Hyppää sisältöön

NHL-seuran maalivahti lähetetty pahamaineiseen armeijakasarmiin – tämä tiedetään Suomessa syntyneen Ivan Fedotovin mystisestä tilanteesta

Philadelphia Flyersin kanssa äskettäin NHL-sopimuksen tehneen venäläismaalivahdin Ivan Fedotovin pidätys Pietarissa ja mystinen kohtelu puhuttavat ainakin Pohjois-Amerikassa ja länsimaissa. 

202-senttisen huippuvahti Ivan Fedotovin jääkiekkoura on vaakalaudalla. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Toukokuun 7. päivä Ivan Fedotov solmi yhden vuoden ja alle miljoonan dollarin pelisopimuksen Flyersin kanssa. Tätä ennen hän oli torjunut kiekkoja "armeijan joukkueessa" Moskovan TsSKA:ssa ja johdattanut seuran Gagarin Cupin mestariksi loisto-otteilla. Hänet arvostettiin KHL:n parhaaksi maalivahdiksi päättyneen runkosarjan jälkeen.

Viime perjantaina, 1. heinäkuuta julkisuuteen (siirryt toiseen palveluun) tuli yllättäen tieto, että 25-vuotias maalivahti on pidätetty Pietarissa. Syynä kerrottiin olevan Venäjän asevelvollisuuspalveluksen "pakoilu".

Shokkitapahtumia on jälkikäteen selvittänyt Match-TV:n kirjeenvaihtaja Anna Andronova, joka oli tekemässä juttua Fedotovista kyseisenä aamuna.

– Kun poistuimme Pietarin Jääpalatsista ja aioimme lähteä kuvaamaan haastattelua puistoon, niin lähistölle pysäköidyistä neljästä autosta ja yhdestä pakettiautosta saapui luoksemme miehiä, joilla kahdella oli naamiot ja lopuilla siviilivaatteet.

– Yksi miehistä näytti Fedotoville henkilöllisyystodistuksensa, ja lyhyen keskustelun jälkeen hänet siirrettiin pakettiautoon. Tärisin aivan tilanteessa, koska en tiennyt, keitä nämä ihmiset olivat, kertoi järkyttynyt Andronova Sport.ru-sivustolle (siirryt toiseen palveluun).

Huippuveskarilla suomalaisjuuret

Fedotov ei ole ihan mikä tahansa maalivahti, vaan hän on ainakin Venäjällä pelaavista veräjänvahdeista tämän hetken tulikuumin ja paras kiekonpysäyttäjä. Lisäksi kaksimetrinen Fedotov esiintyi Venäjän olympiakomitean joukkueessa, joka voitti olympiahopeaa tämän vuoden helmikuussa Pekingissä.

Lappeenrannassa syntynyt mutta Venäjällä asunut ja kasvanut (siirryt toiseen palveluun) Fedotov vietiin Venäjän armeijan värväystoimistoon ja hänen tulevaisuutensa on täynnä kysymysmerkkejä.

Fedotovin äiti on puoliksi suomalainen ja hänen isänsä venäläinen. Uransa huipulla nyt olevan maalivahdin kiekkojuuret ovat lähtöisin Moskovan TsSKA:n jääkiekkokoulusta.

Venäjän rikoslaissa, pykälässä numero 328 todetaan, että "sotilaallisen tai vaihtoehtoisen siviilipalveluksen välttely" voi johtaa enintään kahden vuoden vankeuteen.

Ivan Fedotov kuvassa TsSKA-pelipaidassa. Kuva: Maksim Konstantinov/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Lähde on kertonut Venäjän valtio-omisteiselle uutistoimisto Ria Novostille (siirryt toiseen palveluun), että Fedotov kohtasi hankaluuksia varusmiespalveluksensa suhteen sen jälkeen, kun hän oli ajautunut erimielisyyksiin jääkiekkoseura Moskovan TsSKA:n kanssa.

Tavallisesti venäläisurheilijoilla ei ole asepalvelukseen ja urheilusuorituksiin liittyvissä kysymyksissä mitään ongelmia. Urheilijoiden kutsunnat käy läpi urheiluun erikoistunut järjestö, jota valvovat kuitenkin viime kädessä Venäjän puolustusministeriö ja osittain jopa maan sisäministeriö.

– Fedotovilla oli kiistaa armeijaan liittyvissä asioissa. Kaikki on viime kädessä kiinni kontakteista, maalivahdin ja sen toisen osapuolen kunnianhimosta. On selvää, että jokaisen on palveltava maataan. Mutta samaan aikaan on olemassa hyväksytty, käytössä oleva menettelytapa, joka ei nyt sopinut Fedotoville, lähde kertoo.

Ei asiaa siviilisairaalaan

Snob.ru-sivoston mukaan Fedotov vietiin pidätyksen jälkeen 1. päivä heinäkuuta Pietarissa armeijan Zagorodny Prospektilla sijaitsevaan värväystoimistoon, mutta hän sairastui vain muutamaa tuntia myöhemmin ja joutui sairaalaan. Toiveista huolimatta kiekkoilijaa ei viety vatsakipujen takia siviilisairaalaan, vaan merivoimien sairaalaan.

Vähän ennen tätä tapahtumaa Fedotov oli ilmoittanut valmennukselle ja TsSKA:n seurajohdolle halustaan lähteä Venäjältä. Jääkiekkoseura TsSKA tulkitsee asian, että jääkiekkoilija irtisanoi "mielivaltaisesti ja laittomasti" sopimuksensa.

Fedotovin asianajaja Aleksei Ponomarev kertoi päivä pidätyksen jälkeen, lauantaina 2. heinäkuuta, että urheilijan asepalvelukseen kutsumisesta valitettiin oikeuteen, mutta valitus vedettiin pois. Asioidenhoitajan mukaan hänen asiakkaansa ei ollut koskaan vältellyt armeijaa – hän ei ollut vain saanut yksinkertaisesti kutsua sinne.

Heinäkuun 3. päivänä, sunnuntaina asioidenhoitaja Ponomarev kertoi Ria Novostille, että urheilija oli viety pois sairaalasta ja lähetetty oletettavasti Severomorskiin, vaikka hän ei ollut saanut yhteyttä asiakkaaseensa. Severomorsk on suljettu kaupunki ja laivastotukikohta Venäjällä Kuolan niemimaalla Murmanskin alueella. Se on Venäjän pohjoisen laivaston päämaja.

Uutistoimisto Tass puolestaan kirjoitti samaan aikaan, että maalivahti Fedotov todennäköisesti palvelee jatkossa Novaya Zemlyassa, joka on Venäjälle kuuluva pienten saarten ryhmä manner-Venäjän pohjoispuolella, Pohjoisella jäämerellä.

Maanantaina 4. päivä heinäkuuta Pohjoisen laivaston edustaja tuli julkisuuteen ja kertoi, että jääkiekkoilija oli saapunut Venäjän laivaston koulutusyksikköön. Uusimpien mediatietojen mukaan Fedotov olisi tällä hetkellä kuitenkin Severodvinskissa, joka on satamakaupunki Vienanmeren etelärannalla Pohjois-Venäjällä.

Peskov: Tunteisiin vetoavat lausunnot sopimattomia

Fedotov palvelee isänmaataan tuoreimpien tietojen mukaan Severodvinskissa syyskuuhun asti, jonka jälkeen päätetään, minne hän siirtyy. Merimiesten koulutus on sotilasalan erikoisala, jossa viiden kuukauden harjoittelujakson jälkeen sotilaat lähetetään palvelemaan poikkeuksetta Venäjän laivastojen sota-aluksille.

Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi maanantaina 4. päivä Fedotovin pidätystä kotimaansa medialle. (siirryt toiseen palveluun)

– Lain mukaan meillä on asevelvollisuus ja siksi kaikki tunteisiin vetoavat lausunnot ovat täysin sopimattomia. Lisätietoja tapauksesta voi kysellä puolustusministeriöstä, totesi Peskov.

Venäjän urheiluministeri Oleg Matytsin oli samoilla linjoilla Peskovin kanssa.

– Elä lain mukaan, niin sinulla on kaikki hyvin, Matytsin jyrähti.

Ivan Fedotov torjui Pekingin olympialaisissa 2022. Kuva: George Walker IV-USA TODAY Sport

– Jääkiekkoliitto seuraa Venäjän maajoukkuemaalivahti Ivan Fedotovin tilannetta. Olemme olleet yhteydessä valtion virastoihin selvittääksemme tapauksen yksityiskohtia, tokaisi Tretjak.

Tilanteen tekee oudoksi monien mielestä pelkästään se, ettei yksikään TsSKA:n tai Venäjän maajoukkuekiekkoilijoista ole ottanut kantaa mielivaltaiseen tekoon, jossa pelikaverin ammattiura ja koko elämä on yhtäkkiä vaakalaudalla.

– Olemme tietoisia eri raporteista ja tutkimme tilannetta parhaillaan. Tässä vaiheessa meillä ei ole muuta kommentoitavaa, toteaa Philadelphia Flyersin manageri Chuck Fletcher.

Fedotovin omavaltaisella kohtelulla on välittömät vaikutukset Venäjän nuorten jääkiekkolupausten tulevien vuosien ammattilaisurille – ainakin Pohjois-Amerikassa.

Kuka NHL-seuroista uskaltaa varata nuorta, venäläistä kiekkotalenttia kesän varaustilaisuuksissa kärkisijoilla, kun nyt on vaarana, että pelaaja lähetetään mahdollisesti väkipakolla armeijaan pariksi vuodeksi? Tämän kesän NHL-varaustilaisuus järjestetään 7.–8. heinäkuuta 2022 Centre Bell -areenassa Montrealissa, Kanadassa.

.
.