksolla, me puhuttiin siitä, että pitää olla rohkea ja rauhoittua ja luottaa siihen, että kyllä ne heitot menevät sisään, Susijengin ratkaisijoihin lukeutunut Maxhuni pohti.

Maxhuni pelasi ottelussa 19 minuuttia ja kirjautti joukkueen ylivoimaisesti parhaan plus/miinus-lukeman +19.

– Meissä on kaikissa iso susi sisällä. Pelattiin järkyttävän kovaa koko neljäs jakso ja luotettiin siihen, että tullaan takaisin ja voitetaan. Jokainen tunsi paikkansa ja tiesi roolinsa.

Tuovi: Avauspuolisko karsintojen parasta Susijengiä

Suomen päävalmentaja Lassi Tuovi kehui ensimmäisen puoliskon olleen Susijengin koko karsintojen parasta peliä.

– Ja se vielä tapahtui vaikeissa olosuhteissa hyvää joukkuetta vastaan. Saatiin puolustus hyvin toimimaan, ja oli hyvä meininki, vaikkei heitto aina pudonnutkaan, arvioi toisen voittonsa yhtä monesta ottelusta päävalmentajana hakenut Tuovi.

– Tiesimme, että vastustajalla on hirveä talentti ja että he pelaavat selkä seinää vasten kotikentällään. He reagoivat odotusten mukaisesti ja tasaisten joukkueiden välinen taisto päättyi tänäänkin viimeisiin heittoihin. Pari kertaa Kroatia näytti karkaavan, mutta hyvä näin.

Kroatia olisi mennyt jatkoon voitolla. Kotijoukkueen parhaat pistemiehet olivat 21 pistettä nakuttaneet Zubac ja Bojan Bodganovic. Mario Hezonja säkitti 13 pistettä. Suomen venyminen sinetöi samalla Ruotsille jatkopaikan.

Vierasvoitolla Rijekasta Susijengi pääsee huippuasemista (5 voittoa – 1 tappio) kuuden jäljellä olevan MM-karsintakierroksen loppurupeamaan, jossa vastaan tulevat Israel, Viro ja Saksa. Alkulohkon pisteet lasketaan mukaan jatkokarsintaan.

Kolme parasta kuudesta MM-jatkolohkon joukkueesta yltää Filippiineillä, Japanissa ja Indonesiassa järjestettäviin, vuoden 2023 MM-kisoihin. Lopputurnaus käydään 1.–17. syyskuuta.

Miesten MM-karsintaa, Rijeka, lohko C:

Kroatia–Suomi 79–81 (34–43)

Suomen pisteet

Markkanen 19/7
Salin 14
Madsen 10/8
Valtonen 8/9
Maxhuni 7/2/5s
Jantunen 6
Little 5
Palmi 4
Koponen 3
Seppälä 3

C-lohkon lopullinen taulukko

Suomi 6 5 1 11 p
Slovenia 6 4 2 10 p
Ruotsi 6 2 4 8 p
Kroatia 6 1 5 7 p

Alkulohkon ottelut jäävät voimaan jatkosarjassa.

MM-jatkolohkon taulukko

Suomi 5–1
Saksa 5–1
Slovenia 4–2
Israel 3–3
Viro 2–4
Ruotsi 2–4

Suomen loput karsintaottelut

25.8. FIN–ISR
28.8. EST–FIN
10.11. GER–FIN
13.11. FIN–EST
24.2.2023 ISR–FIN
27.2.2023 FIN–GER

Kuudesta joukkueesta kolme parasta yltää MM-kisoihin. Suomi ei ole vielä koskaan edennyt karsintojen kautta MM-turnaukseen.

.
.