Hyppää sisältöön

Nähdäänkö EM-finaalissa suomalaisväriä? Kaiken kokenut tuomarilegenda kertoo, miksi Lina Lehtovaara menestyy ja millaista on viheltää arvokisoissa

Vaikka Suomen EM-taival päättyy, Lina Lehtovaaran turnaus voi jatkua pitkään. Kirsi Heikkinen vihelsi omalla urallaan muun muassa Mestareiden liigan finaalissa ja MM-välierässä.

Yleisö seurasi, kun Lina Lehtovaara kävi tarkastamassa videoruudulta mahdollisen käsivirheen – rangaistuspotku Norjalle. Kuva: Getty Images

Kaiken jalkapallon EM-kisoista: kisapelit, taustatarinat, uutiset ja kohokohdat löydät Ylen kisasivuilta.

Vaikka Helmareiden taival EM-kisoissa katkeaa varmuudella lauantaina alkulohkon päättävään Saksa-otteluun, nähdään kisojen pudotuspelivaiheessa todennäköisesti yksi suomalainen.

Keväällä Barcelonan ja Lyonin välisen Mestareiden liigan finaalin viheltänyt Lina Lehtovaara on nostettu jopa mahdolliseksi EM-finaalin erotuomariksi. Lehtovaara, 41, on toistaiseksi viheltänyt EM-turnauksessa kaksi alkulohkon ottelua.

Suomalainen erotuomarilegenda Kirsi Heikkinen on oikea henkilö kertomaan, miksi Lehtovaara pärjää arvokisanäyttämöllä. Heikkinen pääsi urallaan kokemaan käytännössä kaiken: hän vihelsi olympialaisissa, MM-kisoissa, EM-kisoissa sekä Mestareiden liigan finaalin. EM- ja MM-tasoilla Heikkinen tuomaroi välieräottelun.

Heikkinen on ammatiltaan luokanopettaja – kuten Lehtovaarakin – mutta tekee edelleen töitä myös erotuomaroinnin parissa. Suomessa Heikkinen kouluttaa erotuomareita ja toimii erotuomaritarkkailijana, lisäksi hän on Euroopan jalkapalloliiton Uefan tarkkailija. Käynnissä olevissa EM-kisoissa Heikkinen ei ole työtehtävissä, vaan nauttii kisoista kotisohvallaan.

– Linan tekemisessä varmuus, rauhallinen olemus ja erittäin vahva liikkuminen antavat elementtejä hyville päätöksille ja suorituksille, Heikkinen kuvailee.

– On ihanaa nähdä, että vuosien aikana tehty työ antaa mahdollisuuden luottaa itseensä ja olla oma persoonansa, ja sitä kautta tehdä pelaajien kohtaamista eli johtaa peliä.

Lina Lehtovaara on tehnyt määrätietoista harjoittelua yltääkseen arvokisatasolle. Kuva: Mika Puska

Lehtovaara on vähentänyt siviilitöitä tavoitellakseen unelmiaan erotuomarina ja muun muassa palkannut henkilökohtaisen fysiikkavalmentajan.

Jalkapallon tempo, niin naisten kuin miesten pelaamana, on noussut jatkuvasti. Erotuomarin täytyy jaksaa pysyä pelissä mukana ja vieläpä niin, etteivät sykkeet nouse liiaksi, jotta pää pysyy skarppina ja päätöksenteko terävänä.

Lue lisää: Luokanopettaja Paraisilta tekee historiaa Mestarien liigan finaalissa – Lina Lehtovaara luopui kokopäivätyöstä saavuttaakseen jalkapallounelmansa

Myös Heikkinen kehuu, kuinka Lehtovaaran fysiikka on vahvistunut määrätietoisen työn seurauksena.

Lehtovaara tuomitsi arvokisadebyytissään Norja–Pohjois-Irlanti kisojen ensimmäisen rangaistuspotkun. Lehtovaara sai korvanappiinsa tiedon mahdollisesta käsivirheestä, kävi itsekin tarkastamassa tilanteen VAR-ruudulta ja osoitti rankkaria. Ottelu päättyi Norjalle 4–1.

Myös torstaina Italian ja Islannin 1–1-tasapeliin päättyneessä ottelussa Lehtovaara tuomaroi jämptisti. Ottelu oli tosin melko katkonainen ja siinä vihellettiin paljon rikkeitä, eli Lehtovaara oli valinnut tiukan linjan.

Lina Lehtovaara antoi Norjalle rangaistuspotkun Pohjois-Irlannin pelaajan käsivirheestä.

"On oma taitonsa, että pystyy pitämään huipputason"

Arvoturnauksissa touhu on kylmää. Jos erotuomari tekee merkittävän virheen tai on muuten epävarma, jää ottelu hänelle turnauksen viimeiseksi.

Päätökset otteluiden erotuomareista tekee Uefan erotuomarivaliokunta. Jokaisessa ottelussa on tietenkin tarkkailijoita, jotka arvioivat erotuomareita.

Heikkisen mukaan erotuomari voi keskittyä vain siihen, että pyrkii pitämään tasonsa ottelusta toiseen – muut ihmiset tekevät päätökset jatkosta. Osalla erotuomareista turnaus päättyy alkulohkoon.

Arvoturnauksessa erotuomarointi poikkeaa sarjapelien arjesta, kun ollaan useita viikkoja pois kotoa.

– On mentaalinen juttu, miten erotuomari löytää hyvän vireen turnauksen alusta turnauksen loppuun. On oma taitonsa, että pystyy pitämään huipputason koko ajan, Heikkinen huomauttaa.

Kirsi Heikkinen MM-kisoissa 2011. Kuva: FIFA / Getty Images

Välillä erotuomarointiin liitetään, ainakin keskustelupalstoilla, tietynlaista politikointia. Ranskalainen Clement Turpin sai viheltää keväällä miesten Mestareiden liigan finaalin Real Madrid–Liverpool, kun finaali pelattiin Pariisissa. Nyt keskusteluissa yhdeksi mahdolliseksi EM-finaalin erotuomariksi on nostettu englantilainen Rebecca Welch, kun kisat pelataan Englannissa.

Toisaalta erotuomari ei voi viheltää oman maansa otteluita. Englanti on yksi turnauksen suurimmista mestarisuosikeista. On loogista ajatella, että Lehtovaaran mahdollisuudet edetä EM-turnauksessa paranevat, kun Suomi jää varmuudella alkulohkoon.

Heikkinen ei halua antaa edellä mainituille spekulaatioille kovinkaan paljon painoarvoa.

– Itse uskon siihen erotuomarin parhaaseen tekemiseen, ja sitä kautta tulevat ne pelit, jotka tulevat. Erotuomari tekee vain aina parhaansa, ja muut tekevät sitten valinnat.

Englantilaistuomari Rebecca Welch on yksi ehdokkaista EM-finaaliin, ellei Englanti pelaa siinä. Tosin alkulohkon Italia–Ranska-ottelussa nähtiin mielipiteitä jakanut episodi. Welch näytti tästä tilanteesta ensin punaista korttia Italian Sara Gamalle, mutta kortin väri vaihtui keltaiseksi VAR-tarkastuksen jälkeen.

Keskustelu VARin saamisesta Suomeen jatkuu

Heikkinenkin nostaa esille jalkapalloon jäädäkseen tulleen videoerotuomaroinnin. Lehtovaara on käynyt Tanskassa sekä Uefan järjestämänä VAR-työkaluun liittyviä kursseja.

Samasta aiheesta on keskusteltu miesten jalkapallon puolella. Koska Suomessa ei ole VARia käytössä, on suomalaistuomareiden vaikea edetä kansainvälisillä kentillä.

Keväällä mittavan erotuomariuransa päättänyt Mattias Gestranius ja Palloliiton erotuomaripäällikkönä työskennellyt Jouni Hyytiä ovat haastatteluissa toivoneet VARin pikaista saamista Suomeen, mikäli kansainvälisessä erotuomarikehityksessä halutaan pysyä mukana. Heikkinen on samoilla linjoilla. Se vaatisi kuitenkin resursseja.

– Ei ole mitään äärimmäistä hinkua, että VAR pitäisi ehdottomasti saada. Onko tämä se tärkein asia suomalaisessa jalkapalloilussa, johon kannattaa miljoona euroa laittaa? totesi Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa viime kesänä Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun).

Lina Lehtovaara on käynyt VAR-kursseja ulkomailla, jotta voi viheltää kansainvälisiä pelejä. Kuva Barcelonan ja Real Madridin Mestarien liigan puolivälieräottelusta keväältä 2022. Kuva: Getty Images

Kansainvälinen jalkapalloliitto on kehittämässä VARista kevytversioita, jotka vaatisivat vähemmän resursseja. Ne voitaisiin toteuttaa esimerkiksi pienemmällä kameramäärällä. Onkin todennäköistä, että Suomen kentillä nähdään jonain päivänä sellainen arvokisoissa käytössä olevan järjestelmän sijasta.

Arvokisoissa vain omaan suoritukseensa voi vaikuttaa

Palataan vielä Lehtovaaraan. Spekuloitaessa hänen pääsyään EM-finaaliin, Heikkinen muistuttaa, että kilpailu on tiukkaa.

– Itse ajattelen, että panostaa onnistumiseen jokaisessa tehtävässä, jonka arvokisoissa saa. On omissa peleissään niin huippu, että "jes", tietää olleensa hyvä ja onnistuneensa. Muut sitten päättävät, mitä on tullakseen. Siihen ei voi vaikuttaa, omaan suoritukseensa ja panokseensa voi.

Se, että Lehtovaara vihelsi äskettäin Mestareiden liigan finaalin, ei ole tietenkään haitaksi.

– Kyllä ne hyvät kokemukset ovat materiaalipankkia itselle ja sitä kautta muutkin tietävät, missä mennään.

Lina Lehtovaara tuomaroi Mestareiden liigan finaalin. Lyonin norjalaistähdelle Ada Hegerbergille nousee varoitus. Lyon voitti ottelun 3–1. Kuva: Getty Images

Miesten turnauksissa erotuomarit nimetään kolmikkoina

Miesten arvokisoihin tuomarit nimetään erotuomarikolmikkoina. Kukin erotuomari nimetään kisoihin niin, että mukaan lähtevät samasta maasta avustavat erotuomarit. Tämä kolmikko toimii yhdessä läpi kisojen. Näin oli myös vuosi sitten EM-kisoissa.

Naisten puolella erotuomaroinnin taso ei ole yhtä laajaa, joten esimerkiksi Lehtovaaran on ollut mahdollisuus päästä arvokisoihin, vaikkei Suomesta löydy saman tason avustavia erotuomareita.

Lehtovaaran avustavat erotuomarit sekä Norja–Pohjois-Irlanti-ottelussa että Italia–Islanti-ottelussa olivat kreikkalainen Chrysoula Kourompylia ja virolainen Karolin Kaivoja.

Kun Heikkinen vihelsi maailmalla, olivat avustavina erotuomareina yleensä suomalaiskollegat Tonja Weckström (o.s. Paavola) ja Anu Jokela (o.s. Lehtonen).

Erotuomari Kirsi Heikkinen tuomaroi MM-kisoissa 2011 alkulohko B:n ottelun Japanin ja Uuden-Seelannin välillä. Avustavina erotuomareina Tonja Weckström (vas.) ja Anu Jokela (oik.). Kuva: FIFA / Getty Images

– Meillä oli sama kokemus ja koulutus. Pystyimme kotimaassa jo luomaan vahvaa pohjaa, mikä kantoi hedelmää kansainvälisesti. Pystyimme liikkumaan kolmikkona turnauksesta toiseen. Saimme hyviä vuosia samassa kolmikossa, ja oli hieno juttu, että saimme nauttia tiimityöstä.

Kun Heikkinen avustavinaan Paavola ja Jokela tuomaroi Mestareiden liigan finaalin keväällä 2010, voitti saksalainen Turbine Potsdam ranskalaisen Lyonin rankkareilla. Neljäs erotuomari oli Lina Lehtovaara.

Kuka tekee avausmaalin ja millä minuutilla? Veikkaa jokaisen EM-ottelun avausmaalintekijää Ylen Futistietäjässä ja voita tekniikkapallo.

Lue lisää:

Pikkukylästä tulee Suomen mestareita kuin sieniä sateella – Helmareiden Emmi Alanen on poikkeus, joka laittoi Petra Ollinkin itkemään

Mitä toivoa Suomellakaan on, kun huippumaitakin murskataan EM-kisoissa? Asiantuntijat eivät halua piiloutua helpon syyn taakse

Helmareiden ujo juoksukone elää unelmaansa, mutta välillä ammattilaisuus on raastavan yksinäistä – "Tuntuu kuin muut tuomitsisivat minut ihmisenäkin"

Kommentti: Pelkkä ilo Helmareiden EM-kisapaikasta ei enää riitä – Palloliitto voi seuraavien vuosien aikana osoittaa, seisooko se sanojensa takana

Suomalaistuomari Lina Lehtovaara jälleen vakuuttava oikeudenjakaja EM-kisoissa – asiantuntijat nuhtelivat Italian puolustamista

Suomalaiserotuomari piti päänsä kylmänä, kun maailman parhaana palkittu norjalainen kaadettiin – asiantuntija uskoo EM-finaalimahdollisuuksiin