Hyppää sisältöön

Jalkapallon EM-kisoissa hämmentävä ilmiö – peräti kolmasosa maaleista tehty päällä

Katso tämän jutun päävideolta EM-kisojen upeita päämaaleja. Tänä kesänä naisten turnauksessa päämaaleja on tullut poikkeuksellisen paljon. Suomelle päästetyt päämaalit ovat ikävä tilastotahra.

Jalkapallon EM-kisojen maaleista yli kolmasosa tullut päällä – tässä parhaita puskumaaleja
Jalkapallon EM-kisojen maaleista yli kolmasosa tullut päällä – tässä parhaita puskumaaleja

Jalkapallon EM-kisojen jokainen ottelu nähdään Ylen kanavilla. Kisapelit, taustatarinat, uutiset ja kohokohtaklipit löydät Ylen kisasivuilta täältä.

Jalkapallon naisten EM-kisoissa on nähty tänä kesänä poikkeuksellisen paljon päämaaleja.

Kun alkulohkoista ovat pelaamatta vain D-lohkon päättävät kamppailut, on kisoissa tehty yhteensä 75 maalia. Näistä osumista yhteensä 27 maalia on tehty päällä. Päämaalien prosenttiosuus yltää siis runsasmaalisissa kisoissa poikkeuksellisen korkealle, 36 prosenttiin.

Ero esimerkiksi edellisiin naisten EM-kisoihin on suuri. Päällä tehtyjä maaleja nähtiin viimeisimmissä kisoissa kesällä 2017 yhteensä 14 maalia. Tuolloin kisoissa tehtiin yhteensä 68 maalia, joten puskumaalien prosenttiosuudeksi jäi tuolloin 20,59 prosenttia.

Miesten EM-kisoissa kesällä 2021 tehtiin 142 maalia, joista 19 prosenttia tehtiin päällä, eli yhteensä 27 maalia.

Kun katsotaan esimerkiksi miesten seurajoukkueiden viittä huippusarjaa, asettuu päällä tehtyjen maalien osuus noin 16–18 prosenttiin kaikista tehdyistä maaleista. Viime kaudelta tämän voi todeta esimerkiksi jalkapallodataa analysoivan Soccerment-analytiikkayhtiön huhtikuussa julkaistusta raportista (siirryt toiseen palveluun).

Naisten kisoissa tänä kesänä tehokkain päämaalien tekijä on tähän mennessä ollut Saksan Alexandra Popp. Kahdet aiemmat EM-kisat missannut saksalaiskärki on iskenyt kolme EM-maalia, kaikki niistä ovat tulleet päällä.

EM-kisojen edetessä keskiviikkona puolivälierävaiheeseen on odotettavissa, että kisojen maalimäärät laskevat samalla, kun vastakkain pelaavat joukkueet ovat tasaväkisempiä. On mielenkiintoista seurata, miten poikkeuksellisen suuren päämaalimäärän trendin käy.

Osaa parhaimmista tähän mennessä tehdyistä päämaaleista voit tarkastella jutun pääkuvaa painamalla.

Suomi päästettyjen päämaalien kärjessä

Suomen osalta päästetyt päämaalit ovat erityisen ikävä tahra tilastoissa.

Helmareiden pelit päättyivät lauantaina B-alkulohkossa. Helmarit ennätti kolmessa alkulohko-ottelussaan Espanjaa, Tanskaa ja Saksaa vastaan päästämään yhteensä kahdeksan maalia. Näistä kuusi päätyi Suomen maalivahtien Tinja-Riikka Korpelan tai Katriina Talaslahden selän taakse puskemalla.

Lukema on kisojen joukkueista suurin päästettyjen päämaalien osalta. Seuraavaksi eniten päämaaleja ovat päästäneet Portugali ja Norja, jotka päästivät kumpikin neljä päämaalia kolmessa ottelussaan. Molemmat karsiutuivat kisojen jatkopeleistä Suomen tavoin.

Suomella pääpelimaalien tuoma tahra alkoi levitä jo ensimmäisessä pelissä Espanjaa vastaan. Helmarit päästi ottelussa yhteensä kolme pääpelimaalia, joista kaksi tuli erikoistilanteista.

Ottelun tv-kommentaattorina Milton Keynesissa toiminut Maiju Ruotsalainen moitti jo tuolloin Helmareiden puolustusta lepsuksi.

– Kuka olisi uskonut, että Espanja on se joukkue, joka iskee päämaaleja. Suomi puolustaa liian lepsusti. Pitää mennä eteen ja ottaa pieni kontakti niin, ettei vastustaja pääse vauhtiin. Puolustajan pitää olla ensimmäisenä pallon ja maalin välissä, mutta nyt useampi espanjalainen pääsi taas karkuun puolustajilta, Ruotsalainen totesi kesken kamppailun, Espanjan mennessä 3–1-johtoon.

Suomi kärsi Ruotsalaisen mainitsemien yksilöpuolustustaitojensa lisäksi puolustuslinjansa heikosta yhteispelistä. Helmarit jätti usein kuudentoista-alueensa ydinkeskustan maalin edessä aivan tyhjäksi, mikä johtui useaan otteeseen pelaajien vartioimisen ja alueen puolustamisen ongelmista.

– Rangaistusalueen puolustamisessa pallo ohjaa usein liikaa Suomen ajattelua. Se aiheuttaa sen, että tässäkin keskinäinen kommunikaatio katoaa ja alin linja ei huomioi vastustajien vaarallisia liikkeitä, Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas totesi Espanja-ottelun jälkeisessä analyysissään.

Jalkapallon EM-kisojen alkulohkovaihe päättyy tänään maanantaina. Islanti–Ranska ja Italia–Belgia suorana Ylen kanavilla klo 22 alkaen.

Lue myös:

Jatkuvat ja pitkät VAR-tarkistukset ihmetyttivät EM-kisojen alkulohkon ratkaisupeleissä – Ruotsi lohkovoittoon, Hollanti nousi lopussa jatkoon

Helmarit jäi parempiensa jalkoihin – mutta ketkä pelaajista säväyttivät? Tämä suomalaistähti mahtuisi huippujoukkueidenkin ryhmään

Kommentti: Helmarit ansaitsee uuden alun