Hyppää sisältöön

Kommentti: Pelkkä ilo Helmareiden EM-kisapaikasta ei enää riitä – Palloliitto voi seuraavien vuosien aikana osoittaa, seisooko se sanojensa takana

Helmarit on saanut paistatella ennennäkemättömän huomion edessä EM-kisoissa. Ammattimaisuus tuo mukanaan myös kritiikin ja tavoitteet. Pelkkä osallistumisen ilo ei voi jatkossa riittää, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Hinni Hirvonen.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kiitti kannattajia Espanja-ottelun jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

Stowen aurinkoisella nurmikolla ei näkynyt keskiviikkona joukkoa maansa myyneitä jalkapalloilijoita.

Ei, vaikka unelma EM-jatkopaikasta oli murskaantunut vain viitisentoista tuntia aiemmin.

Krikettiottelua seuratessa ja palauttavaa joogaharjoitusta suorittaessa Helmareiden pelaajien vitsit eivät lentäneet aivan samaan tahtiin kuin aiemmin EM-turnauksen ja siihen valmistavan leirin aikana, mutta vaihtuivatpa kuitenkin.

Ehkä siihen kiteytyy olennainen: jo lohkoarvontoja seuratessa suurimmalle osalle oli selvää, että Suomen mahdollisuudet selviytyä jatkoon olivat käytännössä olemattomat, niin kovaan "kuolemanlohkoon" joukkue arvottiin.

Altavastaajan asema on sopinut hyvin Helmareille, sillä paineita menestymisen suhteen ei ole juuri ollut. Tanska-ottelun vaihtoratkaisuja seuratessa välillä tuntui, että tasoituksen sijaan haluttiin varmistaa mahdollisimman vähämaalinen tappio.

Niin sen ei kuitenkaan pitäisi olla.

Osa pelaajista oli keskiviikkona pettyneempiä kuin toiset. Etenkin haastattelupisteelle tulleet vaihtopelaajat ottivat tilanteen raskaasti.

Jenny Danielsson oli lähellä tasoittaa pelin Tanskaa vastaan, vaikka hän pääsi kentälle vasta 90. minuutilla. Päävalmentaja Anna Signeul ei ole juuri antanut lähes vakiintuneen avauksen ulkopuolisille pelaajille mahdollisuuksia kuin pakon edessä, eikä ole tehnyt sitä EM-lopputurnauksessakaan.

Jenny Danielsson ehti olla vain vähän aikaa kentällä Tanskaa vastaan, mutta oli lähellä tasoittaa ottelun. Kuva: Tomi Hänninen

Kahdessa minuutissa on vaikea näyttää osaamistaan.

Helmareiden yksi vahvuus on piilenyt yhtenäisyydessä ja vahvassa joukkuehengessä. Joukkueesta puolet ei kuitenkaan ole saanut käytännössä vuosiin mahdollisuutta näyttää osaamistaan maajoukkuepaidassa.

On vaikea uskoa, ettei tilanne vaikuttaisi joukkuehenkeen.

Elli Pikkujämsä murheen murtamana Tanska-ottelun jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen EM-turnausta on varjostanut myös päävalmentaja Anna Signeulin joutuminen myrskyn silmään hänen johtamistapaansa kohdistuneiden väitteiden vuoksi.

Pelaajiin kohu ei ole näyttänyt vaikuttaneen, mutta mediatilaisuuksissa he ovat saaneet monesti tiedottajalta briiffauksen ennen haastatteluun tuloa.

Urheilujournalismiin kuuluvat myös kriittiset kysymykset, ja niiltä naisten maajoukkue on saanut olla viime vuodet melko rauhassa. Eikä tilanne koske vain jalkapallomaajoukkuetta, vaan naisten urheilua ylipäätään, mutta se onkin oman kommenttinsa paikka.

Nyt Helmarit on saanut kuitenkin paistatella ennaltanäkemättömän huomion edessä. Englannin EM-kisat ovat näkyvyydeltään suuremmat kuin koskaan aiemmin. Kiinnostus on ennennäkemättömän suurta ja laji ottaa valtavia askelia eteenpäin.

Suomea on kannustanut Milton Keynesissä yli 1 000 Helmareiden fania. Kuva: Tomi Hänninen

Ammattimaisuus tuo mukanaan myös kritiikin ja tavoitteet. Pelkkä osallistumisen ilo ei voi jatkossa riittää.

Siitä Helmarit on ulospäin ahkerasti viestinyt. Myös fanit ovat ottaneet iloisen joukkueen omakseen – Englannissa tunnelma katsomossa on ollut kerrassaan huikea. Yli tuhat suomalaista on matkustanut paikan päälle Englantiin kannustamaan omiaan ja seissyt joukkueen rinnalla myös tappion hetkillä.

Espanja-ottelun jälkeinen fanien ja pelaajien kohtaaminen oli monelle varmasti ikimuistoinen kokemus, kuten pelaajille myös ennätysyleisön edessä pelaaminen. Olga Ahtinen paljasti tiedotustilaisuudessa, etteivät esimerkiksi valmentajien ohjeet kuuluneet kentälle – ja siihen moni pelaaja ei ole tottunut.

Jatkossa saa tottua.

Naisten jalkapallo menee eteenpäin hurjaa vauhtia, mutta jos Suomi haluaa pysyä kehityksessä mukana, ei ole mahdollista ratsastaa pelkällä kisapaikalla ja hyvällä fiiliksellä.

Päävalmentaja Anna Signeul väistyy viimeistään vuodenvaihteessa, ja on mielenkiintoista nähdä, kuka hänen paikkansa ottaa. On myös muistettava, ettei kehityksessä mukana pysyminen perustu pelkästään päävalmentajaan. Palloliitolla on seuraavan parin vuoden aikana hyvä paikka osoittaa, että arvostaako se todella naisten jalkapalloa niin paljon kuin antaa ymmärtää.

Lue myös:

Miten Helmarit voisi saavuttaa maailman kärkeä? Asiantuntijalta vaatimus Palloliitolle ja kritiikkiä valmennukselle: "Annettu aika paljon tasoitusta"

Suomi pysäytti maailmantähdet hetkeksi, mutta sitten tuli melkoinen virhekimara – videot ottelusta saivat asiantuntijat pyörittelemään päitään

Helmareiden päävalmentaja selitti ihmetyttäneitä ratkaisuja EM-kisojen isossa pelissä – asiantuntijat kyseenalaistivat perustelut