Hyppää sisältöön

HJK aloittaa Mestarien liigan karsinnat todella heikossa tuloskunnossa – rikostuomion takia irtisanotun Jairin tapaus on puhuttanut pukukopissa

HJK kohtaa keskiviikkoiltana Mestarien liigan karsinnassa kotikentällään latvialaisen RFS:n. SJK, KuPS ja Inter aloittavat Konferenssiliigan karsinnat.

Perparim Hetemaj ei pelannut ottelussa KuPSia vastaan loukkaantumisen vuoksi, mutta on pelikunnossa Mestarien liigan karsintaan. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Helsingin Jalkapalloklubi saa vastaansa Mestarien liigan ensimmäisellä karsintakierroksella latvialaisen FK RFS:n. Viime kaudella Latvian liigan ja cupin voittanut riikalaisjoukkue pelaa historiansa ensimmäisen Mestarien liigan karsintapelin.

RFS vieraili Helsingissä tammikuussa ja voitti HJK:n harjoitusottelussa 2–0. HJK:n ennakon (siirryt toiseen palveluun) mukaan RFS pelaa aktiivista hyökkäyspeliä, useimmiten 4–2–3–1-muodostelmassa, ja siltä löytyy hyviä hyökkäyspään yksilöitä. Joukkue on mättänyt Latvian liigassa kuluvalla kaudella keskimäärin 2,5 maalia ottelua kohden, mutta sillä on ollut ongelmia vastahyökkäysten puolustamisessa.

– RFS on isokokoinen joukkue, vaarallinen erikoistilanteissa. Latviassa tasoerot ovat suuremmat kuin täällä. Siellä on 3–4 kärkiseuraa, sitten muut. Siellä RFS hyökkää monella pelaajalla, prässää korkealta ja on aggressiivinen. Europeleihin se varmaan vähän muuttuu, HJK:n päävalmentaja Toni Koskela arvioi Yle Urheilulle.

"Ei ole asiaa, joka olisi fundamentaalisesti täysin pielessä"

HJK:n viime aikojen vire on ollut mollivoittoinen. Se on kuudesta viime ottelustaan voittanut vain yhden: sekin oli Suomen cupin ottelu VPS:n vieraana, jonka HJK vei rangaistuspotkuilla. Myöhemmin FC Inter pudotti HJK:n cupin puolivälierissä, niin ikään rankkareilla.

– Aina pitää myös miettiä, mitä pelin sisällä tapahtuu. Kun ajattelee noita pelejä, olemme pelanneet yhden kokonaisuudessaan oikein vaisun ottelun, Maarianhaminassa (1–2-tappio). Tilastoilla ei saa yhtään pistettä, mutta kun katsotaan niiden kautta ottelun kuvaa, olisimme 80 prosenttia peleistä voittaneet, Koskela linjaa viitaten IFK Mariehamn -ottelun tilastoihin.

– Se kertoo, ettei pelissä ole sellaista asiaa, joka olisi fundamentaalisesti täysin pielessä. Kaikista isoin asia on, että ruvetaan tekemään paikoista maaleja. Tehokkuus on tärkein kehityskohde.

Toni Koskela on toiminut HJK:n päävalmentajana kesästä 2019. Kuva: Lehtikuva

Kuudessa viime ottelussaan HJK on tehnyt vain kaksi maalia. Veikkausliigassa sen paras maalintekijä on neljän osuman AIK-laina Bojan Radulovic. Kahdesti ovat osuneet Anthony Olusanya, Casper Terho ja toppari Miro Tenho.

Viime kauden ykköshyökkääjän Roope Riskin kausi on loukkaantumisen takia ohi, kuten myös puolustaja Valtteri Morenin. Heidän lisäkseen lauantain kärkikamppailusta KuPSia vastaan olivat loukkaantumisten vuoksi sivussa Perparim Hetemaj, Joona Toivio sekä Riku Riski. Nassim Boujellab puolestaan on sivussa sopimuskiemuroiden vuoksi (siirryt toiseen palveluun) 13.7. asti.

Koskela paljasti, että Hetemaj on pelikunnossa tänään, mutta laitahyökkääjä David Browne puolestaan sivussa aivotärähdyksen takia. Lisäksi pelaajia saattaa olla sivussa pienen flunssa-aallon takia.

– Ei se loukkaantumislista itse asiassa ole niin hirveän pitkä, mutta tietysti siellä on tärkeitä pelaajia, toteaa Koskela.

Papuauusiguinealainen David Browne hankki KuPS-ottelussa lauantaina rankkarin, josta HJK tasoitti pelin. Browne sai ottelussa tärskyn päähänsä. Kuva: Lehtikuva

Jairin tapaus piti käydä läpi pukukopissa

Lisäksi HJK menetti kesäkuussa keskikentältään brasilialaisen Jair Tavares Silvan, joka sai seitsemän kuukauden ehdollisen tuomion lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Rikos tapahtui vuonna 2016. Jair oli merkattu HJK:n kokoonpanoon Suomen cupin VPS-otteluun, mutta hänet vedettiin viime hetkellä sivuun, kun rikostuomio tuli julkisuuteen Iltalehden uutisoimana.

HJK irtisanoi Jairin sopimuksen vielä samana päivänä. Koskela sanoo, että Jairin tilannetta on täytynyt puida HJK:n kopissa.

– Totta kai siitä pitää puhua. On monta pelaajaa, jotka ovat olleet pitkään Jairin kanssa tosi läheisiä. On selvää, että se aiheuttaa ajatuksia ja tuntemuksia. Emme me, valmentajat tai pelaajat, ole aikaisemmin tällaista käsitelleet. Inhimillistä, että se vaikuttaa eri ihmisiin eri tavalla.

Jos ajatellaan puhtaasti pelillisesti, Jairin menetys oli HJK:lle valtava.

– Ilman muuta. Ei pelkästään ne ominaisuudet, joita on vaikea korvata, vaan myös se kyky pelata joka pelissä 90 minuuttia.

Jair, 27, edusti Suomessa AC Oulua, Ilvestä ja HJK:ta. Kuva: All Over Press

Vähintään Konferenssiliiga tavoitteena

Kesän kansainvälinen siirtoikkuna aukeaa 13. heinäkuuta. Koskela myöntää, että HJK etsii pelaajavahvistuksia.

Viime kesänä HJK voitti Mestarien liigan karsinnoissa montenegrolaisen Budućnostin, mutta hävisi toisella kierroksella Malmölle yhteismaalein 3–4. Sen jälkeen HJK jatkoi Eurooppa-liigan karsintaan, jossa se voitti azerbaidhanilaisen Neftci Bakun ennen kuin kärsi tappion turkkilaista Fenerbachea vastaan. Niinpä HJK eteni ensimmäistä kertaa pelattuun Konferenssiliigaan.

Vähintään Konferenssiliigaan pääseminen on nytkin HJK:n tavoitteena, toteaa Koskela.

Jos HJK häviää riikalaisjoukkueelle Mestarien liigan karsinnassa, jatkuu sen eurokesä Konferenssiliigan kolmannelle karsintakierrokselle. Mikäli HJK voittaa RFS:n, kohtaa se Mestarien liigan toisella karsintakierroksella Tsekin mestarijoukkueen Viktoria Plzenin.

Muun muassa tästä viime vuotisesta jutustamme voit katsoa grafiikan, kuinka karsintapuu muodostuu, eli miten suomalaisjoukkueet joukkueet voivat edetä lohkovaiheisiin.

Suomen mestari HJK:n lisäksi europeleihin viime kaudelta tiensä selvittivät Seinäjoen Jalkapallokerho, Turun Inter ja Kuopion Palloseura. SJK saa Konferenssiliigan ensimmäisellä karsintakierroksella vastaansa virolaisen FC Floran, Inter kohtaa kosovolaisen Dritan ja KuPS aloittaa europelit georgialaista Dila Goria vastaan.

Lue lisää:

.
.