Hyppää sisältöön

Aki Parviaisen kova ennustus veljenpojastaan toteutui – kultaheitto sai Topi Parviaisenkin, 15, häkeltymään: "Se oli älytön"

EM-kultamitalisti Topi Parviainen tulee todellisesta keihäsperheestä. Katso Parviaisen heittämä ikäluokkansa Euroopan ennätys ja häkeltyneen voittajan haastattelu tästä jutusta.

Topi Parviainen kiskaisee Euroopan ennätyksen
Topi Parviainen kiskaisee Euroopan ennätyksen

Keihäänheittäjä Topi Parviainen jysäytti keskiviikkoiltana hirmukaarella ylivoimaisen Euroopan mestaruuden alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa Jerusalemissa.

Parviaisen ennätysheitto 84,52, on uusi ikäluokan Euroopan ennätys 700 gramman keihäällä. Pidemmälle 700 gramman keihäällä on historian saatossa heittänyt ainoastaan argentiinalainen Braian Toledo,89,34. Toledo kiskaisi aikuisurallaan 800 gramman keihäällä parhaimmillaan 83,32.

15-vuotias suomalainen oli kisan jälkeisessä haastattelussa häkeltynyt. Parviainen paransi ennätystään lähes kymmenen metriä.

– Se oli älytön heitto. En tiedä, mitä siinä tapahtui. Keihäs lähti aivan suoraan ja se oli mahtavaa, Parviainen totesi kisan jälkeen.

Parviainen tiesi saavansa hyvän tuloksen, jos saa keihään asentoon. Ennätysheitossa kaikki onnistui.

– Se lähti vaan niin hyvin asentoon. Siinä oli aivan kaikki. Juoksin aivan täysillä ja kaikki tehot olivat siinä, Parviainen kommentoi.

Mitali oli Parviaiselle ensimmäinen arvokisoissa.

– Tuntuu aivan mahtavalta lähteä kavereiden kanssa tuonne, vähäsanainen, mutta innostunut Parviainen tunnelmoi mitaliaan.

84,52 on luonnollisesti myös ikäluokan Suomen ennätys. Viime vuosien tunnetuista suomalaistähdistä esimerkiksi Oliver Helander on kiskaissut 700 gramman keihään 79,34 metriin ja Tero Pitkämäki tulokseen 74,56.

Suomen kaikkien aikojen tilastossa toisena on ensi viikolla Suomea aikuisten MM-kisoissa edustava Toni Keränen ja kolmantena Teemu Wirkkala.

"Saadaan perinne jatkumaan"

15-vuotias Topi Parviainen lukeutuu todelliseen keihässukuun, sillä hänen isänsä Mika ja setänsä Aki heittivät keihästä. Aki Parviainen muistetaan Suomen ennätyksestä 93,09 sekä MM-kullasta ja -hopeasta.

Isä Mika puolestaan kiskaisi urallaan ennätyksensä 80,82. Iltalehti haastatteli (siirryt toiseen palveluun) Mikaa syyskuussa 2018, jolloin Topi oli kiskaissut 12-vuotiaana sekä 12- että 13-vuotiaiden Suomen ennätyksen 66,72.

Mika kertoi tuolloin yllättyneensä, että hänen poikansa kiskaisi jo sillä kaudella yllä mainitun kaltaisia tuloksia.

– Tavoite oli tällä kaudella saada ylitettyä 60 metriä, Mika kommentoi lehdelle vuonna 2018.

Mikan mukaan Topi kiinnostui lajista 6–7-vuotiaana isoveljensä Akun innostamana. Myös isällä ja sedällä oli vaikutusta.

– Varmaan se tuli vanhempien kautta ja siitä, että setäkin on pärjännyt. Saadaan perinne jatkumaan, Parviainen kommentoi Iltalehdelle.

Topi Parviainen otti ilon irti EM-kullasta ja hirmuheitostaan. Kuva: SUL

Aki ei halua rasitteeksi

Topi paljasti jo tuolloin haastattelussa tavoittelevansa olympiavoittoa. Se olisi suvulle ensimmäinen, sillä Aki Parviainen jäi olympialaisissa mitalien ulkopuolelle.

Aki on puolestaan sanonut Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun) kertovansa mielellään sekä Akulle että Topille lajista, mutta hän ei halua tyrkyttää mielipiteitään. Hän ei myöskään käy katsomassa veljenpoikiensa harjoituksia.

Topi Parviainen oli kiskaissut tuolloin Joensuussa 600-grammaisella keihäällä 14-vuotiaiden epävirallisen ME-tuloksen 76,12. Aki Parviainen muistutti, että tulos syntyi todella koleissa oloissa.

– Kun tästä kelit lämpenevät, aletaan nähdä tuloksia. Näkymät ovat erittäin hyvät, Aki Parviainen totesi.

Tuloksia on toden totta nähty.

Lue myös:

.
.