Hyppää sisältöön

Yulimar Rojas ei saa kilpailla MM-pituushypyssä – rikkoi tulosrajan vääränlaisilla kengillä

Kolmiloikan ME-nainen Yulimar Rojas ei kilpaile kahdessa lajissa Eugenessa. SULin kilpailupäällikkö Mika Muukka uskoo, että yleisurheilun kenkäsäännöt ovat tähtihyppääjillä tiedossa.

Pääosin kolmiloikassa kilpaileva ME-nainen Yulimar Rojas rikkoi pituushypyn MM-rajan kolmiloikkakengillä. Kuva: 2021 Getty Images

Yleisurheilun MM-kisat käydään Yhdysvaltojen Eugenessa 15.–24. heinäkuuta. Yle näyttää kisat kanavillaan.

Venezuelan Yulimar Rojasin oli määrä kilpailla Eugenen yleisurheilun MM-kisoissa kahdessa eri hyppylajissa: päälajissaan kolmiloikassa ja pituushypyssä.

Rojas rikkoi pituushypyn MM-rajan 8. kesäkuuta Espanjassa tuloksella 693. Pituushypyn naisten MM-raja on 682. Suoritus on hylätty jälkeenpäin, sillä Rojas hyppäsi tuloksen kolmiloikkakengillä. Asiasta kertoo muun muassa NBC Sport (siirryt toiseen palveluun).

Kolmiloikkakenkien pohja on pituushyppykenkiä paksumpi. Pituushyppykengän sallittu paksuus on 20 millimetriä ja kolmiloikkakengän 25 millimetriä.

Paksumpi pohja on suorituksessa tukevampi ja mahdollistaa paremmat tulokset.

Suomen Urheiluliiton (SUL) kilpailupäällikkö Mika Muukka uskoo, että säännöt ovat varmasti huippu-urheilijoiden tiedossa.

Yleisurheilijoiden kengät puhuttivat toden teolla viime kesänä Tokion olympialaisissa, jolloin kovia tuloksia syntyi ja ennätyksiä rikottiin. Muun muassa Norjan Karsten Warholm paransi Tokiossa 400 metrin aitojen maailmanennätystään 76 sadasosalla 45,94 tuloksella.

– Oliko se Tokiossa kengät vai oliko nopea rata, mutta etenkin juoksumatkoilla ja kestävyysurheilussa kenkien myötä tulokset ovat parantuneet, Muukka arvioi Yle Urheilulle.

– Ei ole tarkoitus, että tämä menisi niin kuin formuloissa, että kehitetään tietyille urheilijoille semmoiset kengät, että aika paranisi. Kilpailun pitäisi olla tasapuolista, jotta se ei mene liikaa välineurheiluksi.

Tällä hetkellä yli 20 millimetriä paksuja kenkiä saa käyttää kolmiloikan lisäksi ainoastaan 800 metriä pidemmillä juoksumatkoilla.

Marraskuussa 2024 uudet säännöt tuovat kuitenkin muutoksen yleisurheiluun, kun 20 millimetriä asetetaan kaikkien lajien kenkien enimmäispaksuudeksi.

Sääntö on tarkoitus ottaa käyttöön Pariisin kesäolympialaisten ja 2024 Timanttiliigan kauden jälkeen.

Yulimar Rojas hyppäsi uuden kolmiloikan maailmanennätyksen 15,74 maaliskuussa 2022. MM-kisojen naisten kolmiloikkakisa käynnistyy karsinnalla lauantaina 16. heinäkuuta Suomen aikaa kello 20.30. Mukana ovat Suomen Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen.

Lue myös:

.
.