Hyppää sisältöön

Maailman paras loukkaantui juuri ennen EM-avausta Helmareita vastaan – Suomen kapteenin usko jättiyllätykseen kasvoi, asiantuntijat luottavat yhä Espanjaan

Keskikenttäpelaaja Alexia Putellas ei pysty pelaamaan jalkapallon EM-kisoissa. Yle Urheilun asiantuntijat Maija Saari ja Jonne Kunnas vielä luottavat ennakkosuosikin menestykseen.

Espanjan Alexia Putellas pallon kanssa. Taustalla Englannin Georgia Stanway. Arkistokuva helmikuulta. Kuva: DeFodi Images / Getty Images

Oletko sinä Suomen kovin Futistietäjä? Kerro, kuka voittaa kenet ja millä tuloksella kesän EM-kisoissa. Kisaat Futistietäjässä myös huimista palkinnoista. Kesän kuumimpaan futispeliin pääset tästä.

Espanjan tähtipelaaja Alexia Putellas loukkaantui tiistaina harjoituksissa, eikä pysty pelaamaan jalkapallon EM-turnauksessa.

Vastikään Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan äänestyksessä maailman parhaaksi naisjalkapalloilijaksi valitun Putellasin polvivamma on valtava takaisku Espanjan mestaruushaaveille.

Espanja kohtaa perjantaina EM-avausottelussaan Suomen. Helmareiden pelaajille tieto oli rantautunut yhtälailla maanantaina, kuten muillekin kisoja odottaville.

Suomen kapteeni ja Englannin Superliigan Tottenhamin maalivahti Tinja-Riikka Korpela kertoo Yle Urheilulle, ettei joukkue ole kuitenkaan keskittynyt "La Rojan" avainpelaajan loukkaantumiseen.

– Emme ole keskustelleet heidän poissaoloistaan hirveästi. Heillä on niin laaja rinki taitavia pelaajia. Totta kai Putellas on maailman paras pelaaja, mutta emme ole keskittyneet Espanjan poissaoloihin paljoa. Tilanne tuli myös niin nopeasti, ettemme ole siksi siihen syventyneetkään, Korpela sanoo.

Putellasin puuttuminen on kuitenkin Suomelle tietynlainen apu avausotteluun.

– Ei se ainakaan meidän mahdollisuuksiamme laske, Korpela myöntää.

– Voin vain kuvitella, jos omalle osalleni sattuisi tuollainen inhottava vamma tähän paikkaan. Se olisi aivan hirveää. Sitten taas meidän kannaltamme tuli jo entisestään suuremmin sellainen olo, että nyt oikeasti voimme yllättää heidät.

Yle Urheilun asiantuntijat Maija Saari ja Jonne Kunnas arvioivat, miten keskikentän maestron poisjääminen vaikuttaa yhteen ennakkosuosikeista. He ovat yhtä mieltä siitä, että vaikka kolaus on kova, Espanjan peli vielä kulkee.

– En missään nimessä tekisi sitä virhettä, että Espanja luettaisiin pois mestarisuosikeista, Kunnas sanoo.

Espanjan naisten jalkapallomaajoukkue juhli Putellasin maalia. Kuva: Getty Images

Espanjan peli on kulkenut Putellasin kautta

Helmareiden Nora Heroum ja Emmi Alanen olivat myös pahoillaan Putellasin puolesta.

– Itseäni harmitti hänen puolestaan. Kaikki paranemiset sinne hänen luokseen, pelaajana ymmärrän, kuinka vaikeaa on jäädä pois kisoista noin kovan loukkaantumisen vuoksi, italialaista SS Laziota seurajoukkuetasolla edustava Heroum pohtii.

– Se on todella valitettavaa, ei kenellekään toivoisi sellaista, Damallsvenskanin Kristianstads DFF:n hyökkääjä Alanen sanoo.

– Itse en usko, että hänen puuttumisensa vaikuttaa niin suuresti Espanjan pelaamiseen. Tietynlaisena johtamispuutteena se saattaa joukkueessa näkyä, Alanen jatkaa.

Kokemuksensa lisäksi Putellas on ollut sekä maajoukkueessa että seurajoukkueessaan tehoja tuonut pelaaja. Päättyneellä sarjakaudella Putellas keräsi FC Barcelonan riveissä 26 ottelussa tililleen 18 maalia ja 15 syöttöä. Espanjan väreissä hän on ennen kaikkea rakentanut peliä.

Asiantuntija Saari muistuttaa, että Putellas on pelannut kaikissa Espanjan otteluissa vuoden 2020 alusta alkaen.

– Putellas on kuitenkin joukkueessaan johtaja ja pelin moottori. Hän on iso hahmo joukkueen sisällä. Hänen loukkaantumisensa on valtava menetys, mitä tietyllä tapaa korostaa se, että loukkaantuminen tuli näin lähellä avausottelua.

Asiantuntija Kunnas toteaa, että Espanjan tilanne ei ainakaan helpottunut, kun maalitykki Jennifer Hermoso joutui jäämään jo ennen kisoja pois. EM-karsinnoissa seitsemään peliin kymmenen maalia iskenyt Hermoso on niin ikään polvivamman takia (siirryt toiseen palveluun) turnauksesta sivussa.

Putellas voitti Barcelonan kanssa Espanjan pääsarjan ja liigacupin mestaruudet päättyneellä kaudella. Kuva: Jon Imanol Reino/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Miten Espanja korvaa menetyksen?

Kunnas on varma, että Espanja pystyy muuntautumaan. Hän sanoo joukkueella olevan kaksi vaihtoehtoa.

Joko Putellas korvataan 4–3–3-ryhmityksessä (puolustus–keskikenttä–hyökkäys) tai sitten Espanja muuttaa pelijärjestelmäänsä.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa korvaajaksi keskikentälle tulee joko Atletico Madridin Irene Guerreiro tai Levanten Laia Aleixandri.

– Jos jatketaan 4–3–3-ryhmityksellä, Aitana Bonmatí ja Patricia Guijjarro saavat pelata omilla pelipaikoillaan. Tällöin Bonmatín rooli hyökkäyspelissä kasvaa todella merkittäväksi, mutta hän pystyy myös paikan täyttämään.

Toisessa vaihtoehdossa Espanja peluuttaisi kahta hyökkääjää.

– Pelijärjestelmää muuttaessa pari Bonmatí–Guijjarro jatkaisi kahdestaan keskikentällä. Sillon yksi hyökkääjistä pelaisi vastustajan linjojen välissä ja toinen loisi uhkaa puolustuksen selustaan, Kunnas arvioi.

Myös asiantuntija Saari sanoo, että Espanjan menestys vaatii Barcelona-pelaajien Bonmatín ja "Patri" Guijjarron vielä isompaa vastuunkantoa. Saari ei usko, että joukkue hirveästi muuttaisi pelitapaansa.

– Heillä on ryhmässä sellaisia pelaajia, jotka ovat hyvin omaksuneet Espanjan peli-identiteetin. Uskon, että edelleen tullaan näkemään hyvin monipuolista hyökkäyspelaamista.

Putellas palkittiin marraskuussa Ballon d'Or'lla eli jalkapallotoimittajat äänestivät hänet maailman parhaaksi naisjalkapalloilijaksi. Kuva: Getty Images

Kunnas: "Espanja on neljän parhaan joukossa"

Espanja pelaa B-lohkossa yhdessä Saksan, Tanskan ja Suomen kanssa. Pudotuspeleihin pääseminen on jo itsessään iso haaste, mutta asiantuntija Kunnas on varma, että Espanja etenee lohkostaan jatkopeleihin.

– Edelleen lasken tuolla kokoonpanolla heidät EM-kisojen neljän parhaan joukkoon. Espanjalla on erinomaisia vaihtoehtoja kaikille pelipaikoille. Keskikenttäpelaajat Bonmatí ja Guijjarro ovat maailmanluokkaa.

Ennakkoon Espanja on ollut yksi mestarisuosikeista, mutta asiantuntija Saari uskoo mestaruuden olevan nyt epävarmaa. Kun Putellasin kaltainen pelaaja kokoonpanosta häviää, sillä on varmastikin merkitystä, hän sanoo.

– Mielenkiintoista seurata, miten he saavat korvattua tämän ison menetyksen ja kuka Putellasin paikan kentällä ottaa.

Kunnas arvioi, että Espanja saattaa vielä edetä loppuun asti.

– Ei Espanjan mestaruushaaveita ole kuopattu.

Jalkapallon EM-kisojen jokainen ottelu nähdään Ylen kanavilla. Kisapelit, taustatarinat uutiset, kohokohtaklipit löydät Ylen kisasivuilta.

Lue myös:

.
.