Hyppää sisältöön

Näistä lähtökohdista yön varaustilaisuuteen lähdetään – Kemell menee kymmenen kärjestä

Joakim Kemell on ensimmäinen suomalaisvaraus tulevan yön varaustilaisuudessa.

Joakim Kemell varataan todennäköisesti suomalaispelaajista ensimmäisenä. Kuva: IMAGO/Nordphoto/ All Over Press

NHL:n varaustilaisuus järjestetään aikaisin perjantaiaamuna Kanadan Montrealissa. Suomen aikaa kello 2.00 alkavassa tilaisuudessa järjestetään kahden päivän aikana seitsemän kierrosta, joiden aikana seurat varaavat yhteensä 217 tulevaisuuden lupausta.

Tämän vuoden ikäluokkaa ei pidetä erityisen kovana, mikä tuo oman mausteensa varaustilaisuuteen. Suomalaisittainkaan käsillä ei ole erityisen kova ikäluokka, vaikka ykköskierrokselta saattaa mennä kaksikin suomalaista. Vuosi takaperin avauskierroksella ei varattu yhtäkään suomalaista.

Nostimme esiin varaustilaisuuden pääkohdat.

Kärkinimet

Käsillä olevan varaustilaisuuden ykkösvarausta on jopa poikkeuksellisen vaikea arvailla, sillä näkemyksiä on monia. Todennäköisimmät kärkinimet ovat kanadalainen keskushyökkääjä Shane Wright sekä TPS:aa menneellä kaudella edustanut slovakkilaituri Juraj Slafkovsky. Se, missä järjestyksessä kaksikko valitaan, on vielä epäselvää, mutta Wrightia on pidettävä hienoisena ennakkosuosikkina. Toisaalta jotkut pelaajatarkkailijat ovat sanoneet jättäneensa Wrightin listauksissaan jopa top-kolmosen ulkopuolelle.

TSP:sta tuttu Juraj Slafkovsky on yksi suosikeista ykkösvaraukseksi. Kuva: IMAGO/ActionPictures/ All Over Press

Slovakia saattaa saada viiden kärkeen toisenkin pelaajan, sillä puolustaja Simon Nemeciä on uumoiltu jopa neljän kärkeen. Muita nimiä viiden kärkeen voisivat olla jenkkisentteri Logan Cooley sekä tämän maanmies, laitahyökkääjä Cutter Gauthier.

Suomalaiset

Suomalaisittain käsillä ei ole erityisen kova ikäluokka, vaikka viime vuodesta poiketen suomalaisen nimi huudettaneen nyt jo ensimmäisellä kierroksella. Vuosi takaperin paras suomalainen oli toiselle kierrokselle jopa hieman yllättäen valahtanut Kärppien Aatu Räty.

Suomella on tilaisuudessa Joakim Kemellin ja Brad Lambertin kautta terävä kärki, mutta ei välttämättä aiempien vuosien syvyyttä. Suomalaisia varattaneen viikonlopun aikana noin viisitoista kahden pelaajan marginaalilla suuntaansa.

Brad Lambert kuuluu Joakim Kemellin kanssa suomalaispelaajien kärkeen. Kuva: All Over Press

Kemell on suurella todennäköisyydellä ensimmäinen tilaisuudessa varattava suomalainen. JYP-kasvatti mennee kymmenen kärjessä ja mahdollisesti nopeasti viiden kärjen jälkeen. Ottawa pitää hallussaan seitsemättä varausvuoroa ja Senatorsia onkin tarjottu monin paikoin Kemellin mahdolliseksi varaajaksi – toisaalta Ottawan on huhuttu olevan valmis kauppaamaan vuoronsa.

Lambert on Kemelliä suurempi arvoitus monien pelaajatarkkailijoiden mielestä. Taitoa ja luistelua on, mutta on myös kysymysmerkkejä. Parhaassa tapauksessa Lambert menee ensimmäisellä kierroksella, mutta toiselle putoaminen ei sekään olisi valtava yllätys.

Seuraavia suomalaisnimiä ovat Jani Nyman (Ilves), Kasper Kulonummi (Jokerit) ja Topi Rönni (Tappara).

Varausjärjestys

Ensimmäisten kuudentoista joukkueen osalta järjestys määräytyi kevään arvonnan perusteella. Arvonnan voitti Montreal Canadiens, joka pääsee näin ollen varaamaan kotiareenallaan ensimmäisenä. Montrealia seuraavat New Jersey, Arizona, Seattle ja Philadelphia.

Sijoilla 17–31 varaavat määräytyivät pudotuspelien perusteella niin, että mestarijoukkue Colorado varaa viimeisenä ja finaaleissa hävinnyt Tampa Bay toiseksi viimeisenä.

Joukkueet ovat myös käyneet kauppaa vuoroillaan, minkä vuoksi osa joukkueista pitää hallussaan useampaa varausvuoroa jo ensimmäisellä kierroksella. Arizona ja Buffalo varaavat ensimmäisellä kierroksella peräti kolme kertaa ja Montreal, Winnipeg, Columbus ja Anaheim kaksi kertaa.

Jotkut saattavat vaihdella vuoroja myös varaustilaisuuden aikana.

Pelaajakaupat

Myös mahdollisia pelaajakauppoja kannattaa pitää silmällä, sillä liikkeellä saattaa olla useita isojakin pelaajia. Myös suomalaisittain eletään mielenkiintoisia aikoja, ja etenkin liikehdintää Edmontonin Jesse Puljujärven ympärillä kannattaa seurata. Pelaaja halunnee pois Edmontonista ja tämän toiveen seurajohto lienee valmis toteuttamaan. Siirtohuhuissa ollaan nähty myös Rangersin Kaapo Kakon nimi. Melkoisella varmuudella luvassa on muutamia herkullisia pelaajakauppoja.

Lue myös:

.
.