Hyppää sisältöön

Silverstonen F1-kisa alkoi pelottavasti, lähetyksessä vilahti ylösalaisin liukuva Alfa Romeo – tallilta helpottavaa tietoa Guanyu Zhoun tilanteesta

Silverstonen F1-kisan startissa nähtiin hurja kolari, jossa osallisena oli useampi auto. Suurin osuma nähtiin George Russellin ja Guanyu Zhoun välillä.

Silverstonen F1-kisan startissa nähtiin pelottava kolari. Taustalla näkyy, kuinka Alfa Romeon Guanyu Zhoun auto liukuu ylösalaisin. Myös Mercedeksen George Russell on ajautunut ulos. Kuva: Formula 1 / Getty Images

Formula ykkösten kauden kymmenes osakilpailu Silverstonessa sai todella dramaattisen alun. Kakkosruudusta startannut hallitseva maailmanmestari ja MM-sarjaa johtava Max Verstappen ampaisi kärkeen ohi paalulta startanneen Carlos Sainzin.

Mutta samaan aikaan takana tapahtui. Tv-kuvissa näkyi vain, kun toinen Alfa Romeon autoista liukui radalla ylösalaisin. Kyse oli Valtteri Bottaksen kiinalaisesta tallikaverista Guanyu Zhousta.

Punaiset liput keskeyttivät kisan välittömästi ja kuskit kaarsivat takaisin varikolle.

Kuten vastaavissa tilanteissa, televisiokuvaa Zhousta tai hänen autostaan ei näytetty ennen kuin saatiin varmuus, että kuljettaja on kunnossa. Tässä kesti piinaavan kauan, mutta Viaplayn lähetyksessä kerrottiin jo tietoa, että kuljettajan pitäisi olla kunnossa, mutta vain jumissa ylösalaisin olevassa autossaan.

Radan varteen kolarissa jäivät Zhoun lisäksi Mercedeksen George Russell ja Williamsin Alexander Albon.

AlphaTaurin Yuki Tsunoda ja Alpinen Esteban Ocon pääsivät linkuttamaan varikolle, mutta autot olivat kärsineet mittavia vaurioita.

Vihdoin, yli kymmenen minuuttia startista, yleisö puhkesi raikuviin aplodeihin, kun Zhou oli saatu nostettua autosta ja häntä lähdettiin kuljettamaan paareilla tarkastettavaksi. Viaplaylla kerrottiin, että Zhou pystyi heiluttamaan yleisölle ja myös Alfa Romeo oli kertonut tämän olevan kunnossa.

– Britannian GP:n alussa tapahtuneen törmäyksen jälkeen Zhou Guanyu on tajuissaan ja on nyt radan terveyskeskuksessa arvioitavana, Alfa Romeo twiittasi.

Pian tämän jälkeen Alfa Romeo -talli kertoi Bottakselle tiimiradiossa, että Zhou voi tilanteeseen nähden hyvin. Tiimiradiossa sanottiin, että Zhou puhuu, eikä hänellä ole murtumia.

23-vuotias Zhou on F1-sarjan ensimmäinen kiinalaiskuski. Hänen debyyttikautensa paras sijoitus on viime kilpailussa Kanadassa saavutettu kahdeksas sija.

Kun tv-lähetyksessä lopulta näytettiin hidastuksia kolarista, selvisi, kuinka hurjasta tilanteesta todella oli kyse. Zhoun auto liukui ylösalaisin radan varteen, läpi hiekka-alueen ja pomppasi rengasvallien yli. Tilanteessa myös kuvaajat olivat vaaravyöhykkeessä.

Tähän Zhoun auto päätyi. Ei ihme, että miehen saaminen autosta ja voinnin tarkastaminen ottivat aikansa. Kuva: NurPhoto / Getty Images

Hidastuksista selvisi, että heikon lähdön saanut Mercedeksen George Russell osui ensiksi hieman yhteen AlphaTaurin Pierre Gaslyn kanssa. Gaslyn autosta Russell ikään kuin pyörähti päin Zhoun auton oikeaa takarengasta. Siitä Zhoun auto lähti ilmaan.

Kilpailu on yhä keskeytettynä, mutta jatkuu uusintalähdöllä, kun tilanne on saatu selvitettyä. Yle Urheilu seuraa Silverstonen F1-kisan tapahtumia tässä artikkelissa.

Russell osui Zhoun takarenkaaseen lähtösuoralla. Kuva: Formula 1 / Getty Images

Lue lisää:

.
.