Hyppää sisältöön

Suomessa viihtyvä pituushyppylegenda Mike Powell väläytti vihreää valoa: "Olisi mahtavaa valmentaa täällä"

Suomessa usein vieraileva pituushyppääjä Mike Powell kilpaili tänään Tampereen yleisurheilun aikuissarjojen MM-kisoissa.

Mike Powell myönteisenä kysyttäessä ajatuksesta valmentaa Suomessa
Mike Powell myönteisenä kysyttäessä ajatuksesta valmentaa Suomessa

Pituushypyn hallitseva maailmanennätysmies Mike Powell kilpaili tänään Tampereella yleisurheilun aikuissarjojen MM-kisoissa. Hyväntuulisen Powellin, 58, suhde yleisurheiluun on säilynyt kilpauran jälkeen valmentamisen kautta.

Powell viihtyy Suomessa ja on vieraillut maassa useasti. Viikko sitten hän oli mukana Lempäälän hyppykarnevaaleissa.

Viime vuonna hän työskenteli Tampereella Kalevan Kisoissa haastattelijana ja mitalienjakajana, ja vuonna 2018 Tampereella nuorten MM-kisoissa.

Kaksinkertainen maailmanmestari on valmentanut pääosin kotimaassaan Yhdysvalloissa. Powell väläytti kuitenkin Yle Urheilulle vihreää valoa valmentamisesta myös Suomessa.

– Haluaisin sitä. Olisi mahtavaa valmentaa täällä. Olen aina halunnut mennä toiseen maahan, asua siellä vuoden tai kaksi ja valmentaa yleisurheilijoita, Powell kertoi innostuneena.

– Kukaan ei ole kysynyt minulta valmentamisesta vielä, mutta olen halukas siihen.

Hyväntuulinen pituushyppylegenda kertoi Yle Urheilulle maailmanennätyshypyn hetkistä. Kuva: Jarkko Vuolle

Ennätystulos yli kolmen vuosikymmenen takaa

Pituushypyn ME 895 on ollut Powellin hallussa 31 vuoden ajan. Powell hyppäsi tuloksen vuoden 1991 Tokion MM-kisoissa.

Tuolloin pituuskamppailu käytiin Powellin ja hänen maanmiehensä Carl Lewiksen välillä. Powell oli päättänyt ennen Tokion kilpailua, että hän aikoo voittaa.

– En välittänyt siitä, kuinka pitkälle Carl Lewis oli hyppäämässä, vaan aioin hypätä pidemmälle. Ei ollut väliä, vaikka tulos olisi ollut yhdeksän metriä ja viisi senttiä. Olisin hypännyt myös, Powell muisteli.

Pituushypylle omistautunut urheilija uskoo vahvasti, että jonain päivänä tulos tullaan rikkomaan. Siihen tullaan kuitenkin hänen mukaansa tarvitsemaan urheilijoiden yhteistyötä.

– Jos minä pystyin siihen, niin joku muukin pystyy siihen. Tuolloin minua auttoi se, että olin kilpailussa Carl Lewiksen takana. Hän teki sen minulle helpommaksi, koska minun täytyi hypätä niin kauas voittaakseni.

– Veikkaan, että se, joka aikoo rikkoa ennätyksen, tarvitsee jonkun toisen urheilijan auttamaan tuloksen tekemisessä.

Tampereen pituuskisa ei lähtenyt lentoon

Keskiviikon pituushyppykilpailu ei mennyt Powellilta aivan suunnitelmien mukaan. Ennen ensimmäistä hyppyään hän tunsi kireyttä vasemmassa reidessään. Suorituksen aikana tuntemukset siirtyivät kivuksi oikeaan nivuseen.

Näin ollen suoritus ja koko pituuskilpailu jäi Powellilta kesken.

– Näin se menee aikuisurheilijoiden kisoissa. Kaikilla on jotain ongelmia, Powell totesi.

– En ole juossut hetkeen niin nopeasti ja olin erittäin innostunut. Tunsin kivun tarraavan, joten en voi loikata enää. Nyt olen vain pitänyt hauskaa ja se on tärkeintä.

Powellin tavoitteena on tehdä aikuissarjojen MM-kisoista tunnetumpaa ilmiötä. Suomen kostea kesäsää ei myöskään antanut Powellille parastaan keskiviikkona.

– Toin tänne viime viikolla Los Angelesin sään, mutta ilmeisesti se loppui nyt.

Yleisurheilun aikuissarjojen MM-kilpailut ovat käynnissä Tampereella 10. heinäkuuta saakka. Kisoissa on mukana yli 35-vuotiaita urheilijoita.

Mike Powellille jäi epäonnisen kilpailun jälken enemmän aikaa tervehtiä Tampereen yleisöä. Kuva: Jarkko Vuolle

Lue myös:

.
.