Hyppää sisältöön

Huuhkajissa loistanut Paulus Arajuuri tulee johtajaksi HJK:hon – toppari lupaa pelata vielä vuosia

Jalkapalloilija Paulus Arajuuri kertoo seuranneensa Veikkausliigaa aina, kun se on ollut mahdollista. Paljon edelliskaudella pelannut keskuspuolustaja odottaa innolla avausotteluaan.

HJK:n tuore hankinta Paulus Arajuuri lupaa hymyilevänsä loppukauden
HJK:n tuore hankinta Paulus Arajuuri lupaa hymyilevänsä loppukauden

Helsingin Jalkapalloklubi hankki takalinjoilleen Huuhkajissa loistaneen keskuspuolustaja Paulus Arajuuren. Hän astui median eteen maanantaina Helsingissä.

Viimeksi toukokuussa Kyproksen pääsarjajoukkueessa pelannut toppari on heti edustuskelpoinen, mutta hakee vielä kovinta virettään harjoituskentällä.

– Jalkapallokondiksen löytäminen vie hetken. Olen hyvässä kunnossa, joten toivottavasti pelikunto tulee nopeasti, Arajuuri kertoo.

Kyproslaisseura Anorthosis Famagusta jäi, kun Arajuuri liittyi ilmaissiirrolla HJK:hon. Vuoden loppuun kestävä sopimus jättää hänen mukaansa liikkumavaraa niin seuralle kuin pelaajalle. Sopimustoive oli molemminpuolinen.

Arajuuri aikoo joka tapauksessa jatkaa pelaajauraansa vuodenvaihteen jälkeenkin.

– Myönnän, että välillä käy pelaajauran jälkeinen tulevaisuus mielessä. Uskon, että aika monta vuotta pelaan ennen kuin mietin muita juttuja.

Paulus Arajuuri pelaajasopimuksen julkistustilaisuudessa maanantaina. Kuva: Lehtikuva

Johtajan elkein harjoituskentällä

HJK:n päävalmentajan Toni Koskelan mukaan Arajuuri pelasi viime viikolla harjoituksissa johtajan elkein.

– "Paukulta" toivotaan ennen kaikkea johtajuutta. Harjoituksissa näkyi hänen läsnäolonsa sekä kentän ohjaaminen. Hän on positiivinen ja ulospäinsuuntautunut pelaaja, joka on varmasti meille hyvä lisä, Koskela kuvailee.

Arajuuri pelasi kotimaista pääsarjaa viimeksi 13 vuotta sitten IFK Mariehamnin riveissä. Hän kertoo katsoneensa Veikkausliiga-pelejä mielenkiinnolla aina, kun on pystynyt. Motivaatiota tuo uuden oppiminen uudessa joukkueessa.

– Mielestäni Veikkausliiga on kova sarja. Nöyränä lähden opiskelemaan HJK:n pelitapaa, ja pyrin pelaamaan omilla vahvuuksillani.

Lähes kaksimetrisen topparin vahvuuksia ovat syötönkatkot, kamppailutilanteet ja molempien kenttäpäätyjen erikoistilanteet. Sopimustarjouksia tuli esimerkiksi Kreikasta, Arajuuri kertoo.

– Olen jo saanut todella paljon jalkapallolta. Tässä vaiheessa uraa mietin, mikä voisi sytyttää. HJK oli se, mikä sytytti. Uskon, että voin kokemuksellani tuoda jotain tälle joukkueelle.

Viime kaudella Arajuuren joukkue jäi pääsarjassa pisteen päähän mitalisijoista. Viimeisellä kierroksella Anorthosis sai ottelun loppuhetkillä rangaistuspotkun, jonka vastustajan maalivahti torjui – niin lähellä oli hopeasija.

Suomalaispuolustaja oli loppuvihellyksen jälkeen ensimmäisenä lohduttamassa (siirryt toiseen palveluun) pilkun laukonutta joukkuekaveriaan.

Arajuuri pelasi omien laskujensa mukaan 42 ottelua edelliskaudella, joten pieni pelitauko saattoi virkistääkin. Anorthosis pelasi Konferenssiliigan lohkovaiheessa.

– Sitä kautta "Paukulla" on kokemusta siitä, mitä sinne asti pääseminen vaatii. Mekin tavoittelemme tänä vuonna paikkaa Euroopan liigojen lohkovaiheessa, päävalmentaja Koskela sanoo.

HJK on pelannut tällä kaudella eniten kolmen keskuspuolustajan ryhmityksellä. Päävalmentajan mukaan joukkueella on tällä hetkellä neljä tervettä topparia.

– Lisäpelaaja tarvittiin nopeasti. Lisäksi saatiin pelaaja, joka voi tuoda lisäarvoa välittömästi.

Paulus Arajuuri kertoo maajoukkuepelien jättämisen olleen oikea päätös.

Huuhkajien jättäminen "sydäntäsärkevää"

Seitsemisen vuotta sitten Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen avauskokoonpanoon murtautunut Arajuuri pelasi vuoden 2019 EM-karsinnoissa viisi nollapeliä kahdeksassa ottelussa. EM-lopputurnauksessa hän pelasi kaikissa kolmessa ottelussa.

– Mielestäni olen saanut eniten itsestäni irti Suomen maajoukkueessa, ja tämä (HJK) on lähimpänä sitä fiilistä. Joukkuehenki ja ihmiset ympärillä vaikuttavat paljon siihen.

Arajuuri nähtiin maajoukkueessa viimeisen kerran kentällä MM-karsinnassa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan marraskuussa 2021. Sitä seurasivat tyylikkäät jäähyväiset Olympiastadionilla Ranska-ottelun jälkeen.

– Pakko myöntää, että on vähän sydäntäsärkevää, kun en siellä enää ole. Se oli oikea päätös, ei riittänyt enää oma energia vetää niitä otteluita sarjapelien sivussa.

Pitkäaikaisen maajoukkueparinsa Joona Toivion kanssa yhteen palaaminen on "fantastisen kivaa". Kehuja saa myös HJK:n huoltaja Boris Wistuba-Marino.

– Hän valmensi minua, kun olin 16-vuotias. Olen hänelle kiitollisuudenvelassa, että ylipäätänsä olen ammattijalkapalloilija. Tuntuu kuin tämä olisi kotiinpaluu.

HJK saa vastaansa Tshekin suurseuran

HJK kohtaa kotonaan keskiviikkona 20. heinäkuuta Mestarien liigan toisella karsintakierroksella tshekkiläisen Viktoria Plzenin. Joukkue eteni Mestarien liigassa kaudella 2011–2012 pudotuspelivaiheeseen asti. Viime kaudella Plzen voitti suvereenisti maansa pääsarjan.

– Kova vastustaja. Tosi juoksuvoimainen, työteliäs ja fyysisesti vahva joukkue. Hyvä haaste meille sillä tavalla, että meidän pitää onnistua tosi hyvin, jotta taistelemme tuossa parissa jatkopaikasta, päävalmentaja Koskela arvioi.

Arajuuri sanoo, ettei usko olevansa kentällä keskiviikkona.

– Siitä pitää valmentajan kanssa vielä jutella. Loukkaantumisriski on myös suuri, jos liian aikaisin lähtee tosipeleihin.

Toinen osaottelu on ensi viikon tiistaina Tshekissä.

HJK:n toinen tuore hankinta Malik Abubakari onnistui lauantaina maalinteossa avausottelussaan Vaasan Palloseuraa vastaan. Malmöstä tullut lainapelaaja kertoo jääneensä pois ruotsalaisseuran Mestarien liigan ottelusta, koska tiesi liittyvänsä HJK:hon.

– Avausmaali tuntui ehdottomasti hyvältä. Emme ole tehneet hirveästi, emmekä missään nimessä tarpeeksi maaleja. Todella hyvä, että saimme Malikin heti kentälle ja hänelle maalin – se lupailee positiivisia asioita jatkoon, päävalmentaja Koskela sanoi.

Lue myös:

.
.