Hyppää sisältöön

Entinen huippuhiihtäjä Matti Heikkinen valittiin suomalaisen urheilun huippupestiin – "Kannattaa lähteä, koska on sisäinen palo"

Mika Lehtimäen korvaaja huippu-urheiluyksikön johtajaksi on nimetty.

Matti Heikkinen lopetti urheilu-uransa 2019 ja on sen jälkeen työskennellyt yritysmaailmassa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Matti Heikkinen on valittu Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön uudeksi johtajaksi. Hän aloittaa tehtävässä 1. syyskuuta.

Heikkinen, 38, on entinen huippuhiihtäjä, joka päätti uransa vuonna 2019. Heikkinen korvaa tehtävässä Mika Lehtimäen, joka erosi pestistä maaliskuussa.

Lehtimäki oli saanut syksyllä varoituksen epäasiallisesta käytöksestä. Hän erosi tehtävästä pian sen jälkeen, kun varoitus tuli julkisuuteen. Huippu-urheiluyksikön johtajan pesti tuli avoimeen hakuun maaliskuussa.

Yle uutisoi viime viikolla, että Heikkinen on ehdolla huippu-urheiluyksikön johtajaksi. Tiedotustilaisuudessa Heikkinen avasi, miksi oli päättänyt hakea tehtävään.

– Olen neljän lapsen isä ja miettinyt paljon, suosittelisinko lapsilleni huippu-urheilua. Olen tullut siihen tulokseen, että suosittelisin. Huippu-urheilu on kuitenkin aika turvallinen paikka mitata ihmisen suorituskyvyn rajoja, Heikkinen sanoi.

– Jos sellaisessa työyhteisössä on mahdollisuus olla mukana, kannattaa lähteä, koska on sisäinen palo huippu-urheiluun.

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto sanoi, että "tässä ajassa" tehtävään etsittiin Heikkisen kaltaista persoonaa.

– Me tarvitsemme innostavan, rennon, ihmisiä kuuntelevan ja ihmisten kanssa toimeentulevan huippu-urheilujohtajan, joka lähtee tätä laajaa verkostoa hakemaan mukaansa. Kuten Matti sanoi, tämä pitää tehdä yhdessä, Susiluoto sanoi.

Matti Heikkinen tuulettaa pronssimitalia Lahden MM-kisoissa 2017. Kuva: Yle/Tomi Hänninen

Heikkinen voitti hiihtourallaan maailmanmestaruuden ja kolme MM-pronssia. Heikkinen kertoi tiedotustilaisuudessa tuovansa huippu-urheiluyksikön johtajan tehtävään huippu-urheilijan perusarjen ymmärrystä.

– Aina rohkaisen siihen, että tehdään töitä ja mietitään, miten voidaan kehittyä. Menestys tulee sen seurauksena, Heikkinen sanoi.

Heikkinen ei halunnut asettaa vielä mitään mitalitavoitteita esimerkiksi olympialaisiin.

– Meillä on fiksuja urheilijoita ja valmentajia, jotka voivat asettaa mitalitavoitteita ja miettiä, mikä on realistista.

Suomalainen urheilukansa janoaa olympiamitaleita. Vaikka tavoitteita ei ääneen lausuttukaan, Heikkisen mukaan suomalaisten menestystoiveet ovat "mahtava juttu".

– Se on voimavara meille. Silloin, kun liittyy odotuksia ja tunteita, me olemme pinnalla.

Heikkinen otti jo aktiiviurallaan kantaa huippu-urheilun epäkohtiin, ja kaksi vuotta sitten hän oli vahvasti sitä mieltä, että Suomeen tarvitaan huippu-urheilulaki.

Aktiiviuransa jälkeen Heikkinen on toiminut muun muassa yritysmaailmassa viestintä- ja markkinointipäällikkönä sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen hallituksessa.

Matti Heikkinen huippu-urheiluyksikön johtoon – katso koko tiedotustilaisuus

Lue myös:

.
.