Hyppää sisältöön

Näin lähelle jäi Helmareiden tasapeli! Maailman kallein pelaaja Harder upotti Suomen – maalitykin vaihtaminen ihmetytti asiantuntijaa

Tanska kaatoi EM-kisoissa Suomen maalein 1–0. Helmareiden maalivahti Tinja-Riikka Korpela pelasi huippuottelun, mutta ei onnistunut pelastamaan joukkuettaan.

Jenny Danielsson lähellä tehdä maalin! Tanskan maalivahdilta paraatipelastus
Jenny Danielsson lähellä tehdä maalin! Tanskan maalivahdilta paraatipelastus

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit hävisi Tanskalle 0–1-lukemin EM-kisoissa. Tanskan tähtihyökkääjä Pernille Harder puski pallon erinomaisen ottelun pelanneen Tinja-Riikka Korpelan vartioimaan maaliin 72. peliminuutilla.

Takaa-ajoasemassa kummastusta herätti Suomen maalitykin, Linda Sällströmin ottaminen pois kentältä, kun ottelua oli jäljellä noin vartti.

– Suomi yritti vaihdoilla muuttaa jotain, mutta Sällströmin vaihtaminen... Hän on kuitenkin sellainen pelaaja, joka on tehnyt Suomelle maaleja, Yle Urheilun asiantuntija Liisa-Maija Rautio puntaroi päätöstä.

Hän sanoi ymmärtävänsä, että Eveliina Summanen haluttiin kärkeen pitämään palloa linjojen edessä. Rautio ei kuitenkaan itse olisi ottanut "Suomen vaarallisinta pelaaja" pois. Sällströmin tilalle tuli Olga Ahtinen.

– Maalinteon näkökulmasta kentällä tarvitaan pelaaja, joka pystyy tekemään maaleja.

Vaihdosta kentälle tullut Jenny Danielsson oli lisäajalla lähellä tasoitusmaalia, mutta Tanskan maalivahti Lene Christensen venyi maailmanluokan torjuntaan.

– Lähellä oli, mutta unelmatorjunta veskarilta. Ei siinä ole hirveästi sanomista. Hyvin lähti. En ollut varma, että se menisi maaliin, mutta jotain sinne päin, Danielsson harmitteli ottelun jälkeen.

Näet Danielssonin laukauksen jutun alussa olevalta videolta.

Katso Pernille Harderin puskema voittomaali klikkaamalla kuvaa.

Tanska vahvempi alusta alkaen

Ensimmäisellä puoliajalla Tanska hallitsi peliä. Hienoihin suorituksiin venyivät niin maalivahti Tinja-Riikka Korpela kuin puolustaja Natalia Kuikka.

Korpela torjui Nadia Nadimin ohjauksen vain senttejä ennen maaliviivaa. Kuikka selätti juoksukilpailussa Pernille Harderin.

Maalivahti Tinja-Riikka Korpela venyi hienoon torjuntaan.
Natalia Kuikka kampeaa Pernille Harderin sivuun.

Suomalaisista lähimpänä maalintekoa ensimmäisellä jaksolla kävi Emma Koivisto, joka pääsi Sanni Franssin hienosta syötöstä loistavaan maalipaikkaan. Koiviston sijoitusyritys kuitenkin lipui ohi maalin.

– Maali oli pienestä kiinni. Koiviston liike boksiin oli loistava. Siinä nähtiin hänen taitojaan; Koivisto pystyy laidalla pelaamisen lisäksi onnistumaan ahtaissa tiloissa, asiantuntija Rautio sanoi puoliajalla.

Emma Koivistolla ensimmäisen puoliajan paras paikka.

Yle Urheilun asiantuntija Maija Saaren mukaan Suomi osoitti ensimmäisellä puoliajalla taistelevansa voitosta.

– Ihailin sitä, miten fyysisesti Suomi tuli ottelun alussa. Tämä näkyi esimerkiksi tilanteessa, jossa Elli Pikkujämsä taklasi Nadimia laidalla, Saari sanoi.

Viime hetkien huipputorjunta

Toisella jaksolla Tanska jatkoi hyviä hyökkäyksiään. Muutamaan otteeseen pallo pomppi vaarallisesti Suomen rangaistualueella, mutta tilanteista selvittiin.

Ottelun 68. minuutilla Tanskan Karen Holmgaard pääsi erinomaiseen maalipaikkaan, mutta kapteeni Korpela pelasti Suomen jälleen.

Korpela teki tärkeän pelastuksen ottelun toisella jaksolla.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Tanska lopulta onnistui. Janni Thomsen keskitti oikealta ja Holmgaard puski ylärimaan, josta pallo tuli Pernille Harderin päähän. Pallo verkkoon ja Tanska 1–0-voittoon.

Vahvan pelin puolustuslinjassa pelannut Kuikka harmitteli ottelun ratkaissutta tanskalaismaalia, joka tuli jälleen keskitystilanteesta. Hän kertoi, että joukkue oli käynit videoklippejä läpi parantaakseen peliään omalla rangaistusalueella.

– Meillä oli vähän enemmän päättäväisyyttä, että voitettaisiin pallot omassa boksissa. Parannettiin paljon viime pelistä, Kuikka sanoi.

Suomen kapteeni Korpela sanoi olevansa ylpeä joukkueestaan ja koki, että Helmarit olisi ansainnut ottelusta enemmän.

– Olemme osoittaneet, että kuulumme tähän turnaukseen, kun pelataan tasaväkisiä pelejä tuollaisia joukkueita vastaan. Tanska oli kuitenkin viime EM-kisoissa loppuottelussa, kapteeni Korpela sanoi ottelun jälkeen.

Suomen päävalmentajan Anna Signeulin mukaan Suomi teki ottelussa vain kaksi vaihtoa, koska hän halusi pitää tasapainon puolustuspelaamisessa.

– Meidän täytyy pitää tasapaino puolustuksellisesti ja puolustuspelissä. Kentällä olleet pelaajat pelasivat hyvin, Signeul sanoi.

Hänen mukaansa Suomea vastaan nähtiin paljon parempi Tanska kuin Saksaa vastaan avauskierroksella. Tuolloin Tanska kärsi tappion peräti maalein 0–4.

– Mielestäni tulimme hyvin peliin. Puolustimme hyvin. Tuli kuitenkin aika paljon puolustamista. Oli aika työlästä, kun emme hallinneet niin paljoa. Sitten saimme pallon haltuun. Yritimme, mutta emme tehneet oikeita ratkaisuja. Menetimme palloa, Signeul sanoi.

Pernille Harderin puskee pallon maaliin.

Suomi kohtaa lauantaina seuraavaksi Saksan kello 22.00. Suomen mahdollisuudet päästä jatkopeleihin ovat hyvin ohuet. Espanjan pitää voittaa tiistai-iltana kello 22 alkavassa ottelussa Saksa.

Lue myös:

Helmareilla kolme tartuntaa EM-kisoissa – joukkueen lääkärin mukaan altistumisia voidaan tarkistaa jälkikäteen kameroilta

Helmareiden tarkkailijan kritiikistä nousi kohu Tanskassa – asiantuntija tyrmäsi puheet ylimielisyydestä ennen suurten panosten peliä

Yhdeksää kieltä puhuva kirurgi on ollut jalkapallon kansainvälinen roolimalli – kehut kääntyivät EM-kisojen kynnyksellä kritiikiksi, kun Nadia Nadim hyppäsikin Qatarin kelkkaan